Rytíř na koni na Moravském náměstí konečně vypadá víc jako Jošt

Jezdecká socha rytíře na koni od sochaře Róny, která už několik let stojí na Moravském náměstí v Brně, kde přitahuje pozornost, když na ni někteří návštěvníci zdola se smíchem zírají, konečně vypadá jako "Jošt" a ne jako obránce Jihlavy. Způsobilo to umístění znaku Moravy na štít. On by jej tam Jaroslav Róna kdysi dal i sám, jak čteme k tomuto tématu, ale někdo tehdy nechtěl, anebo jich nechtělo víc, nebo v tom bylo něco jiného. Teď tam bude měsíc. Alespoň dočasně je štít nesený jezdcem se symbolem představujícím Moravu krásně barevný - v moravských barvách. K akci dal podnět zakladatel iniciativy Morava 1918 Jiří Novotný: “Podařilo se získat i souhlas autora sochy.” .

Informují o tom stránky Zprávy z Moravy v článku Brno se před sčítáním přihlásilo k moravské národnosti. “Jošta” ozdobil znak Moravy. Stalo se to v pátek 26. března odpoledne. Zpráva hned zaujme mimo jiné tím, že věc při nadcházejícím sčítání lidu, které začne zítra, podpořilo vedení města Brna, když Rada města Brna nápad podpořila jednomyslně.

Ondřej Hýsek, historik a předseda Moravského zemského hnutí, který se akce zúčastnil, z toho má ohromnou radost. Řekl: “Jsem rád, že se zemské hlavní město hlásí k Moravě.". Podle něj znak barevně odpovídá symbolu Moravy z Joštovy doby, a zároveň řekl, že později došlo k jeho "povýšení" a že stříbrnou barvu v šachování vystřídala barva zlatá. Jeho vyjádření uvedeme hned na pravou míru, když připomeneme, že znak Moravy je dnes takový, jako byl tehdy, před "povýšením" i po něm.

Co pořád mají s tím "povýšením/polepšením"? Heraldické tinktury jsou si rovny a i ona listina "nemění" znak markrabství (markraběte), ani de iure nemůže. Prostě tehdy jen nabídla moravským stavům určitou možnost (alternativu) a nikdo o to v praxi nestál.

Potvrzuje to zákon o státních symbolech, a dosvědčuje praxe. Kruhový povlak byl zhotoven speciálně pro Joštův štít. Organizátoři jej na jezdecké soše chtějí vystavovat pravidelně u příležitosti významných dnů spjatých s Brnem a Moravou: “Ze sochy Jošta se tak stane skutečně živoucí umění,” končí článek slovy Jiřího Novotného.

Brněnský městský radní pro kulturu Marek Fišer pro Brněnský deník řekl: „V souvislosti se Sčítáním 2021 chceme podpořit ty, kteří se cítí být Moravany. Já sám se k této národnosti hlásím zcela přirozeně a hrdě. Považuji za nutné podpořit myšlenku moravské národnosti, a to zásadně ve smyslu patriotismu, nikoliv separatismu.“.

V práci Odvaha – Jošt Lucemburský. Plastika na Moravském náměstí v Brně se sochou v roce 2018 zabýval Petr Němec. 

Svůj článek k tématu nastrojení Joštovy sochy do svátečního v pátek 26. března 2021 ("jehož štít zdobí moravská orlice".) otiskla Brněnská drbna: Nejsme Češi, burcují před sčítáním lidu moravisté i markrabě Jošt: "Podle moravistů by si lidé měli letos dát při sčítání pozor na vyplňování formuláře. Údaj o národnosti je totiž nepovinný, a tak je nutné jej ručně doplnit do prázdného řádku.".

V pondělí 29. března stránka Morava2018 zveřejnila video s komentářem Jiřího Novotného k opatření štítu zemským znakem. Příspěvek chce motivovat Moravany takto: "Na Moravě žijí asi 3.000.000 lidí, kteří o sobě říkají, že jsou "Moravané, ale"... své moravanství mají v jakési podmínce, jsou stydliví nebo se snad bojí. Při sčítání píšou národnost českou. Přitom tam mají dvě kolonky, klidně by mohli svému "ale moravanství" dát prostor alespoň v jedné z nich. K tomu jim přejeme odvahu v posledním šotu kampaně Morava1918.".