Připomenutí Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje městem Brnem v roce 2021

Stane se tak  vyvěšením moravské vlajky na Nové radnici a moravským znakem na štítě jezdecké sochy Odvahy na Moravském náměstí. Moravská vlajka je na Nové radnici v Brně vyvěšována pravidelně, novinkou je moravská orlice na Moravském náměstí. Tu měla na štítě socha Odvahy během Sčítání lidu 2021, a protože se to osvědčilo, uvidíme ji tam opět. Jde o poněkud fiktivního Jošta, protože celá ta socha nemá se středověkou zbrojí nic společného. Kovový štít sochy bude v podstatě "potažený" modrou látkou (návlekem) s moravskou orlicí.

Ve zprávě čteme "Město Brno vyvěšuje moravskou vlajku ve státní svátek 5. července už od roku 2011, a to v podobě červeno-bíle šachované orlice se žlutou zbrojí na modrém podkladu.". To jistě ano. Pro úplnost je však dobře druhou část věty hned doplnit tím, že takto je vlajka vyvěšována od roku 2014 (jakmile si magistrát nechal předložit expertízu a zařídil se podle ní, jak se o tom ostatně píše v další části zprávy): "Město se proto v této souvislosti obrátilo na odborníky v oboru heraldiky a vexilologie a respektuje jejich stanovisko, že podoba vlajky symbolizující Moravu má vycházet z její nejstarší doložené podoby, tj. modrý list s bílo-červeně šachovanou orlicí, který je součástí velkého státního znaku ČR a má stejnou podobu i s horním žerďovým polem vlajek krajů Vysočina, Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského a také v horním vlajícím poli vlajek krajů Pardubického a Moravskoslezského."

Barvy moravské orlice. Moravské barvy. Moravská trikolóra

Primátorka města Brna Markéta Vaňková k tomu dále uvedla: „Stejně jako v minulých letech i letos vyvěsíme společně se stovkami dalších moravských měst moravskou vlajku, abychom připomněli, jak mimořádnou roli sehrála Morava na počátku nejen našich národních dějin. Mise Cyrila a Metoděje, zavedení prvního slovanského písma a prosazení staroslověnštiny jako liturgického jazyka je nepochybně čin evropského významu. Prostřednictvím soluňských bratří, jejichž odkaz daleko přesáhl historické hranice našeho území, jsme se my Moravané stali posly víry a kultury pro celou Evropu. Potvrdil to i papež Jan Pavel II., když Cyrila a Metoděje jmenoval duchovními patrony Evropy. Myslím, že k takové tradici je třeba se hrdě hlásit.“.

V souvislosti s bannerem, jak je zde nazývána pokrývka štítu, která je v majetku města, se dozvídáme, že jeho vyvěšováním jsou pověřeny Technické sítě Brno. 

Jezdecká socha Odvahy na Moravském náměstí v Brně v podvečer
2. července 2021 se znakem Moravy, moravskou orlicí