Moravská národnost a moravský jazyk jako sčítané údaje sčítání lidu 2021

Sčítání lidu, domů a bytů 2021 v České republice: podle informací v článku Sčítání lidu bude poprvé hlavně online. Moravskou národnost a jazyk uznáme, potvrdil úřad zveřejněného na stránkách Zprávy z Moravy budou Českým statistickým úřadem ve formulářích přiznaná moravská národnost a moravský jazyk při sčítání lidu na jaře roku 2021 (vyplňování začne o půlnoci z pátku 26. na sobotu 27. března 2021 a bude ukončeno 11. května 2021) brány za samostatné údaje.

Jolana Voldánová (tisková mluvčí nadcházejícího sčítání lidu, dlouholetá televizní a rozhlasová moderátorka) informovala o tom, že: "Ten, kdo možnost online nevyužije, vyplní listinný formulář. Tuto možnost bude mít od 17. dubna do 11. května.". Potvrdila, že moravská národnost a moravský jazyk budou uznány a zaznamenány samostatně. U otázky týkající se národnosti nebude ve formuláři uvedena žádná určitá možnost odpovědi, u otázky týkající se mateřského jazyka si budete moci vybrat z několika možností.

Barvy moravské orlice. Moravské barvy. Moravská kokarda

"V případě národnosti by měla být ve formuláři otázka formulována následovně: ‘Uveďte Vaši národnost (příslušnost k národu, národnostní nebo etnické menšině, ke které se hlásíte). Lze uvést dvě národnosti.’ V případě mateřského jazyka: ‘Jaký je Váš mateřský jazyk? Lze uvést dva mateřské jazyky.’ Jako možnosti pak: Český, Polský, Ukrajinský, Slovenský, Německý, Vietnamský, Romský, Ruský, Znakový jazyk, Jiný (uveďte jaký).’ Pod kolonkou ‘jiný’ bude možné uvést i jazyk moravský.".

Statistika prima je, přináší nám údaje. Jak se věc po deseti letech od posledního sčítání v roce 2011 může vyvinout? Co si od něho vlastně slibujeme? Kde nyní stojí všichni ti, co udali své moravanství v dotaznících v roce 2011? Jsou dnes bohatší, zdravější, spokojenější? Tak to má být. Vědomí těchto věcí se ovšem v závislosti na naší pozornosti během dne různě proměňuje a kolísá. Svět se neustále mění. Z toho máme radost. Jsme neustále obdarováváni. Jsme-li si toho vědomi, pak zároveň víme, že se vše zvládá, že jsme v bezpečí a že na vše stačíme. Také však, pokud se odvrátíme od nadhledu a omezíme se usilováním záchránit "to své", protože nejsme udělaní jako naprosto soběstační sami o sobě, ztratíme snadno jistotu. Abyste si během dne ve víru změn uvědomovali stálost, která dává klid, musíte si být vědomi přítomnosti. Takže, ubylo s rytmem života nás Moravanů, tak jako se mění vše, kteří cítí, že ta statistika má smysl, a je to další příležitost hlasovat, nebo přibylo?

A jestli má smysl vyzvat Moravu, aby se s radostí přidala, tak jak oslovit ty, kteří na tu připomínku čekají? Aby se nestalo, pokud se tak již nestalo, že by se toho někteří lidé báli, když by měli ve formuláři svoji lásku k vlasti vyjádřit pro ně ne zas tak obvyklými slovy. Při spojení moravská národnost se může mnohý ošívat - vzpomene si na argument "mluvíme přece všichni česky, ne?".

V roce 2011 mohla lid zaujmout i titulková předělávka části známého filmu už tak podněcujícího představivost diváků Pán prstenů: Pán prstenů - Sčítání lidu 2011, na kterou se můžeme podívat i dnes. Mohou a chtějí tvůrci pro jaro nadcházejícího roku 2021 přijít s nějakým novým, neotřelým připomenutím? Chcete, aby to bylo spíše zábavné, nebo vážné, nebo jak?

Když se tak podíváme, k čemu se je kdo ochoten přihlásit, všimneme si v diskuzích rozdílných zkušeností a postojů daných úmysly mluvčích: Jeden z nich podle toho, co si tak v současnosti o tom ten který člověk myslí, 1) říká, že "moravskou národnost si vyplním, ovšem "moravský jazyk" nikoliv. Mluvím česky, někdy horáckým nářečím, ale s "moravským jazykem" jsem se nikdy nesetkal.", na to mu odpovídá druhý hlas, jak se s tím ve svém myšlení vypořádal, že 2) "oficiálně se jazyk nazývá český, čeština. Na Moravě mu říkáme moravský." a "Moravský jazyk, je označení podoby češtiny užívané na Moravě.". A protože, kdo má poslední slovo, zvítězí, tak na pokračování konkrétní diskuze vidíme, k čemu diskuze jsou, že je stále vpřed a nikdy zpět vede důvtip jejich účastníků: "A tudíž v Turecku se českému jazyku říká jazyk turecký, viďte? Nehrejte si se slovíčky a přiznejte pravdu: Morava žádný zvláštní moravský jazyk nemá. Moravané mluví buď spisovnou nebo hovorovou češtinou nebo nářečími.". Řeklo by se, že to spíš bude o tom, co tu máme, co chceme, co je potřeba udělat teď a co bude potom.

Uživatel služby Facebook Oldřich Arnošt Fischer píše: "Děkuji za vysvětlení. Pokud je to tedy pouhý název a nic víc, nemusím jej uvádět při sčítání obyvatel. Pokud by šlo o skutečný jazyk, v kolonce bych jej uvedl." Na to mu Lexa Sychra v téže diskuzi říká toto: "Jde jenom o název. Máme společný jazyk který se společně vyvíjel a v Čechách se jmenuje český jazyk a na Moravě moravský jazyk. Kolonku jazyk je ale důležité vyplnit protože kolonka národnost bude nepovinná. A tedy kolik obyvatel ČR se hlásí k moravské národnosti se nebude počítat z kolonky národnost ale z kolonky jazyk. Čili napíše-li někdo národnost moravská jazyk český, bude započítán do národa českého.". Je to tak přátelé? V odpovědi na toto vysvětlení Oldřich Arnošt Fischer napsal "Děkuji. Pokud je to tak, napíši si jazyk moravský, neboť v žádném případě nechci být považován za Čecha. Ovšem na to šachování s kolonkami, které připravili záludní Češi, je nutno upozornit také ostatní.". Tak, jak to je? Když někdo bude zrovna ten den chtít a napíše si současně národnost česká a jazyk moravský, v jaké skupině jej statistici započítají, aby z toho vznikla ta hezká velká čísla, co čekáme? Jako Moravana?

Jasně, a v případě nutnosti můžeme všichni dělat ministry nebo tlumočníky. :-) To máte jako při jakékoli jiné aktivitě. Často se najde někdo, kdo se zeptá racionálně, a taky "co z toho budu mít?", nebo "k čemu to je?". Obavy samozřejmě nikomu neprospívají. Nejasnost také ne. Srozumitelně to, jak si to přebrat, jedna paní v rádiu kdysi vysvětlila takto: "My nejsme jiní, jsme Moravané. Tak bych to řekla. Oni jsou Češi a my jsme Moravané". Tím kromě dalšího sdělila, že žije na Moravě a miluje ji.

Přátelé vyplněním dotazníku ke sčítání lidu, ať tak nebo onak, lásku k Moravě a také k Čechám a ke Slezsku vyjádříme.

Vyplněním dotazníku vyjádříte svoji lásku k sobě.

Vyplněním dotazníku vyjádříte svoji lásku k Čechám.

Vyplněním dotazníku vyjádříte svoji lásku ke Slezsku.

Vyplněním dotazníku vyjádříte svoji lásku k Moravě.

Otázek, které stát na jaře 2021 budou zajímat, je ve sčítání 2021 23, což je oproti sčítání 2011 méně než polovina. Posledně před deseti lety to bylo 47 otázek. Tentokrát byl vypuštěn například domovní list. Dále je vcelku jedno, jaký je váš rodinný stav, jaké (kterého státu) máte občanství, jakého jste se dobrali (vám bylo přiděleno) postavení v zaměstnání, zda máte v domě koupelnu a teče vám teplá voda. Podle sčítání 2011, jak bylo vypozorováno, se lidé čím dál tím méně hlásí ke své národnosti. Lidí je v republice zhruba stejně, ale i když otázek je zhruba tak polovina, co se týče řádku s počtem Moravanů a Moravanek ve výkazu, který nás bude zajímat, bylo by hezké, aby jich po jejich sečtení bylo dvakrát tolik co v roce 2011. Přát si to můžeme. Každý soused a sousedka ať s dotazníkem udělá, co uzná za vhodné.