Označení ustanovených hlídačů dle zákona z 29. května 1887 - přísežní hlídači


Kokeš, Jan, Pinc, Jan a Bednaříková-Turnwaldová, Růžena, Lesní zákony, nařízení a předpisy, Praha: Tiskem a nákladem M. Nedvídka nást., 1937, s. 98-99:

ZÁKON
daný dne 29. května 1887, č. 75. z. z. mor.,
PLATNÝ PRO MARKRABSTVl MORAVSKÉ, JENŽ SE TÝČE ZEVNĚJŠÍHO OZNAČENÍ USTANOVENÝCH HLÍDAČŮ, К OCHRANĚ ZEMĚDĚLSTVÍ A VZATÝCH POD PŘÍSAHU.

S přisvědčením zemského sněmu Mého markrabství Moravského vidí se Mi naříditi takto:

§ 1. Hlídači, kteří dle platných zákonů a nařízení pro ochranu lesů a honby, pro ochranu polního statku, pro ochranu rybářství, pak hornictví jsou ustanoveni a pod přísahu vzati, jakož i ony osoby, které od místních úřadů policejních jsou ustanoveny a pod přísahu vzaty, za tím účelem, aby konali bezprostřední dohled ke všem zřízením pro užívání a provádění vod a obranu proti nim, mají, vykonávajíce svou hlídačskou službu, nositi dále popsaný služební znak, aby byly považovány za veřejné hlídače ve smyslu zákona daného dne 16. června 1872, č. 84 říš. zák.

Tímto služebním znakem jest oblý, 75 milimetrů dlouhý a 65 milimetrů široký kovový štítek, na němž se nalézá moravský zemský erb s nápisem „přísežný hlídač“ v obou zemských jazycích a který se nosí na levé straně prsou.

Štítek ten se dodá osobám, které jsou povinny jej nositi, od politických okresních úřadů za náhradu výrobní ceny.

Ustanovení tato nevylučují nosení oděvu neb odznaků, kterými se má naznačiti služba nebo zemědělské odvětví.

§ 3. Opomenutí povinnosti, nositi služební odznak, jakož i nošení znaku toho mimo službu, trestá politický úřad podle minister. nařízeni ze dne 30. září 1857, č. 198 ř. z., a uvede potrestání na vědomost služebnímu pánovi toho kterého hlídače.

§ 4. Osoby, které, nejsouce jako přísežní hlídači ve službě postaveny, použily by služebního znaku pro tyto hlídače předepsaného, buďtež, ač nepodléhá-li tento čin trestu dle obecného trestního zákona, od politického úřadu trestány podle ministerského nařízení ze dne 30. září 1857, č. 198 ř. z.

§ 5. Předpisy, kterými se dosud stanovilo označování hlídačů v § 1 jmenovaných, pozbývají platnosti.

§ 6. Zákon tento nabude platnosti za šest měsíců po tom, kdy bude ohlášen.

§ 7. Mému ministrovi orby a Mému ministrovi vnitra jest uloženo, .aby zákon tento provedli.

Vyhlášení с. k. místodržitele v Moravě ze dne 18. června 1887, č. 76 z. z. mor., týkající se §u 1. zákona ze dne 29. května 1887, z. z. č. 75, o zevnějším označení hlídačů, ustanovených k ochraně zemědělství a vzatých pod přísahu.

V §. 1. zákona ze dne 29. května 1887, z. z. č. 75, jenž se týče zevnějšího označení hlídačů, ustanovených k ochraně zemědělství a vzatých pod přísahu, vypočteny jsou jednotlivé kategorie hlídačů, kteří vykonávajíce svou hlídačskou službu, mají nositi služební znak, a uvedeny ony osoby, které jsou ustanoveny od místních úřadů policejních a vzaty pod přísahu za tím účelem, aby konaly bezprostřední dohled ke všem zřízením pro užívání a provádění vod a obranu proti nim.

Dle výnosu vys. c. k. ministerstva orby ze dne 8. června 1887, č. 7775, poukazuje se k tomu, že uvedeným slovům zákona nelze rozuměti v tom smyslu, jako by místním úřadům policejním příslušelo vzíti pod přísahu tyto hlídače. Zmíněné úřady mohou arci tyto orgány ustanoviti, aby jim však byla propůjčena vlastnost veřejných hlídačů, jest ve smyslu říšského zákona ze dne 16. června 1872, ř. z. č. 84, i nadále zapotřebí, aby i od místního úřadu policejního ustanovení orgánové okresním úřadem politickým pod přísahu byli vzati, tak jak se toho vyžaduje u hlídačů, ustanovených od soukromníků k ochraně vodních zřízení.