Hostinec Moravská Orlice v Přerově

V hostinci s názvem Moravská Orlice, který je v Přerově na ulici Jungmannova 1463/1, se čepuje místní pivo Zubr, jak ukazuje cedule nad vchodem. Z hlediska dokumentačního nás však hlavně zajímá znak Moravy umístěný nad reklamním oválem nad vstupem.

Je to hezké, ale lépe by návštěvníkům znělo hostinec U moravské orlice apod.

Na aukro.cz jsou nabízeny pivní sklenice ze začátku 20. století. Popis jedné říká, že "Pivní sklenice s uchem bohatě broušená a uvnitř se zataveným barevným pruhem v barvách české trikolory a gravírovaným monogramem Al. Ž. v medailonu. Slovanský vlastenecký motiv z počátku minulého století. Dobrý stav, rozměr - v. 13 x 13 x 9 cm".

U sklenic s červeno-modro-bílou trikolórou však nelze mluvit o české trikolóře, jak to čteme v popisu výše, ale všeslovanské či českoslovanské apod. Panslovanské barvy se v různém pořadí objevují na vlajkách řady států. Otázka zní: je sklenice vyrobena v českých zemích, a to před rokem 1914, nebo až po roce 1918?

V nabídce na Aukru vidíme sklenici se stejným pořadím barev trikolóry (krigel, s poklicí), kterou nabízející časově zařadil až do období 1. československé republiky. Z čeho tak usoudil? Po vzniku ČSR vidíme v případě trikolóry pořadí barev bílá, červená a modrá. V textu vládního návrhu zákona z roku 1919 zase čteme "Za státní barvy republiky Československé prohlašují se barvy červená, bílá a modrá.". Vypovídá to o nějakém jejich doporučeném pořadí? To v tomto textu takto výslovně uvedeno není. Zažito máme pro ČSR od té doby bílá, červená a modrá.

Z pohledu Moravy by barvy červená, modrá a bílá také byly slovanské (s modrou tzv. slovanská trikolóra), prostě moravská trikolóra s tímto pořadím barev (mezi jinými moravskými trikolórami). Tak by se k tomu začátkem 20. století, kdyby sklenici uviděl, z moravského stanoviska mohl postavit například poslanec Moravského zemského sněmu Jaroslav Budínský. (německy)

Čili, když by se vzalo pořadí barev bílá, červená a modrá, mohla by být taková sklenice vyrobena i v 21. století? Kým?

Zajímavá by byla sada sklenic s bikolórami a trikolórami v moravských barvách a samozřejmě se znakem Moravy:

1) červenobílou, 2) červenobílomodrou, 3) červenomodrobílou a 4) bíločervenomodrou, a také 5) bíločervenou. Ty by odkazovaly na známé barevné kombinace užité v minulosti v úloze moravské vlajky. K tomu by se 6) přidaly sklenice s moravským znakem: (bílo)/ stříbrnočerveně šachované orlice v modrém poli štítu se (žlutou)/zlatou korunou a zbrojí, a 7) červeno/stříbrně (bíle) šachované orlice v modrém poli štítu se (žlutou)/zlatou korunou a zbrojí.

Takové sklenice byly podle všeho rozšířeny ještě v roce 1915 v moravských hostincích, když tehdy moravské místodržitelství vydalo pokyn k odstranění eventuálně zabavení pivních sklenic s barevnými znaky v bílo-červeno-modrém a podobném provedení.

Poznamenejme, že v citované vyhlášce jsou zřejmě popsány sklenice se stopkou.


Tato sklenice se zataveným proužkem zajisté vypadá velice pěkně.

Nabízen je také krigel (s kovovou uzavírající puklicí), který je inzerentem datován do doby po roce 1918, po vzniku Československé republiky (1. republika).