Pozvánka Slovanského čtenářského spolku v Prostějově na besedu na jaře 1850

Důležitým mezníkem v rozvoji národního hnutí na Moravě se stal rok 1848. Prvními česky psanými periodiky byly Týdeník, Holomoucké noviny a Moravské noviny. Větší význam v postupu sjednocování moravské (české) společnosti měly spolky a politické strany. Na Moravě se prvním politickým spolkem stala Olomoucká lípa, která byla založena 27. května 1848. Dva týdny nato vznikl v Brně spolek pojmenovaný Jednota moravská. Její činnost ale byla po roce kvůli nevoli úřadů ukončena. Na její činnost navázala Národní jednota moravská sv. Cyrila a Metoděje, která si dala za cíl vzdělávání moravského lidu, čehož dosahovala vydáváním časopisů, knih, zakládáním knihoven a rozvojem školství.

Rozvoj národního hnutí ukončil v 50. letech 19. století nástup bachovského absolutismu.

Zlomem byl v tomto rok 1861, když byla vydána únorová ústava a s ní přišel nový začátek pro politický život české Moravy. Ta se začala hlásit k českému státoprávnímu programu. Byly zakládány čtenářské, pěvecké a tělocvičné spolky, jež se začaly výrazně nacionalizovat. (Informace byly převzaty z kapitoly Národní a ženské hnutí na Moravě katalogu k výstavě Morava jako součást českého státu, 2018, s. 186, konané na podzim 2018 v Moravském zemském archivu v Brně.)

List pozvánky je nahoře opatřen moravským znakem v kartuši držené dvěma anděly. Stříbrno-červeně šachovaná korunovaná orlice v modrém poli hledí doleva (čili obráceně než je heraldicky obvyklé).

Motiv anděla držícího znak Moravy se objevuje i na stavovské a sněmovní pečeti.

Pozvánka z roku 1850 je jednou z pozvánek zaslaných
Matěji Mikšíčkovi moravskými spolky na jejich akce
během 50. až 80. let 19. století

Písmena sdělení jsou až na slovo "BESEDY" (s červeným stínováním podaným šrafurou) podána zlatou barvou. Text ve znění: "Slovanský čtenářský spolek v Prostějově zve tímto listem do besedy dne 21. května 1850 v sále městské střelnice. Vstupné 40 kr. stříbra. Začátek o 6. hodinách" je zasazen do ostatní grafiky doprovázené rostlinnými motivy, rozvilinami.

Nejprve "Slovanský čtenářský spolek v Prostějově zve tímto listem" je vložen do modrého oblouku

Bílá stuha s řasením na koncích je pokryta textem: "Na poukázání tohoto listu jsou vstupní listy u Niebauera a Peichla k dostání.". Vytváří společně s červeným závěsem bez textu, se zlatými řásněmi který je nad ní, drženým po stranách dalšími dvěma anděly, a modrým obloukem s textem a se zlatým okrajem ovál vyplněný routovým vzorem.



Citace zdroje dokumentu: MZA v Brně, G 55 Mikšíček, Matěj, kr. 3