Zrcadlo slavného Markrabství moravského, 1593

Moravská orlice (velký znak markrabství moravského) je vyobrazena na rubu titulního listu díla Bartoloměje Paprockého z Hlohol a Paprocké Vůle Zrcadlo slavného Markrabství moravského, 1593; "Zrcadlo slavného Markrabství moravského, v kterémž jeden každý stav, dávnost, vzáctnost i povinnost svou uhlédá, krátce sebrané a vydané roku 1593 skrze Bartoloměje Paprockého z Glogol a Paprocké vůle".


Digitální kopie Zrcadla je dostupná na stránkách Rakouské národní knihovny.


Nad orlicí je text, který ukazuje, co si o původu šachování moravské orlice Paprocký myslel:

"Na erb orla, který náleží slavnému Markrabství moravskému. Má býti orel bílý na červené šachovnici na štítu modrém, na znamení toho, že předkové těchto krajin vyšli z charvatské země, a erb svůj otcovský s nabytým erbem orlem v jedno složili."

Pod orlicí je oslavný verš.

Historický význam jeho děl, zejména Zrcadla markrabství moravského (1593) a Diadochu (1602), obšírné kroniky českých knížat, králů, šlechty i měst, je značný i přes nekritičnost, kterou trpí. Jsou to díla dosud pozoruhodná nejen pro genealoga, ale zejména pro historika, který hledá prameny k českým a polským (také uherským a rakouským) dějinám v 2. polovici 16. století.


Práce Bartoloměje Paprockého vyšla před pár lety v reprintu. V nabídce knihkupce je charakterizována takto:

"Nádherná renesanční kniha, ilustrovaná stovkami či tisícovkami dřevořezů Jana Willenbergera, obsahuje portréty osob, veduty moravských měst, erby šlechtických moravských a slezských rodů, o nichž podrobně pojednává. Kniha byla původně napsaná v polštině, do českého jazyka byla přeložena Janem Vodičkou, luteránským pastorem v Lovosicích u Litoměřic. V úvodu je popsána historie Moravy, vypsání úřadu a úředníků zemských, dále genealogie moravské šlechty, prelátů, popisy měst a na konci pak genealogie šlechtických rodů knížectví opavského. V textu jsou zachyceny popisy mnoha šlechtických náhrobků, citovány různé listiny apod. Reprint je doplněn doslovem Vladimíra Kejly a Karla Müllera."

Obsah knihy dle stránek heraldika-terminologie.cz:

Kniha byla vydána v Olomouci v roce 1593.
Bohatě zdobený titulní list s erby vyjadřujícími panovnickou důstojnost - říšský orel, český lev, moravská a slezská orlice. Na rubu titulního listu je velký znak markrabství moravského provázený oslavným veršem.

Kniha je rozdělena do pěti částí takto:

I.
Dedikace císaři Rudolfu II.
O počátku a dávnosti králů pravdivých pomazaných božích a od koho jsou ustanoveni.
O počátku a dávnosti arciknížat rakouských, mezi všemi křesťanskými králi a knížaty nejpřednějších pánů krátký ale však pravdivý vývod.
Krátká předmluva k laskavému čtenáři.

II.
O starožitnosti Markomanů anebo Moravanů a za kterého času v veliké pověsti u cizích národů byli.
O stavu panském kněh prvních částka druhá.
Dedikace urozeným mužům Moravy.
Seznam panstva na moravském zemském soudu za Rudolfa II.
O počátku a starožitnosti stavu Prelátského.
O vzáctnosti a svatosti jeho.

III.
O stavu rytířském jak dávno na světě počátek svůj má, tak toliktéž o dávnosti a vzáctnosti jeho v tomto slavném markrabství moravském knihy třetí.


IV.
O počátku a dávnosti měst a za kterou příčinou Pán Bůh jim dobrořečiti a zase proč je opouštěti a v niveč obraceti ráčí etc. Při čemž se pojednou dávnost a vzáctnost některých předních měst tohoto slavného markrabství moravského pokáže knihy čtvrté.

V.
Knížectví opavské, panského i rytířského stavu krátké sepsání knihy páté.
Zpracováno podle exempláře nacházejícího se v rukopisném oddělení Státní knihovny ČSR v Praze, sign. 54 B 24.