Káva Hag/Kaffee Hag, Znaky Republiky Československé – Wappen der Tschechoslowakischen Republik

Okolo roku 1933 bylo firmou Káva Hag akc. spol. z Mariánských lázní v jednoduché a luxusní verzi (s pevným barevným obalem) vydáno (u Grafických Umĕleckých Závodů v. Neubert a synové, Praha-Smíchov (Graphischen Kunstanstalten v. Neubert und Söhne, Prag-Smíchov)) známkové album Znaky Republiky ČeskoslovenskéKaffee Hag, A. G.: Wappen der Tschechoslowakischen Republik. Jeho autory byli Vilém Klein a Antonín Morávek.

Informace a obrázky z alba přináší stránka Heraldry of the world, odkud byly převzaty obrázky. O firmě je více informací v článku Coffe Hag Albums. Album uvádí podrobně zpracovaný text k heraldice, a stejně jako v jiných albech má kapitolu věnovanou kávě a kofeinu.

Přepychové vydání

Album obsahuje znaky jednotlivých československých zemí a městské znaky. Otištěno bylo celkem 181 známek. Varianty obrázků: 8 odlišných obrázků. Je známo celkem 285 různých obrázků.

Album bylo vydáno dvakrát, což vedlo u známek (ale ne u samotného alba) k některým změnám. Jedinou skutečnou variací je případ znaku Uničova. Další věc se týká zemských znaků - jsou zachyceny se dvěma typy štítů. A konečně, mnoho znaků bylo v prvním vydání doprovázeno jen českým textem, ve druhém vydání jsou texty dvojjazyčné.



Album bylo vydáno jako Část 1, avšak druhá část již vydána nebyla. Obsahuje 180 známek s obrázky číslovaných v každém oddílu samostatně. Je rozděleno podle zemí do kapitol.



Album je dle zemí rozděleno do kapitol, se znaky zemí na samostatných stranách (v luxusní edici je to takto pojato výhradně); následují znovu zemské znaky, znak zemského hlavního města a abecedně znaky dalších měst a městeček. Zeměmi jsou: Čechy, Morava, Slezsko, Slovensko a Podkarpatská Rus. Údaje dodané k jednotlivým městům obecně jejich znaky nevysvětlují, podávají ale některé poznámky k historii a popis (blason) znaku. Znaky jsou vysvětleny jen v některých případech. Také je poskytnut údaj o počtu obyvatel města.



Zadní strany obrázků ukazují popis znaků jak v němčině tak v češtině.