Vídeňské illustrované noviny 27. května 1920 - Státní znaky Československé republiky

Vídeňské illustrované noviny z 27. května 1920, Vídeň: A. Hrazdíra, 1920, číslo 22, s. 3:

"STATNÍ ZNAKY REPUBLIKY ČESKOSLOVENSKÉ. Ve schůzi Národního shromáždění ze dne 30. března t. r. byl přijat za zpravodajství posl. Dr. Hnídka, jenž zastupoval do Vídně i odcestovavšího tehdy zpravodaje ústavního výboru dr. B. Zahradníka, zákon o státních znacích republiky Československé. Zákon byl nyní panem presidentem podepsán, takže nabyl platnosti. Přinášíme obrazy státních znaků, vypracované prof. Kyselou a dáváme к nim toto vysvětlení:

Poněv(a)dž naše ústavní listina prohlásila za barvy republiky bílou, červenou a modrou, bylo tím již dáno základní složení vlajky státní. Seskupení proved(e)no tak, že na červenobílém praporu umístěna bude barva modrá v podobě klínu, jehož základna tvoří celou šíři vlajky při žerdi a jehož výše se rovná polovině délky vlajky. Barvy takto splývající v organický celek znázorňují nedílnost našeho státu a vyhovují jak principu estetickému, tak i heraldickému.

Standarda presidentova jest bílá s okrajem z plaménků střídavě bílých, červených a modrých. Na obou stranách uprostřed je velký, státní znak. Vláda pak se zmocňuje, by stanovila ještě jiné státní vlajky a prapory, na příklad vojeské a ji- né. Zákon rozeznává tři znaky státní: malý, znak, středíní a velký. Znak malý tvoří český lev, znak historického státu českého, chovající na srdci svém znak slovenský. Střední znak má na štítě středním českého lva. V horním poli znak Podkarpatské Rusi, v pravém poli znak moravský, v levém pak znak slezský. Podkarpatská Rus znaku svého nikdy neměla, proto navrhnut rozpůlený štít, v jehož pravé polovici jsou v modrém poli tři zlatá břevna, v levé polovici pak v bílém poli červený med- věd v pravo hledící.

Velký státní znak obsahuje znaky všech politicky významných součástí státu. V jeho středu na srdečním štítě umístěn v červeném poli český stříbrný lev. Po stranách jeho jsou znaky Moravy a Slezska, nahoře znak Slovenska a Podkarpatské Rusi. Ve spodní třetině hlavního štítu, rozděleného na tři pole, jest první znak Těšínská, v prostředním Opavska a v levém Ratibořska.

Hlavní štít drží po obou stranách dva zlatí lvové, pod nimiž vine se stuha s nápisem: „Pravda vítězí!” Jest to heslo, pod nímž husitské poselství táhlo к sněmu basilejskému a jehož používal národní král Jiří z Poděbrad. O používání znaků státních budou vydána podrobná ustanovení. Státní pečeť zavádí se dvojí, s malým a velkým znakem'. Pečeť bude uschována u předsedy vlády, a o používání jí, jakož i o razítkách, jež v obyčejném životě zastupují pečeť, budou vydána zvláštní ustanovení. Poslední část zákona obsahuje ustanoveni o ochraně státní vlajky a státních znaků. Ku veřejnému užívání jich, zvláště na tiskopisech, vůbec, je třeba vždy úředního povolení. Zneužívání, zvláště při podnicích výdělečných, stíhá se tresty soudními, po případě policejními."