Výzva JUDr. Michala Hoskovce Moravanům a vůbec všem ke spolupráci při publikování dějin Moravy

Přátelé, JUDr. Michal Hoskovec vydal výzvu, jíž zve ke spolupráci při vydávání výsledků bádání o dějinách Moravy.

Je tu nyní možnost, aby v rámci společnosti The European Society for History of Law existující při Právnické fakultě Masarykovy univerzity vznikla její moravská sekce. Úkolem sekce by bylo pracovat a spolupracovat na publikacích, článcích a vědeckých statích o dějinách Moravy. Tuto činnost zaštítí (řádná oponentura, spolupráce a přednáškova činnost) Právnická fakulta Masarykovy univerzity a společnost The European Society for History of Law. JUDr. Michal Hoskovec proto žádá zájemce o to, aby se laskavě podívali na stránky společnosti The European Society for History of Law a posoudili, zda by osobně měli zájem nebo by se mezi svými přáteli poptali po osobách, které se o moravské dějiny soukromě vědecky zajímají a jejich práce je v něčem originální (např. zkoumání hranic Moravy a podobně) a současně by jejich práce obstála v podmínkách vědecké oponentury každé publikace nebo článku v odborném časopise


Barvy moravské orlice. Moravské barvy. Moravská kokarda

Pokud by se v rámci fakulty, lépe řečeno společnosti The European Society for History of Law, podařilo vytvořit moravskou sekci, Michal Hoskovec se domnívá, že by šlo o opravdu zásadní a převratný čin výrazně zrychlující postup restaurace Moravy. Cílem je, aby se dějiny Moravy více pěstovaly na univerzitách, aby se dostaly jako učební předmět do škol, včetně středních a základních škol, aby se povědomí o Moravě dostalo mezi širší veřejnost, včetně té univerzitněvědecké.

Rozsah publikační či jiné činnosti není ve stanovách určen. Podmínkou není ani akademické vzdělání – kvalita práce a tedy její publikování nebo nepublikování se určuje nikoli získaným titulem, ale pouze a jen vědeckým schvalovacím procesem – oponenturou, nezávislým posouzením vědecké redakční rady. Článek, který takto vyjde, má pak podporu univerzitních vědeckých kapacit. Se společností spolupracují významní profesoři a docenti fakulty, advokáti, pracovníci justice (včetně Ústavního soudu), to vše včetně zahraniční spolupráce. Článek, přednáška, kniha může být samozřejmě jak kolektivním počinem, tak i soukromou iniciativou každého člena. Není proto podmínkou, aby vznikala další moravská organizace. Každý člen současně zůstává ve své organizaci (je-li někde organizován :-) a k tomu se pouze stane členem společnosti The European Society for History of Law a její moravské sekce.

Moravská orlice

V nabídce Evropské společnosti pro právní dějiny výše by ovšem někdo, kdo se dívá spíše na vědecké předpoklady a soustředěnou podporu činnosti, chtěl vidět především právní zaměření, téma právních dějin na Moravě a zvláště recenzované odborné texty kapacit.

K tomu se nabízí doplnit, že máme Matici moravskou a její obrovskou řadu historických publikací (za 150 let existence) na nejvyšší akademické úrovni. Máme Časopis Matice moravské. Cílem Matice moravské je mimo jiné: rozvíjet a  podporovat vědecké poznání minulosti se zvláštním zřetelem k dějinám Moravy, českých zemí a střední Evropy; viz také Stanovy Matice moravské, kde bod 3 ukazuje na užší vymezení potenciální členské základny, než je tomu ve výzvě Michala Hoskovce, která umožňuje zapojení vážným schopným zájemcům: "Matice moravská sdružuje vysokoškolsky vzdělané pracovníky z oboru historie a příbuzných oborů, které spojuje zájem o rozvoj společenskovědního bádání na Moravě."

Jednu věc bychom na stránkách Matice moravské rádi viděli, když procházíme jednotlivé části stránek, kterými nás Matice moravská podrobně informuje o svém zaměření, činnosti, výborech a orgánech, vědecké základně, a tou je její jasné stanovisko ke znaku Moravy, postoj k moravské orlici. Jde o to, aby se Matice moravská vyjádřila otevřeně k jinému názoru na znak Moravy, lišícímu se od toho, jak jej ukazuje státní znak. S takovým odlišným znakem se lze setkat, a je některými jednotlivci vydáván za znak Moravy. Uvítáme stanovisko vyjádřené slovem a obrazem, kterým se Matice moravská přihlásí k moravskému symbolu.

Z uvedeného důvodu je vhodné umístění všeříkajícího zobrazení moravského znaku na pěkném místě, dle platného popisu, na stránkách Matice moravské. Může jím být úvodní stránka i zvláštní vyhrazená stránka. Moravská orlice symbolizuje sdělení a poselství těchto stránek, zájem členů, Moravanů. Dala by se pro vysvětlení důvodu, pro který se tak děje, vyzdvižení významu a smyslu, proč je potřeba něco takového jednoduše znovu opakovat a zdůrazňovat, zařadit pasáž o tom, kterak "docházejí nás dopisy, v nichž nás žadatelé prosí o vysvětlení, jak to tedy je." Pokud můžete, vezměte obrázek, dejte k němu popisek. Případní zájemci o členství, ačkoli jinak není potřeba používání grafiky přehánět, a vůbec všichni bychom rádi na stránkách Matice moravské moravskou orlici viděli.

+ argumentační část, podklady: stručně o moravské orlici: a) heraldicky (s odkazem na literaturu, slovník, ...), b) zákon o státních symbolech, c) znaky a vlajky krajů.