Medaile s poprsím MUDr. Františka Živanského od Zemského ústředního spolku včelařského pro Markrabství moravské

Na stránkách Filatelie Klim, kde se pořádají i aukce, byla v minulosti nabízena i včelařská medaile Zemského ústředního spolku včelařského pro Markrabství moravské s poprsím doktora Františka Xavera Živanského (*2. března 1817 Vykáň - †21. října 1873 Brno). S přibližným časovým zařazení medaile do začátku 20. století pomůže přehled vývoje organizace spolkového včelaření na Moravě.

První spolek v Rakousku-Uhersku byl založen v Čechách v zámku Krásný dvůr u Podbořan 1. června 1852. Na Moravě v Brně vznikl včelařský spolek v roce 1868. Do té doby tu od roku 1854 pracoval včelařský odbor Hospodářské společnosti. Velmi činným byl v té době ve včelařské práci na Moravě MUDr. František Živanský, který spolupracoval i se včelařem a průkopníkem genetiky Gregorem Mendelem.

Časopis Včela brněnská vycházel od 30. března 1867. Na Včela moravská byl přejmenován v roce 1899, a stal se z něj ústřední časopis moravských včelařů. Na „Zemský ústřední spolek včelařský pro markrabství moravské v Brně“ byl „Samostatný spolek včelařů moravských“ přejmenován v roce 1898. V něm se sdružovali včelaři z Moravy až do roku 1920.


Líc: nad textem "Zásluze", který se nachází ve spodní části, je poprsí Františka Xavera Živanského s textem "Dr. Frant. Živanský". V mezikruží vidíme rostlinné motivy, např. lipové lístky, květy. Po pravé straně je vyobrazen úl.
Rub: uprostřed moravská orlice, nad ní markraběcí koruna, opis "ZEMSKÝ ÚSTŘEDNÍ SPOLEK VČELAŘSKÝ PRO MARKRABSTVÍ MORAVSKÉ", bronz, průměr 45 mm, etue.

U včelařů jde na plaketě jen o emblém šachované nekorunované orlice (vycházející z figury moravské orlice) pod knížecí (zeměpanskou) korunou (užívané na štítě znaku Moravského markrabství, jako symbol korunní země před rokem 1918). Šrafování šachování emblému orlice zde zřejmě nemá vyjadřovat konkrétní heraldické tinktury, jen grafické zvýraznění čtverců (jinak by šlo o nelogickou kombinaci červené a modré).