Hugo Traub, Občanská nauka československá, 1921

Hugo Traub, brněnský historik a učitel, v práci Občanská nauka československá, Brno: A. Píša, 1921, s. 43-44, popisuje státní znak Československé republiky:

"Státní znak2) republiky je trojí: malý, střední a veliký. 1. Malý znak: na červeném štítě stříbrný dvouocasý lev vé skoku, vpravo hledící, úst rozžhavených, s jazykem vyplazeným, drápy a čelenku vše zlaté barvy, nesoucí na prsou červený

2) Třeba rozlišovali od dosavadních zemských znaků, jichž užívání v životě veřejném povoluje příslušné ministerstvo v dohodě s ministerstvem vnitra. Obce a okresní zastupitelstva měla dotud právo užívati ho.

štítek se třemi modrými vrchy, z nichž na prostředním vyšším je vztýčen stříbrný kříž dvojitý (slovenský znak). 2. Střední znak má dva štíty, přední a zadní. Na předním je znak český (lev jako shora se štítkem na prsou), zadní je čtvercový. V horním pravém poli je znak slovenský (tři vrchy s křížem Cyrilometodějským), v levém horním znak Podkarpatské Rusi (štít nazdél rozdělený, v pravém, modrém poli tři zlatá břevna, v levém, stříbrném stojící červený medvěd vpravo hledící). V pravém spodním poli je znak moravský (stříbrně a červeně šachovaná orlice v pravo hledící s čelenkou v modrém poli), v levém spodním poli znak slezský (na zlatém štítě černá orlice). 3. Posléze veliký státní znak se skládá ze štítu předního a zadního; na předním je znak český, zadní je rozdělen na sedm polí třemi vodorovnými pruhy tak, že vrchní dva jsou rozpůleny, třetí, spodní, je dělen třikráte. V horním pravém poli je znak slovenský, v levém znak Podkarpatské Rusi, v pravém středním je moravsкý, v levém středním slezský, v pravém poli spodním je znak Těšínská (na modrém štítě zlatá orlice vpravo hledící), ve středním poli spodním znak Opavska (štít červeně a bíle rozpůlený), v levém spodním znak Ratibořská (štít rozpůlený, v pravém poli modrém zlatá orlice s čelenkou, v pravo hledící, levé pole bíle a červeně rozpůlené). Po pravé i levé straně štítu stojí zlatý lev dvouocasý s čelenkou jakožto stráže štítu. Pod štítem se vine stuha s heslem: „Pravda vítězí“1).

1) Je to heslo nejnárodnějšího krále českého, Jiřího z Poděbrad"