Moravská vlajka na domě ve Vyškově - Křečkovicích

Ve Vyškově - Křečkovicích je před prostřední okno domu s nápisem (vývěsním štítem) Základna - jde o pohostinské zařízení, stojícího vedle kruhového objezdu umístěna moravská vlajka. Je krásně vidět. Skoro každý, kdo jde a jede kolem, si jí hned všimne. Fotografie byly pořízeny 23. ledna 2021.

Pro přesnost uveďme, že v modrém listu vlajky je červenobíle šachovaná orlice se žlutou korunou a zbrojí a červeným jazykem. Jedná se zřejmě o vlajku vyrobenou před rokem 2015, jaká se dříve dělala (s červeným jazykem, což se dá považovat za odkaz na jiná provedení moravského znaku, jak je tvůrci viděli a považovali za moravskou orlici).

 

Orlici zde popisujeme podrobně proto, že chceme připomenout, že abychom mohli stručně a výstižně napsat, že je to vlajka s moravskou orlicí, tak přesně vzato by musela mít žlutý jazyk, tak jak jej moravská orlice (heraldický pojem) má. Stačí se podívat na státní znak České republiky a na jeho popis.

Vlajka je uchycena tím způsobem, že je stále pěkně vypnutá. Je tam takto jistě přinejmenším posledních několik týdnů.

Placka moravská orlice

Stejnou kresbu orlice najdeme nabízenu jako "placku moravská orlice", kde je jazyk žlutý, takže popis nabízeného zboží odpovídá výrobku.

Někomu, jehož okno má tvar čtverce, nebo také tomu, kdo má koně, by se zase mohl hodit moravský prapor čtvercového tvaru (heraldický čtvercový jezdecký prapor - kornet).

Kornet - čtvercový jezdecký prapor
Ale poslechněme hlas odborníka, který říká: "je to sice (opticky) krásné (viditelné), ale protokolárně děsivé (nedůstojné/nevhodné přibouchnout vlajku do okna) ... stačil by fasádní držák, ne rovnou stožár".