Žehnání vlajky Moravy při pouti v Ráječku 5. července 2021

Dne 5. července 2021 byla zábřežským místoděkanem P. Františkem Eliášem při poutní mši svaté v obecní kapli sv. Cyrila a Metoděje v Ráječku požehnána moravská vlajka. Ano, je to moravská vlajka a je přepychová. Prapor, který vidíme na fotografiích, byl vyroben firmou Umělecké vyšívání L & L Strachotovy. O pořízení praporu a o události podala zprávu též stránka sumpersko.net v příspěvku Na pouti v Ráječku byla požehnána moravská vlajka.

Dále o praporu 12. července informoval článek Šumperského a jesenického deníku.cz Zábřeh pořídil moravskou vlajku, bude na radnici vedle státní, z něhož citujeme: "Tato podoba moravské vlajky vychází z nejstaršího doloženého praporu Moravy a také ze zákonné definice státních symbolů České republiky. Tato podoba moravské vlajky je zároveň součástí vlajek šesti krajů, které zcela nebo zčásti leží na historickém území Moravy. „Modrou“ variantu moravské vlajky zvolilo i město Zábřeh.".


Na stránce František JOHN se k tomu píše: "Zábřeh má novou vlajku Moravy. Morava už staletí není samostatným státním útvarem, nemá svou vlastní samosprávu. Má ale svou historii, kulturu, jasné hranice či symboliku. Je především na městech a obcích, aby svou moravskou identitu připomínaly. Nová vlajka Moravy bude vedle vlajky městské (z roku 2014) a státní (z roku 2018) zdobit prostory městského úřadu. Pro nás regionální patrioty je obzvlášť potěšující, že byla vyšita v Postřelmově."

Na stránce města Zábřehu, kde je k prohlédnutí album fotografií z žehnání v Ráječku, k tomu 5. července ráno napsali: "V Zábřeže jsme patrioti, máme novou ručně vyšívanou vlajku Moravy! 🚩

Vyšívané vlajky jsou jedinečné obecní a městské insignie, které se stávají svědky významných událostí, oslav, návštěv i ceremonií. Slavnostní a jedinečný ráz dodávaly zasedací místnosti městského úřadu vlajka města a česká státní vlajka. Tuto dvojici nově dozdobí také ručně vyšívaná vlajka s moravskou orlicí.🦅

V dnešní sváteční den, kdy si připomínáme příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, bude při poutní mši svaté v obecní kapli sv. Cyrila a Metoděje v Ráječku moravská vlajka požehnána. ⛪

Šití slavnostních vlajek je tradičním řemeslem českých vyšívaček. Dnes ho ale ovládá jen několik žen v republice. A mezi ně patří i Libuše a Lucie Strachotovy z Postřelmova, které přistupují s láskou a pokorou ke svému řemeslu. 💙 Z jejich dílny L & L Strachotovy - ruční umělecké vyšívání vyšly všechny 3️⃣nádherné vlajky, které pořídilo město Zábřeh. 😊"

Na stránce L & L Strachotovy - ruční umělecké vyšívání k tomu: "Děkujeme panu Johnovi za sdílení 🙏 jsme rády, že se vlajka líbí 😊 dokonce díky barvám orlice vzplanula vášnivá debata … a my jsme si s holkama řekly, že lepší nějaká diskuze, než žádná 🤭#mestozabreh #moravskavlajka #heraldika #barvicky".

Tisková mluvčí zábřežské radnice Lucie Mahdalová k tomu řekla: „Z jejich dílny vyšly všechny tři nádherné vlajky, které zdobí prostory zábřežské radnice.“.

Vlajka v Zábřehu, jak vidíme ze záběru, je prostě krásná. Našla využití i při dokumentaci významných návštěv, které hned zaujme.

Takovým setkáním byla v červenci 2021 návštěva potomka významného šlechtického rodu spjatého se Zábřehem - Tunklů, v jejichž erbu je kapr, Tamáse Ference Tunkela žijícího v Maďarsku. Kraj předtím naposledy oficiálně navštívili Tunklové z české větve rodu žijící v Praze a v Dačicích v roce 2010.