Leták Sčítání 2021, Sčítání lidu, domů a bytů 2021

Další z letáků vydaných u příležitosti nadcházejícího sčítání lidu v roce 2021 "Leták Sčítání 2021, Sčítání lidu, domů a bytů 2021" vidíme na obrázku níže - toto upozornění je ovšem digitální, obsahuje mnoho textu a v něm četné informace. Po zadání odkazu na stránku moravskesrdce.cz, který je na plakátu umístěn dole vpravo, se v prohlížeči zobrazí stránka s tímto elektronickým plakátem ke Sčítání lidu 2021, který je součástí přepracovaného vzhledu stránky moravskynarod.cz. Ten v obrázku nahoře na stránce upoutává slovy Moravanem v srdci, Moravanem při sčítání. Pod textem letáku si všimneme části vyplněného sčítacího formuláře, o kterou jde.

Otázka B8 ve formuláři Jaký je Váš mateřský jazyk? Lze uvést dva mateřské jazyky směřuje k tomu zjistit, kolik občanů České republiky mluví dle svého názoru česky, slovensky, romsky, polsky, německy, rusky, ukrajinsky, vietnamsky, znakovým jazykem, či jinak. A o to jde. Jak jinak? "Po našem?"  Což je? Považujete-li za dostačující a odpovídající vaší představě některý z předem jmenovaných jazyků, stačí tužkou označit příslušné zaškrtávací políčko. Jinak, protože jazyků je spousta, jej/je budete muset vypsat v řádku (řádcích) pod textem Jiný, uveďte jaký.

Pokud chcete napsat, že to jak mluvíte, je jazyk moravský, budete to muset výslovně uvést - vepsat do svisle postavených obdélníčků. Pro každé písmenko je připraven jeden obdélníček. Volba "Moravský" jazyk není přítomna mezi předtištěnými možnostmi.

Otázka B9 formuláře je nepovinná. Uveďte Vaši národnost (příslušnost k národu, národnostní nebo etnické menšině, ke které se hlásíte). Nepovinný údaj. Lze uvést dvě národnosti.

To, co bylo dříve náplní stránky moravskynarod.cz, totiž různě tematicky zaměřené příspěvky se vztahem k Moravě, k Čechám, k České republice, se nyní stalo jen jednou ze stránek pojmenovanou Deník Moravanů. Je to možná také projev klasického problému s autory, který zažívají mnohé zpravodajské stránky, zvlášť ty, jež neživí reklama a jiní sponzoři, neboli jejich nedostatek, vyčerpání témat, recyklace nápadů, tu delší tu kratší publikační přestávky vzhedem k ambici přinášet čtenářům novinky co nejčastěji (ne-li každý den). Pokud si vzpomínáme, stránka moravskynarod.cz byla před ne tak dávným časem dokonce na delší dobu (několika měsíců) odstavena. Jako důvod nepřístupnosti se uvádělo její napadení. Po čase byl její provoz obnoven, a nyní tedy přichází s novým uspořádáním. Sčítání lidu 2021 je každopádně tématem číslo jedna a důraz na informování o něm je pochopitelně postaven na první místo.

První letáky věnované sčítání lidu jste na těchto stránkách mohli vidět v polovině listopadu 2020 v příspěvku Moravská národnost a moravský jazyk jako sčítané údaje sčítání lidu 2021. Texty sdělená myšlenka ke sčítání je táž jako v podnázvu těchto stránek: Milujeme Moravu, Čechy a Slezsko, země České republiky

Plošně hodlá o možnosti přihlášení se k moravské národnosti a moravskému jazyku ve sčítání lidu občanům celé Moravy říct i iniciativa Morava 1918. I ona usiluje o to, aby se o tom vědělo ve všech moravských dědinách, jak se uvádí v příspěvku Plakát Moravanů ke sčítání do každé dědiny a města. Heslem Moravanů a Moravanek je Každá dědina se počítá.

Plakátů, které budou šířeny od poloviny února 2021, kdy ze strany iniciativy Morava 1918 začne tato část informování pomocí letáků a bude potřeba je přinést (přivézt/rozvézt) na místo (obec nebo město), je vytištěno nebo brzo budou tisíce. K jejich šíření se hlásí dobrovolníci. Další, kteří to zváží, jsou k spoluúčasti vyzváni a jsou očekáváni. Řada lidí také přispěla na placený výlep plakátů v Brně.


Leták Každá dědina se počítá. Pokrytí moravského území dosud přihlášenými
dobrovolníky. Přihlásili se, aby pomohli s rozšířením letáku na Moravě; mapou
zobrazené údaje mají platnost k 25. 2. 2021 (mapová služba Google My Maps).

V polovině února 2021 jsou stále ještě místa, která nejsou dobrovolníky pokryta. V barevně vyznačených oblastech se úkolu šíření vědomí možnosti přihlášení se k moravskému jazyku nebo moravské národnosti ujal aspoň jeden člověk. Po klepnutí na dobrovolníka v seznamu se přiblíží oblast, kterou si domluvil. Každá ruka je dobrá, a tak jsou dobrovolníci přijati vděčně, s otevřenou náručí. Zda jsou obec, část města, město, které vás zajímají touto podobou pomoci pokryty, se dozvíte z mapy. Pokud pokryto není, můžete se přihlásit a zapojit se (info@morava1918.cz). V polovině ledna 2021 nebyly pokryty například okresy Jihlava, Žďár, Břeclav, Jeseník, Opava, Frýdek-Místek, Karviná a Svitavy. Jinde dobrovolníky zvala k účasti neoznačená plocha, kterých bylo dost. Samozřejmě zvažte, na jak velkou oblast v pohodě stačíte. Některá barevně naznačené okruhy jsou docela velké, snad proto, že se tam domluvilo více lidí?

Na začátku února byla dopočítána potřeba materiálu pro jednotlivé dobrovolnické okruhy a v tiskárně bylo zadáno vytištění plakátů ve formátu A2 v počtu 10000 kusů. Převzaty měly být 10. února 2021 a hned poté se začne s rozvozem, aby od 15. února mohly pracovat velké okruhy a od 1. března všechny. Přibližně 10 % území Moravy dosud není pokryto. Průběžně se dál zaplňuje dalšími dobrovolníky. Ti si podle vlastních možností určují okruhy pokrytí výlepové kampaně ke sčítání lidu. Některé vzdálenější kouty Moravy si ještě vyžadují pozornost. tam, kde se nenajde někdo místní, má přiletět a letáky vylepit ustanovený výsadkář.

Grafika na zadní straně bílého trička ke sčítání lidu

Iniciativou Morava1918 byla dále zadána výroba trička s motivem sčítání (bílý a černý podklad). Vepředu je text "Morava1918", vzadu je "Sčítání lidu 2021 národnost: MORAVSKÁ jazyk: MORAVSKÝ" s odkazem na stránky www.morava1918.cz. Obrázek tričko, jak bylo hotovo a zveřejněn jeho vzhled, nám dalo představu o tom, jak vypadá samotný plakát. Zabalené plakáty o pár dní později ukázal další snímek.

Správce stránky Morava1918 k fotografii heslovitě napsal: "Jak velká je hromádka 10.000 ks plakátů formátu A2?😉 #Závěje nás #nezastaví!!! Jdeme na věc 💪 #orlicanenilev🦅 #scitani #scitanie2021 #morava #Brno #jiznimorava #severnimorava #začínáme".

My zase vidíme, že plakát je barevně sladěn s moravskými barvami, s barvami trikolóry. Je bíločervenomodrý.