Vyvěšování moravské vlajky 5. července Magistrátem města Brna na Nové radnici a Jihomoravským krajem

Tak jako v posledních letech každý rok radní města Brna i v roce 2022 schválili vyvěšení moravské vlajky na budově Magistrátu města Brna na Dominikánském náměstí 1 (žádost Lenky Holaňové byla projednána v R8/226. schůzi).

Zajímavostí letošního rozhodnutí je to, že Rada města Brna souhlasila s každoročním vyvěšením moravské vlajky na budově Nové radnice, tj. na dobu neurčitou.

Po vznesení dotazu ohledně vyvěšení moravské vlajky bylo brněnským magistrátem obratem sděleno následující:

"K iniciativě vyvěšování moravské vlajky dne 5. července, kdy se slaví příchod slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, se statutární město Brno připojuje již od roku 2011. Od roku 2013 se vyvěšuje na budově Nové radnice (Dominikánské nám. 1, Brno) prapor v podobě červeno-bíle šachované orlice se žlutou zbrojí na modrém podkladu. Tato podoba bude vyvěšena i v letošním roce."

Jezdecká socha Jošta Moravského na Moravském náměstí v Brně
4. července 2022 s návlekem štítu se znakem Moravy a vlajkou
České republiky upevněnou na kopí

Rada Jihomoravského kraje se v 67. schůzi konané 15. června 2022 v budově sídla Jihomoravského kraje v Brně na Žerotínově náměstí 3 usnesla (bod číslo 3 programu – Návrhy, připomínky a podněty Radě Jihomoravského kraje: Usnesení č. 4223/22/R67):

c) ukládá odboru kancelář ředitele zabezpečit vyvěšení moravské vlajky v podobě modrého listu s bílo-červeně šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí na budově sídla Jihomoravského kraje (termín: 5. 7. 2022)

d) ukládá odboru kancelář hejtmana informovat Moravskou národní obec, zapsaný spolek, o přijatém usnesení (termín: 30. 6. 2022)

Zatímco o rozhodnutí města Brna každý rok vyvěsit moravskou vlajku jsme se mohli dočíst v příspěvku zveřejněném redakcí stránky zamoravu.eu Téměř 1600 obcí – moravská vlajka s překvapením, Jihomoravský kraj, který moravskou vlajku přesně popisuje, v článku překvapivě (zatím?) uveden není.