Zemská hranice mezi Čechami a Moravou u Sirákova

U Sirákova jsou pocestní/šťastní majitelé vozu, kteří mají namířeno do Čech či na Moravu, skvěle informováni o tom, že došli na zemskou hranici. Tam na ně čeká prvotřídní uvítání. Vedle cesty jsou umístěny oválné cedule Vítá vás Království české a Vítá vás Markrabství moravské. Protože je to místo vyznačené historické hranice, je logické, že se na ceduli mluví také o (historickém) království a markrabství. Což zní "lépe" než jenom země Česká, země Moravská, resp. země Moravskoslezská.


Smaltovaná cedule s českým lvem
a nápisem Vítá vás Království české.
Pár kroků a jste v Čechách

Smaltovaná cedule s moravskou orlicí
a nápisem Vítá vás Markrabství moravské

Na místě je hodně znaků: dva protilehlé smalty po stranách silnice (znaky), velký kámen (ze stran znaky), sloupky se znaky a budka se znaky, včetně trikolóry, pamětní kniha v odpočívadle, státní vlajka nahoře na stožáru, velká mapa s povídáním.

Budka s pohraničníkem na zemské hranici
mezi Čechami a Moravou u obce Sirákov

Pohraničník má vlastní domeček, a z něho výhled přes sklo. Mapa (informační tabule) ukazuje vymezení zemské hranice v okolí obce Sirákova. V roce 2013 zde lidé ze Sirákova vybudovali odpočinkové místo pro turisty s informační tabulí, zasadili památeční lípu a 30. června 2013 slavnostně otevřeli symbolický hraniční přechod Čechy–Morava na Blažkově. Hranice v této své části od České Meze přes vrchol Blažkov k Polné celkem věrně kopíruje hranici evropského rozvodí Baltského a Černého moře.

Zemská hranice - pohled na budku s pohraničníkem, informační
tabuli, odpočívadlo, hraniční kámen, ceduli z české strany

Kámen se nachází u obce Sirákov vedle silnice k obci Újezd, nedaleko Samoty Blažkov.

Pohled z moravské strany do Čech na přijíždějící
cyklisty, nalevo stožár s vlajkou České republiky
Na druhé straně zemské hranice
je Morava. Cedule s nápisem Vítá
vás Markrabství moravské, a za ní
na stožáru vlajka České republiky


Jednoduše povězeno, podle toho, kde stojíte, tady jste na Moravě, tam jste už v Čechách, a obráceně. O spokojenosti tudy procházejících píší i v novinách, kde mají čerstvé obrázky pořízené v zimním období, celkové záběry a detaily ukazatelů, návštěvní knihy, hlídače: Z jedné strany vítá lidi Království české, z druhé Markrabství moravské.

Zemská hranice u Sirákova

Čas od času se o tomto místě napíše v novinách, což poslouží aktualizaci pohledu. Můžete si prohlédnout fotky a filmové záběry zase z jiných úhlů. Ve zpravodajství iDnes (Na hranici Čech a Moravy vytvořili recesisté přechod, střeží ho loupežník) se tak stalo např. v lednu 2020. 

Tato podoba cedulí se v této oblasti podle svědectví šíří. Občas je někdo vyfotí a o snímky se podělí. Naposledy byly zaznamenány u města Svratky, viz příspěvky Nové označení historické hranice Čech a Moravy u Hamrů poblíž Žďáru nad Sázavou cedulemi a Českomoravská a moravskočeská hranice u města Svratka.

Jinde je k vidění ještě další podoba barevné cedule, kde je zemský znak doplněn o název země, viz příspěvek Cedule se znaky Moravy a Slezska cestou z Ostravice na Lysou Horu.

Dne 1. března 2023 byl zveřejněn návrh na vydání zákona o zemských znacích a vlajkách, který počítá s označením historické zemské hranice alespoň na hlavních tazích. Tak uvidíme, jestli a kam a v jaké podobě až se tento návrh dostane.

Pracovní zasedání kulatého stolu k zemským symbolům, jehož se účastnili vedle poslanců odborníci a pozvaní hosté, se konalo v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky 20. dubna 2023 v místnosti číslo A23.

Můžeme podpořit přijetí zákona o zemských znacích a vlajkách? Můžeme, podpořme.

Řeč PhDr. Zdeňka Kubíka pronesená při setkání tzv. kulatého stolu k zemským symbolům v Praze 20. dubna 2023 v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, v místnosti číslo A23.