Loď Morava na Brněnské přehradě

Když nedávno čeřila poklidnou hladinu toku zpráv, které se k nám dostávají, informace, že za název rekonstruovaného plavidla, které se opět bude plavit po Brněnské přehradě v Bystrci, bylo vybráno jméno Morava, zajásali jsme. Současně mnohého napadlo, zda nebo lépe řečeno kdy na stožáru lodi pojmenované Morava zavlaje moravská vlajka.

První náměstek primátorky Petr Hladík při křtu lodi, jehož se zúčastnili zástupci města Brna a brněnského dopravního podniku, řekl: “Já mám jedno takové přání. My loď dnes oficiálně pojmenujeme Morava. Ale ještě víc bych si přál, kdyby na lodi vlála vlajka Moravy”.

Barvy moravské orlice. Moravské barvy. Moravská trikolóra

Inu, lodě si na předpisovou (správnou) oficiální vlajkoslávu vždy potrpí.


Jak dokazuje rozlišením malý snímek, který nám byl přeposlán, již se tak stalo. Druhá vlajka je plavební společnosti (odvozená od vlajky Brna, ale s vyšším počtem a poměrem bílých a červených vodorovných pruhů). Lodní dopravu provozuje na Brněnské přehradě od roku 1946 Dopravní podnik města Brna (DPMB).

S upozorněním na loď Morava na Brněnské přehradě se lze setkat na boku tramvaje DPMB.

Pokud byste se chtěli po Brněnské přehradě projet zrovna s touto lodí, bude dobré se předem zeptat, kdy jezdí.

Dále jsou vybrané snímky z pondělí 24. srpna, kdy stála zakotvena v přístavu. Ten den nejela. Podle informace poskytnuté zaměstnancem pokladny má jet v úterý, ve čtvrt na deset.