Vyvěšení moravské vlajky 4. a 5. července 2021

Ve dvanáctém ročníku iniciativy vyvěšování moravské vlajky byla situace na navštívených místech, jak následuje. Opět jsou četná místa, na kterých, ač uvedena v seznamu Moravské národní obce, 5. července vedle vlajky České republiky moravskou vlajku ani jinou (žlutočervenou bikolóru s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky), nebylo vidět.

Zřejmě jste se již setkali s tvrzením, že Morava oficiální vlajku nemá. Je to hned první věta hesla na Wikipedii ve znění: "Oficiální podoba moravské vlajky, na rozdíl od moravského znaku, neexistuje, neboť vlajka Moravě nikdy udělena nebyla.".

K tomu je potřeba podat doplňující vysvětlení. Slovy Jindřicha Žaludka z diskuze k moravské vlajce: "Současná Morava existuje pouze jako země historická a svoji historickou vlajku má. Dříve se vlajky a prapory oficiálně neudělovaly, ale dědily jako symbol  našich předků. Existuje tedy něco jako zvykové právo, na které se často odkazuje právník Zdeněk Koudelka. Ten ale dělá tu chybu, že se podle zvykového práva kromě historického praporu Moravy, případně zjednodušeného praporu v moravských barvách s pruhy bílým, červeným a modrým, odkazuje na vlajku, která moravské barvy neobsahuje." a "Prapory používal markrabě Moravy a ty se pak dědily dále jako prapory zemské. Prapory tedy markrabství mělo, jak je vidět z řady maleb historických událostí. A mělo je i přesto, že nebyly oficiálně uděleny, udělování či schvalování praporů byla zase otázka pozdějších let.".

Především je ale rozhodující právní existence a historická kontinuita moravské orlice (tj. stříbrno/bílo-červeně šachované). Ta může být (de iure i de facto) platná pod tímto označením vždy pouze jedna. Neexistuje a neexistovalo nikdy nic, jako "stará moravská orlice" či nová" atd. apod. Viz na příkladu v popisu znaku i vlajky Jihomoravského kraje. 
 
Vzato do krajnosti - i v případě používání dobového reliktu žluto-červených bikolór z 19. století (s odkazem na neúspěšné snahy zemského sněmu roku 1848) jako tzv. vexilologické vlajky Moravy by musela být užívána vedle právoplatné moravské orlice (viz výše). Ostatně s tím jsem se mohli na Moravě setkat například v raných devadesátých letech minulého století.

Některé informace zveřejněné médii (či jim poskytnuté), podsouvající, že moravskou vlajkou je žlutočervená bikolóra se znakem, jaké jsme mohli slyšet vysílané rozhlasem nebo je najdeme např. v článku Brněnské drbny z 5. července 2021 Na svátek věrozvěstů vyvěsily obce moravské vlajky, zájem roste: "Žlutočervená vlajka s moravským erbem vlaje rovněž tradičně na budově hejtmanství Jihomoravského kraje, radnici města Brna i jeho městských částí.", nebo v článku Magazínu.cz Moravské vlajky v letošních letních svátcích zavlály na východě naší republiky: "Drtivá většina měst a obcí moravskou vlajku už dávno vyvěšuje. Navíc to dělají i „těžké váhy“ v podobě Krajských úřadů. Když půjdete tyto dny například procházkou v centru Brna, uvidíte žluto-červenou vlajku vlát i na Krajském úřadě Jihomoravského kraje.", jsou, pokud máte představu o věci nebo dle vašeho naladění, buď polopravdy nebo vlastně lži.

Znak Moravy v heraldické galerii na olomoucké radnici

Hlavní vchod do olomoucké radnice

Již dopředu bylo známo, že Brno tak jako každý rok vyvěsí moravskou vlajku. Překvapilo tedy, že na obvyklém místě na balkoně nad vstupem do prostoru Nové radnice byla ráno 5. července nalezena vlajka České republiky a vlajka Jihomoravského kraje. Co toho mohlo být příčinou? Byla snad ta vlajka, co se používala v předchozích ročnících od roku 2014, už tak opotřebena, že se v rozhodujícím okamžiku usoudilo, že už se nedá vyvěsit? A současně pro jejím vyvěšením pověřené brněnské technické služby se nestihla sehnat nová, a tak se zvolila jako náhradní řešení krajská vlajka, v jejímž prvním poli je moravská vlajka?

Nová radnice v Brně 5. července 2021

Na budově Jihomoravského kraje na Žerotínově náměstí byla 5. července vedle státní a krajské vlajky vyvěšena moravská vlajka. Všimněte si ale detailu, jímž je červený jazyk.

Na snímku sídla Jihomoravského kraje je vedle dvou praporů (Jihomoravského kraje a České republiky) vlajka Moravy vyvěšená na způsob praporu. Je vidět, že nemá tunýlek (rukáv), ale karabinky, pomocí kterých je připevněna k praporové žerdi zasunuté do praporového držáku.

Sídlo Jihomoravského kraje 5. července 2021
Tato vlajka nabízená před lety Alerionem je trvale vyvěšována ve Vyškově - Křečkovicích. Dá se tedy předpokládat, že ji má i Jihomoravský kraj již delší dobu po ruce.

Hospoda ve Vyškově-Křečkovicích 4. července 2021

Novinkou je návlek s moravskou orlicí, který nese štít jezdecké sochy Odvaha na Moravském náměstí. 

Socha Odvahy na Moravském náměstí

Vyškov zaujal tím, že na radniční věži nebyla ráno 5. července žádná vlajka, což je mimořádné, protože obvykle tam vlajky 5. července vyvěšeny jsou. Jde o shodu okolností. V roce 2021 město Vyškov nebylo nikým osloveno, a proto, především však v důsledku mimořádných problémů, které byly spojeny s řešením škod na majetku města v souvislostí s vichřicí, která prošla městem 25. června, věc nikdo neřešil. Lze očekávat, že v roce 2022 bude vlajka Moravy v den státního svátku 5. července na budově Městského úřadu ve Vyškově viset a že město Vyškov, jak my říkáme, „podpoří tu pěknou věc“.

Vyškovská radniční věž 5. července 2021

V Prostějově byla vyvěšena žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky. Všímáme si přitom zvláště, jak pěkné, jak krásné jsou radnice moravských měst.

Prostějovská radnice 5. července 2021

V Prostějově mají přitom znak Moravy na zdi prostějovského zámku. Typické renesanční sgrafity, které jsou na stavbě dodnes, byly na fasádu zámku domalovány v letech 1900–1906 (podle návrhu Jano Köhlera).

Prostějovský zámek 5. července 2021

Je kousek od radnice, poblíž náměstí, kde se na moravskou orlici Prostějovští mohou dívat každý den. Ještě že tak. O jinak dobrém vztahu Prostějovských k moravským zemským barvám bílé, červené a modré, protože jsou to barvy moravské orlice, svědčí na těchto stránkách zveřejněné příspěvky Dalibor, časopis pro všecky obory umění hudebního, 21. března 1883 a Pozvánka Slovanského čtenářského spolku v Prostějově na besedu na jaře 1850. Malbu několika záběry přiblížil již dříve příspěvek Malba moravské orlice v Prostějově, nad vchodem do prostějovského zámku.

A na prostějovské radnici mají v obřadní síni mezi gobelíny jeden se znakem Moravy - moravskou orlicí.

Zasedací místnost prostějovských zastupitelů

Poprvé se iniciativy vyvěšení moravské vlajky zúčastnila Olomouc a na stožár před radnicí vyvěsila moravskou vlajku.

Vlajka České republiky a moravská vlajka vyvěšené 5. července
2021 na stožárech před hlavním vchodem do olomoucké radnice

Na místě pak dále byly fotografovány radniční sluneční hodiny, během rekonstrukce olomoucké radnice stejně tak obnovené znakové galerie obsahující gotické a renesanční zemské znaky ve dvou dynastických znakových galeriích, historický znak Olomouce nad orlojem (v podobě pravděpodobně z 20. století).

Sluneční hodiny na rohu olomoucké radnice

Gotická heraldická galerie nad hlavním vchodem do radnice
Za stožáry sloup Nejsvětější Trojice

Renesanční heraldická galerie císaře Rudolfa II. na olomoucké radnici

Heraldická galerie císaře Rudolfa II., císařský znak

Heraldická galerie císaře Rudolfa II., Uherské království
Heraldická galerie císaře Rudolfa II., český lev
Heraldická galerie císaře Rudolfa II., znak vyjadřující titul arcivévody rakouského
Heraldická galerie císaře Rudolfa II., znak Moravy
Heraldická galerie císaře Rudolfa II., znak Slezska

Historický městský znak nad orlojem

Olomoucký orloj

Pošesté se účastní Šternberk, ale na radnici byla jen vlajka České republiky.

Šternberská radnice 5. července 2021

Pojedenácté se účastní Moravský Beroun, na radnici však byla jen vlajka České republiky a vlajka městská.

Moravský Beroun, radnice 5. července 2021

V Lipině byla žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky.

Obecní úřad v Lipině 5. července 2021

Stejně tak se pojedenácté účastní Šumperk. Na šumperské radnici byla celá řada vlajek. Vedle vlajky České republiky a vlajky města to byla moravská vlajka, vlajka Evropské unie a vlajka Olomouckého kraje.

Šumperská radnice 4. 7. 2021, moravská vlajka

Šumperská radnice 5. července 2021
Šumperská radnice 5. července 2021

Znak Moravy vytvořený Stanislavem Vantuchem pro šumperskou radnici

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky byla vyvěšena v Uničově a Litovli, také v Libině.

Uničovská radnice 5. července 2021

Litovelská radnice 5. července 2021

Z předchozího dne je informace, že táž žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky byla vyvěšena v Rapotíně, Bludově a Mohelnici.

Rapotín 4. července 2021, obecní úřad

Bludovská radnice 4. července 2021

Zábřežská radnice 4. července 2021. Vlajky Olomouckého kraje, ČR, EU, města

Mohelnická radnice 4. července 2021

Pojedenácté se dle seznamu MNO zúčastňuje město Zábřeh, na radnici však moravská vlajka ani žlutočervená bikolóra se znakem vyvěšena nebyla. Tak tomu bylo i na jiných místech v oblasti. O tom, jakou moravskou vlajku Zábřeh případně vyvěšuje, vypovídá, že 5. července 2021 byla zábřežským místoděkanem P. Františkem Eliášem při poutní mši svaté v obecní kapli sv. Cyrila a Metoděje v Ráječku požehnána moravská vlajka. Jí a události se slovem a obrazem věnuje příspěvek Žehnání vlajky Moravy při pouti v Ráječku 5. července 2021. Vyšitý prapor vypadá nádherně.

Dále následuje přehled  o dalších navštívených místech tentokrát zase v jiných částech Moravy.

Poznámka: co se týče zde vypsaných obcí, jež byly navštíveny, kde vedle státní či státní a obecní vlajky nebyla vyvěšena moravská ani jiná vlajka, jsou vyjmenováni pouze údajní vyvěšovatelé, nikoli obce neuvedené v seznamu MNO:

Okres Zlín:

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Karlovice, Oldřichovice, Pohořelice, Napajedla, Šarovy, Bohuslavice u Zlína, Březnice, Lípa, Zádveřice-Raková, Horní Lhota, Dolní Lhota, Petrůvka, Rokytnice, Jestřabí, Štítná nad Vláří-Popov, Jasenná, Lutonina, Vizovice, Poteč, Valašské Příkazy

Moravská vlajka: Fryšták

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Valašské Klobouky

Okres Vsetín:

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Lhota u Vsetína, Liptál, Ústí, Leskovec, Horní Lideč, Lidečko, Lužná

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Lačnov

Okres Uherské Hradiště:

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Topolná, Bílovice, Staré Město, Nedachlebice, Částkov, Svárov, Zlámanec, Polešovice

Okres Vyškov:

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Vyškov, Ivanovice na Hané, Rousínov, Komořany, Tučapy, Nemojany, Luleč

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Topolany, Hoštice-Heroltice


 

Brno-venkov:

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Mokrá-Horákov

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Velatice, Tvarožná

Okres Prostějov:

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Vrchoslavice

Moravská vlajka byla vyvěšena v Tlumačově (dle sdělení z Tlumačova "V Tlumačově byla 5. 7. vyvěšena moravská vlajka s bílo-červeně šachovanou orlicí se žlutou zbrojí na modrém listu."), Holešově, Přílepech a na Velehradě.

Ve Fryštáku byla ve fasádním držáku vyvěšena jen moravská vlajka již 3. července.

Městský úřad ve Fryštáku 3. července 2021

Následuje několik záběrů z 5. července z Tlumačova, Holešova, Přílep a Velehradu.

Obecní úřad v Tlumačově 5. července 2021
Městský úřad v Holešově 5. července 2021
Obecní úřad v Přílepech 5. července 2021
Obecní úřad v Přílepech 7. července 2021

Obecní úřad na Velehradě 5. července 2021

Záběry z Lipové (okres Zlín) a Domanína (okres Hodonín) pořízené 6. července 2021 dokládají, že vlajky jsou během svátků vyvěšeny před a po 5. červenci.

Obecní úřad v Lipové 6. července 2021
Obecní úřad v Domaníně 6. července 2021

Tento vzorek vyvěšovatelů čítal nakonec celkem 135 obcí, které byly označeny na stránkách MNO jako vyvěšovatelé žlutočervené bikolóry se znakem. Z nich 102 vyvěsilo státní nebo státní a obecní nebo žádnou. 26 vyvěsilo žlutočervenou bikolóru se znakem (v daném vzorku téměř přesná pětina, resp. 19,26 %), z nich jedna žlutočervená měla orlici bílo-červeně šachovanou. 7 obcí vyvěsilo moravskou vlajku (bílo-červeně šachovanou orlici se žlutou korunou a zbrojí na modrém listu).