Připojení se města Olomouce k výzvě ve věci vyvěšení moravské vlajky v roce 2021

Vedení města Olomouce se v roce 2021 rozhodlo připojit k výzvě ve věci vyvěšení moravské vlajky, jak dokládá dopis Miroslava Žbánka z 16. června zaslaný Lence Holaňové. Informují o tom stránky zamoravu.eu a další. Text je vykládán jako potvrzení, že Olomouc se ve dvanáctém ročníku iniciativy poprvé zúčastní a moravskou vlajku vyvěsí. To je významná zpráva, protože až dosud Olomouc na zaslané výzvy kladně neodpověděla.


Lenka Holaňová z Moravské národní obce nebyla jediná, kdo dostal zprávu o účasti Olomouce. Stručný e-mail zaslaný nám Magistrátem města Olomouce, Odborem kanceláře primátora, 30. června 2021, říká: "vedení města Olomouce se v letošním roce přiklonilo k připojení se vyvěšením moravské vlajky.".

V příspěvku zveřejněném na stránce zamoravu.eu pod názvem OLOMOUC vyvěsí moravskou vlajku, kde se zmiňuje, že olomoucký znak vychází z moravské orlice ("statutární město Olomouc s moravskou orlicí ve znaku, město tak pevně spjaté s historií moravské země"), ale v galerii fotografií pod článkem žádný záběr čerstvě zrekonstruované radnice se znakovými galeriemi včetně moravského znaku není, se píše (autor textu Stanislav Blažek): "Proto nás pořadatele iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky“ ze spolku Moravská národní obec velmi těší, že metropole největší národopisné oblasti na Moravě, kterou je Haná, se prostřednictvím vyvěšování moravské zemské vlajky, žluto-červené bikolory se zemským znakem, hrdě hlásí k bohaté historii, nezaměnitelné kultuře a více než tisíciletým zemským tradicím země Moravy.".

Nepochybujeme, že i takovou vlajku dostali Olomoučtí v minulosti darem. Zeptali jsme se proto, jak to bude, jakou vlajku Olomouc 5. července vyvěsí? Odpověď z Olomouce zní takto:

Olomouc bude vyvěšovat moravský prapor s bílo-červeně šachovanou orlicí se žlutou zbrojí a korunou v modrém poli, viz http://www.zamoravu.maweb.eu/index.php?cesta=gal_vyvesovani