Zápisník herolda Hendrika van Heessela

Zápisníkem herolda Hendrika van Heessela (poprvé je zmiňován v roce 1433, kdy od císaře Zikmunda v návaznosti na císařovu římskou korunovaci získal právo nosit heroldský tabard; zemřel v roce 1470), uloženým v knihovně Henrika Conscience v Antverpách (Belgie), jehož rukopis je dostupný na internetu, se zabývá František Pícha v příspěvku České a moravské erby v zápisníku herolda Hendrika van Heessela uveřejněném v Genealogických a heraldických informacích 2013, Brno 2014, s. 5-18. V rukopisu nepravidelně se vykytující heraldické kresby mají poměrně vysokou výtvarnou kvalitu. Byly jistě zhotoveny příležitostně, když chtěl herold zaznamenat skutečnost, jež přitáhla jeho pozornost, která mohla být v budoucnosti užitečná.
 
Moravská orlice

Znak markraběte moravského je nakreslen na foliu 55v: korunovaná stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou zbrojí na modrém štítu. Na foliích 56r-57r moravskou orlici doprovází šestnáct erbů moravských šlechtických rodů. Označeny jsou německy jako erby zemských pánů podléhajících vévodovi Albrechtu Rakouskému jako moravskému markraběti: "Daz seyn dy lant heren dy under herzog Albrecht von osterreich margrave zu meraun etc gehoren hir nach aufgman wapenen gesnaben".
 
Český lev

Podobná sbírka dvaceti šesti erbů českých šlechtických rodů, která je uvedena znakem českého krále, s podobnou poznámkou o jejich příslušnosti k českému králi, se nachází na foliích 61v-63r: Daz seyn dy lant heren ritter und knechten dy zu der wapen seyn geporen um dem kunig noch von pehem hier nach auf dy wapenen gesnaben".