Modré tričko s emblémem moravské orlice - vzorem prapor 6. čs. střeleckého pluku, 1918

Na obrázku je zachyceno tričko, které s potiskem bíločerveně šachované orlice se žlutou korunou a zbrojí nabízí paní Kateřina Adamusová : "Tak konečně jsem se dostala k tiskum ! 🙂 v případě zájmu piste 🙂 cena 399 Kč. Jedna se o tisk. Možno nachystat v této velikosti i jako výšivku ideálně na mikinu, cena 1200 Kč." Figura na originálním praporu je moc pěkná (dobová) stylizace – přizpůsobená právě délce listu praporu.

Při srovnání s následující fotografií vidíme, že zobák a jazyk
orlice nejsou vyplněny žlutou barvou; vidíme jen jejich obrys.

Provedení emblému moravské orlice na tričku kopíruje to, které se nachází na praporu 6. čs. střeleckého pluku „Hanáckého“ (jeden z pluků 2. čs. střelecké divize v Rusku). Vznikl 21. června 1917 jako II. záložní prapor Čs. střelecké brigády.

Tento prapor byl v roce 2014 rozebírán v příspěvku Moravská orlice na praporech - prapor 6. čs. střeleckého pluku, 1918: "Averz praporu tvoří bleděmodré pole, na kterém je umístěna moravská šachovaná orlice.  Nad ní je umístěn štítek s husitským kalichem. Celý obvod praporu je zdoben stylizovaným hanáckým vzorem. Tento vzor je hodně komplikovaný, doplněný množstvím stříbrných linek.

Reverz praporu tvoří tmavě červené pole s českým korunovaným lvem. Nad ním je umístěn štítek s husitským kalichem. V levém horním rohu je malý znak Slezska a v pravém rohu znak Slovenska. Na „vrcholy“ Tater je použita modrá barva místo zelené, jak bylo na oficiálním slovenském znaku. Obvod praporu je opět doplněn komplikovaným vzorem podobně jako na averzu. Praporek má rozměr 43 x 59 cm a je namalován na plátně.".

Tričko s moravskou orlicí zaujalo. První zákazníci se hrnou. Podle diskuze na stránce Kateřiny Adamusové jsou mezi objednávkami trička i takové, které vyjadřují zvláštní přání, když chtějí červenozlatě šachovanou orlici se zlatou korunou a zbrojí. Pokud je to váš případ, sice je to proti historické skutečnosti, ale za necelé čtyři stovky si můžete pořídit tričko, které bude vyhovovat vaší potřebě. Takto to chce Jiří Kolářský: "Já mohu poprosit na zkoušku 1 XXL mikinu s výšivkou, ale v červenožluté "truc" šachovnici?".

Bude to vypadat, jak ukazuje dolní polovina grafiky, kde nahoře vidíme mikinu s moravskou orlicí a pod ní dále mikiny s orlicí s červenožlutým šachováním, žlutou korunou a zbrojí.

O sobě Kateřina Adamusová na odkazované stránce píše, že se zabývá zakázkovou výrobu textilu. Vyšívá, výrábí nášivky, potisk textilu, šije vlajky (reklamní, osadní, repliky atd.) či jiné reklamní předměty. Zabývá se maloseriovou výrobou klidně od jednoho kusu. Individuální zpracování dle přání. Náhledová grafika samozdřejmostí. Níže je obrázek jí vyšité nášivky moravské orlice.