Nárožní sluneční hodiny na olomoucké radnici

V srpnu roku 2019 se akademický malíř a restaurátor Radomír Surma dal do obnovy slunečních hodin (na rohu radniční fasády, ve směru od Pavelčákovy ulice) existujících na olomoucké radnici ještě v 1. polovině 20. století. Dílo bylo hotovo na podzim (1, 2). Rekonstrukce radnice má být dokončena v polovině roku 2020.

Protože se k dílu nedochovaly žádné nákresy nebo podrobné fotografie, jen pohledy z dálky - historické fotografie z konce 19. a z počátku 20. století, které pouze ukazovaly, kde se na budově hodiny nacházely, musel si Radomír Surma mnohé vymyslet nebo dotvořit.


Rozměry nových nárožních slunečních hodin jsou: na výšku mají 405 centimetrů a na šířku celkových 421 cm. Výjev má renesanční charakter. Jeho součástí byla heraldicky kombinovaná orlice Františka Josefa I. a olomouckého znaku v roce 1758  polepšeného Marií Terezií. Autor obnoveného díla vychází z černé dvouhlavé orlice, která má štít a iniciály Františka Josefa I.

Je to nápadité umělecké spojení (státního) císařského orla a staršího městského znaku Olomouce (tj. moravské orlice s polepšením od Marie Terezie - zrušeno po zániku monarchie). Nevíme, proč u císařského orla použil zrovna "variantu" s monogramem Františka Josefa I., ale asi proto, že nejstarší snímky z 19./20. stol. spadají právě do jeho vlády. Jinak by se tam klidně hodil monogram manžela Marie Terezie (císaře Františka I. Štěpána Lotrinského) ... Ale je to "jen" umělecká rekonstrukce, ne restaurování, takže to snese více volnosti.

První polovina obnovených
slunečních hodin na radnici
v Olomouci. Vyfotografoval
Radomír Surma
Druhá polovina hodin

Nové sluneční hodiny na nároží historické radnice v centru Olomouce byly slavnostně odhaleny v úterý 12. května 2020. Zabírají 17 m2 a patří k největším takovým hodinám v České republice. Neobvyklé jsou tím, že jsou na rohu domu. Jsou tak vlastně dvojité. Jedna část hodiny na jihovýchodní fasádě ukazuje čas od rána zhruba do 14 hodin, druhá část ukazuje čas od 11 hodin do západu slunce. Plus minus mezi 11. a 14. hodinou je čas na obou polovinách hodin k vidění současně.


Svérázné řešení vypodobněného orla podle odborníků vzniklo v 19. století, kdy tím autoři chtěli dát najevo úzkou vazbu města k habsburské dynastii a monarchii. Tvůrci ji zdůraznili i iniciálami FJ a MT na štítku orla, jež připomínají panovníky Františka Josefa a Marii Terezii, kteří měli k Olomouci blízký vztah (viz změna ve znaku města - dnes již nepoužívaném na konci 50. let 18. století).

Dále jsou přítomny alegorické postavy boha času a bohyně moudrosti. Pozadí výjevu dotváří idealizované panorama Olomouce v podobě barokní bastionové pevnosti.
Nové nárožní sluneční hodiny mají výšku 405 centimetrů a celkovou šířku 421 cm.
Zdroj: https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/slunecni-hodiny-olomouc-radomir-surma-20191030.html?fbclid=IwAR3WXIAZ4M1x4auc7EPDTI3mvHp1l90dissrtdjW3QBSzu5RvyjIBKazYsA