Nové označení historické hranice Čech a Moravy u Hamrů poblíž Žďáru nad Sázavou cedulemi

Od začátku prosince 2020 jsou hnědé cedule upozorňující na historickou zemskou hranici, které stály na okraji místní části Šlakhamry, nahrazeny barevnějšími, oválnými. Stejné jsou k vidění na zemské hranici u Sirákova. Píše o tom ve svém zpravodajství iDNES.cz v článku: Na cedule označující historickou hranici Čech a Moravy se složili sousedé.

Autor příspěvku uvádí, že na pořízení oválných označníků informujících řidiče vozidel, že vjíždějí do Království českého nebo naopak do Markrabství moravského  :-) se složili místní obyvatelé. Původní cedule ani nebyly v souladu s vyhláškou, jak upozornila dopravní policie.

Někdo by z článku mohl vyvozovat, že v článku novinář mohl ohledně původního umístění cedulí uvést mylnou nebo nepřesnou informaci. Lépe řečeno, jde asi o to, že na silnici byly tyto cedule dvě (daleko od sebe, ne na „přesné“ hranici) a obě stejné (tj. nelogicky neupozorňující též na hranici Čech z druhé strany).

K tomu, jaké v místě mohou být cedule, se v diskuzi pod článkem bez používání diakritiky, hrubě a samozřejmě s pravopisnými chybami vyjádřil jeden z tam přispívajících: „Ta "hneda znacka" samozrejme presne odpovida pozadavkum vyhlasky 294/2015Sb. Jedna se o znacku IS23. A to nejen resenim, barvou obsahem, ale i pouzitym materialem, formatem, pozadavkem na reflexnost apod. Naproti tomu ty smaltovane omalovanky jsou mozne hezke na stenu sucheho zachodu nekde na chalupe, nebo zapichnout na zahradu na palseni spacku, ale na verejne komunikaci nemaji co delat.“.

Především k citovanému názoru v diskuzi uvedenému výše se pak vyjadřuje tento čtenář článku: „Hnědá dopravní značka IS 23 informuje o významném kulturním nebo turistickém cíli nebo oblasti. Na značce lze užít vhodný symbol nebo siluetu konkrétního cíle. Hnědá dopravní značka IS 23 má smysl v případě, že se jedná o znázornění zemské hranice onou hraniční budkou, závorou a pod. Tam by se dalo uvažovat, že se jedná o turistický nebo kulturní cíl. Tomu lze rozumět, že by si lidé jezdili prohlížet tu budku nebo závoru. Z tohoto pohledu tam klidně mohly zůstat i ty hnědé cedule, jak byly, a doplnit je těmi barevnými. Správnější by však bylo upozornění na historickou hranici Čech a Moravy, ne pouze na hranici Moravy. V případě, že by se však nejednalo o nějakou stavbu názorňující hranici, tam hnědá značka postrádá smysl, jako např. na jižní Moravě u hranic s Rakouskem. Tam už by byla logičtější dopravní značka IS 14, která je modrá a označuje hranici příslušného katastrálního území, územního celku, například kraje, okresu. Značka však nesmí být doplněna dalším textem nebo znakem městské části, obce, okresu nebo kraje. Navíc země nejsou součástí územního členění. Z tohoto hlediska se mi jeví oválné nebo spíš eliptické barevné cedule jako bezproblémové. Nevím, co se těm kritikům nelíbí, když barevná cedule účel informovat o historické hranici splňuje. Akorát tam není upozornění dopravní značkou na tu budku, Podle textu článku hnědé cedule obě informovaly o historické hranici Moravy, každá z jiné strany, tedy podle mne to novinář popsal dobře.“.

Hamerský starosta František Porubský řekl: „Nebyla to obecní záležitost, ale akce dobrovolníků, kteří přišli s tím, že by byly hezčí ty smaltované cedule. Obec s tím souhlasila, lidé se na nové složili.“. Takže za mě: uděláme si to tak, jak nám to bude vyhovovat. K tvrzení a domněnkám uživatele v diskuzi pod článkem na iDNES.cz se mohou vyjádřit ti, kteří tomu rozumí.

Místo v Hamrech nad Sázavou, kterému se říká "na Konci světa", se nachází pod kopcem Peperek. Na rozcestí dvě hnědé cedule s nápisem „Historická hranice Moravy“ (typ tabule upozorňující na turistické cíle) dřevěnou tabulku a celní stanoviště doplnily v říjnu 2017. Tyto cedule byly nahrazeny hezčími smaltovanými. Za změnou stojí Jiří Benc: „Hranice byly nesprávně označené, na obou totiž bylo shodně uvedeno Historická hranice Moravy, a navíc byly daleko od sebe.“.

Na červené ceduli s českým lvem je napsáno „Vítá vás Království české“, naproti je zády umístěna modrá cedule s moravskou orlicí a nápisem „Vítá vás Markrabství moravské“. Policejní mluvčí Dana Čírtková sdělila, že oválná smaltovaná cedule není dopravní značkou ani dopravním zařízením, kterým se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích.

Za pořízením původních hnědých cedulí stál hamerský zastupitel a profesionální hasič František Eli Svoboda. Ten přispěl i na nové cedule. Je rád, že se jimi upozorňuje na historickou hranici: „Bydlím v místní části Najdek, hned u řeky. Od Konce světa vede hranice právě Sázavou téměř až ke kulturnímu domu a pak směřuje k lomu a k České Mezi.“. „Hranice je v terénu místy ještě patrná, jsou zde i hraniční kameny.“ Podle Františka Svobody není vyloučené, že se na Konci světa objeví ještě další značení.

Dne 1. března 2023 byl zveřejněn návrh na vydání zákona o zemských znacích a vlajkách, který počítá s označením historické zemské hranice alespoň na hlavních tazích. Tak uvidíme, jestli a kam a v jaké podobě až se tento návrh dostane.

Pracovní zasedání kulatého stolu k zemským symbolům, jehož se účastnili vedle poslanců odborníci a pozvaní hosté, se konalo v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky 20. dubna 2023 v místnosti číslo A23.

Můžeme podpořit přijetí zákona o zemských znacích a vlajkách? Můžeme, podpořme.

Řeč PhDr. Zdeňka Kubíka pronesená při setkání tzv. kulatého stolu k zemským symbolům v Praze 20. dubna 2023 v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, v místnosti číslo A23