Uvedení Moravské mše vánoční a České mše vánoční v Janáčkově divadle v Brně

Dne 24. prosince 2020 na Štědrý den od osmi hodin ráno byla zveřejněna nahrávka  koncertního provedení známé Moravské mše vánoční (mše „Čuj, Miko, čuj!“; Missa pastoralis in C boemica) od skladatele Josefa Schreiera pořízená předchozího dne v Janáčkově divadle v Brně.

0:09 Kyrie
1:32 Christe
3:57 Kyrie
4:37 Gloria
9:53 Credo
13:39 Sanctus
15:00 Benedictus
18:08 Benedictus - předehra
18:58 Ossana
19:28 Agnus Dei
20:59 Dona nobis pacem

Stalo se tak tři dny poté, co byla nejprve 21. prosince 2020 v patnáct hodin zveřejněna zvláštní verze slavné České mše vánoční Jakuba Jana Ryby, která je pastorální hrou o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám. Ta se po svém vzniku stala díky svým svěžím a radostným melodiím široce oblíbenou.

Obraz byl v této karaoke verzi doplněn notami. Co je však důležité, vodítkem vám bude vedle melodie poskytované nástroji, text dole pod notami. Toho se budete držet, pokud jej neznáte nazpaměť. Ve zpěvním textu je postup zpěvu sboru (to jste vy - vlastně jako sólisté, pokud jste se u obrazovky nesešli s rodinou a přáteli, aby vás bylo víc) v souladu s melodií naznačen postupným zamodřováním slabik. Místo je dále zvýrazněno zleva doprava nad ním proplouvající rybkou (zřejmě ochotný kapřík). Díky tomu si diváci mohou „Rybovku“ zazpívat jakoby byli pěvci a pěvkyněmi Janáčkovy opery Národního divadla Brno.

0:17 Kyrie (Hej, mistře, vstaň bystře)
5:50 Gloria (Sláva budiž Bohu velikému)
11:20 Graduale (Vzhůru bratři, jenom čerstvě vstávejte!)
14:45 Credo (Pospíchejme k Betlému)
20:57 Offertorium (V pokoře poklekněme)
28:20 Sanctus (Nebe hlásej: „Svatý“)
28:20 Benedictus (Pane země i nebe)
34:23 Agnus (Nyní se do Tvé ochrany poroučíme)
37:55 Závěr (S radostí, s plesáním, s veselostí, srdcem spokojeným)

Následně jsme si dále mohli zazpívat téhož dne zveřejněnou koledu Narodil se Kristus pán, taktéž zazpívanou Janáčkovou operou Národního divadla Brno.

Schreierova mše je sledem drobných pastorel vtipně mísících latinský text s texty ve valašském dialektu. Hudebně hojně vychází z moravské lidové hudby pozdního baroka. Je zajímavým protějškem klasicistní České mše vánoční (mše „Hej mistře“ také známá jako Rybovka; Missa solemnis Festis Nativitatis D. J. Ch. acomodata in linguam bohemicam musicam – que redacta per Jac. Joa. Ryba, zkráceně jako Missa pastoralis bohemica) od Jakuba Jana Ryby.

Národní divadlo Brno (NdB) Moravskou mši vánoční uvedlo společně s Českou mší vánoční v rámci koncertního programu Půjdem spolu do Betléma, jehož premiéra byla 13. prosince 2020.

Záznamy mají být přístupné ke zhlédnutí do 3. ledna 2021. 

V diskusi pod videem Milan Horák napsal: "Obnovená Moravská mše vánoční z 23. 12. 2020 je na svůj „věk“ neuvěřitelně svěží dílo a v podání Janáčkovy opery v Brně chytá za srdíčko. Leoš Janáček musel strádat, než pochopil, že jeho světový úspěch předpokládá návrat k moravským kořenům. V osobě skladatele Schreiera je vidět, že neprozřel jediný. Jejich životní práce může být motorem rozvoje Národního divadla v Brně.".