Změna původního znaku města Znojma na nový a s tím související změna vlajky města Znojma

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky městu Znojmu 13. května 2022 udělila změněný městský znak a změněnou městskou vlajku.

V příspěvku Příprava změny znaku města Znojma byla v květnu 2021 obsáhle popsána příprava změny stávajícího znaku města Znojma a její okolnosti.

V článku zveřejněném na stránce Zprávy z Moravy pojmenovaném Znojmo má nový znak a vlajku, oprava historického omylu získala oficiální schválení vyšla 19. května 2022 zpráva o tom, že řízení o změně znojemského znaku a vlajky bylo dokončeno. 

Právním podkladem pro správní řízení, které proběhlo poté, co se pro podání návrhu na změnu předložením věci Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Parlamentu České republiky a tím pro zahájení řízení souhlasně vyjádřilo znojemské zastupitelstvo, se stalo to, že znak Znojma na rozdíl od znojemské vlajky nebyl v Registru komunálních symbolů zaregistrován dle zákona o obcích. 

V Rekosu nový znak a vlajka již jsou (stav 6. června 2022). Vedle toho je v Rekosu starší obrázek vlajky a informace, že tato byla schválena 15. května 1994. Je tam číslo a datum udělení (změněného) znaku města i nové vlajky a zrušení té z roku 1994 (na nové vlajce přibyly ty lilie). Záznam vypadá jako v případě Olomouce, kde muselo být nově uděleno, protože za první republiky se zrušilo polepšení Marie Terezie (rakouský štítek). Užívala se (opět) jen moravská orlice.

Na Staroměstské mostecké věži s Karlem IV. a Václavem IV. vidíme znaky Prahy a Olomouce (shodný se znakem Moravy), tj. hlavních měst nerozlučného (přemyslovského) jádra našeho státu (Čech a Moravy), ale pro odlišení od znaku Moravy se v roce 1993 vrátily (historické) monogramy Senatus populusque Olomucensis podle znaku Říma a legendy o založení Olomouce Césarem. Z toho důvodu musel být znak (staro)nově udělen (ze zákona, rozhodnutím předsedy Poslanecké sněmovny České republiky), ne jenom registrován.

V citovaném článku je použito vyjádření znojemského zastupitele Jiřího Kacetla k původnímu znaku Znojma, z jehož podnětu změna znojemského znaku vyšla. Označil v něm znak (červenostříbrně šachovaná orlice, což považuje za (dějinný) omyl, s písmenem Z a červeným jazykem) spojený s moravskou orlicí za chybný: “Znak se užíval pouze na základě tradice, zvyku a s chybami. Aby byl tento lapsus odstraněn, souhlasilo vedení města na své poradě na začátku května 2021 se zahájením celého opravného procesu.” Jiří Kacetl na základě tohoto přesvědčení připravil podklady pro hlasování v zastupitelstvu. Graficky stanovisko doprovodilo zpracování návrhu od Jana Tejkala. Za tradiční byly označeny lilie ve znaku, a proto do něj přidány.

Popis nového znaku Znojma: "V modrém štítě zlato-červeně šachovaná korunovaná orlice se zlatou zbrojí nesoucí na hrudi modrý štítek se zlatým majuskulním písmenem 'Z' a provázená po stranách šesti (3,3) zlatými liliemi". 

Na základě této úpravy byla změněna i znojemská vlajka.

Nyní došlo ne k registraci historického znaku Znojma "jen" s opravou nepřesností. Ale byl Znojmu udělen v podstatě znak nový, protože spojení lilií a monogramu se historicky nevyskytuje, buď jedno nebo druhé. Bez ohledu na dobově/politicky aj. kolísající tinktury orlice.

Tímto krokem od 13. května 2022 platný znojemský znak svojí novou podobou opustil předchozí staletý vztah ke znaku Moravy. Moravská orlice vypadá takto: "Stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí v modrém poli štítu.".

Jakmile byla navržená změna (protože záměr znojemského zastupitelstva měnit městský znak je jeho věcí) ze strany Podvýboru pro heraldiku a vexilologii Parlamentu České republiky schválena, vedení Znojma v květnu 2022 zadalo vypracování grafického návodu, který stanoví pravidla pro správné použití znaku.

Jíří Kacetl k tomu řekl: “Zatímco právo použít městský znak jasně definuje zákon a dává rozhodovací kompetence do rukou rady města, užití městské vlajky je ze zákona volné. Každý občan si tedy může městskou vlajkou například ozdobit svůj dům.

Pokud budou chtít, znojemští si touto novou znojemskou vlajkou domy ozdobí. Komu se líbí moravská orlice, ať zároveň vedle nové znojemské vlajky (nebo jiné znojemské vlajky, podle toho, která mu bude bližší) anebo výhradně použije moravskou vlajku.

Uvidíme, jak to lidé přijmou. Třeba docela v klidu, možná ne, jako všechno, co se děje; i když jak kdo. :-) Na Facebook stránce Zpráv z Moravy čteme i tuto reakci čtenáře:

"Nikdy nepochopím proč to Znojmo udělalo. Se divím že jste nezměnili celý název města. Celé vedení města by mělo okamžitě odstoupit."

K tomu dodejme, že vše se dá pochopit, pohnutky řádně vysvětlit. :-) Jiní tu změnu Znojmu zase přejí. I v minulosti byl na věc (pod vlivem 2. poloviny 19. století) dvojí názor.

Nový oficiální znak města Znojma se bude používat na dokumentech města. Jestli se budou v rámci napravování a odčiňování "chyby/zvyku/omylu/dějin" upravovat stávající plastiky rozeseté po městě přiděláním lilií? - Nestrašme. Pokud někde už něco po léta visí, nebo je to dokonce barevné, tak to (snad) nikdo ponovu přemalovávat nebude.

Kdo si uchová vztah ke Znojmu a znojemskému znaku, jak byl zvyklý, jak je znak zachycen například na pohlednicích, tak v něm bude věrně pokračovat - soukromě, v soukromí, a veřejně, ale už mimo městský úřad a jeho orgány.


Jiné znojemské ústavy a spolky mají zase své od znojemského znaku odvozené symboly, kterými se představují, jak vidíme například u Gymnázia Dr. Karla Polesného Znojmo, státní školy s tradicí od roku 1919. Zůstanou při nich?

Tím, že si vedení Znojma nechalo udělit (staro)nové symboly města, tyto se stávají úředně platnými. Platným znakem samozřejmě může disponovat jen město a jím pověřené instituce, vlajkou každý občan.

"Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna, 2022, 9. volební období, Rozhodnutí č. 21 předsedkyně Poslanecké sněmovny ze dne 13. května 2022 o udělení znaků a vlajek. Podle § 34a zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s § 29 odst. 3) zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, uděluji (...) Městu Znojmo (...) znak, vlajku (...) Markéta Pekarová Adamová v. r., předsedkyně Poslanecké sněmovny"

Podobně jako v případě státního znaku (zákon přesně určuje kdo) a vlajky (důstojně všichni).

Všechny staré/historické znaky Znojma jsou ale "volné" a klidně je může kdokoliv svobodně užívat.