Kšiltovka s moravskou orlicí

Máme možnost si koupit a vyzkoušet čepici s moravským znakem a srovnat ji s jinými, pokud jsou v současnosti nabízeny. Pod označením Kšiltovka s moravskou orlicí ji nově nabízí Alerion. Kšiltovka je z česané bavlny světle modré barvy. Na přední straně čepice je umístěna moravská orlice.

Alerion jí rozšiřuje svoji nabídku spojenou s moravskými symboly. Čepice je praktická, když sami i ve skupině s ostatními vyrazíte na výlet. Prapor vám může stačit jeden, kšiltovku si mohou nasadit (i sundat, když je potřeba :-) tisíce.

Klidně by kšiltovka mohla být i bílá, kdy více vynikne i modrý štít ne jenom figura. Použitá technologie prý neumí natisknout jen samotnou figuru, neboť ta má složitý obrys.

Odkazovaná stránka prodejce kšiltovku popisuje podrobně: "Takto vyobrazena moravská orlice vychází z odborně doporučované (zcela nesporné) tzv. heraldické vlajky Moravy, která respektuje naše státní/národní barvy (trikolóru) a figuru moravské orlice ve velkém státním znaku České republiky i znacích a vlajkách krajů. Tak jak byla v polovině 13. století, společně s českým lvem (pocházejícím od moravských markrabat), a proto ve shodných prvních dvou tinkturách (stříbrné/bílé a červené, plus navíc modré), zavedena Přemyslem Otakarem II. je de iure i de facto platná dosud. Nositel kšiltovky s moravskou orlicí se hrdě a přitom vkusně hlásí k tradici Moravy a všem hodnotám, které reprezentuje. Znak s moravskou orlicí v modrém poli je tištěný speciální flockovou metodou (s matným semišovým povrchem). Díky využití této tiskařské metody moravský znak vůbec neprosvítá, má krásné syté barvy a je skvěle trvanlivý. Kšiltovky dodáváme v univerzální velikosti."


Rozměr moravského znaku (štítu s moravskou orlicí): 4 × 5 cm

Před nasazením na hlavu nezapomeňme vytáhnout tvrdý papír, který je vložen, aby vyztužil klenbu skladované kšiltovky, a tlačil by, než bychom na něj přišli, na spánky.

Posazení čepice na hlavě se ovládá, aby se dobře nosila, jak je obvyklé, páskem.

Poznámka: dne 1. března 2023 byl zveřejněn návrh na vydání zákona o zemských znacích a vlajkách.