Odpověď na otázky vznesené v příspěvku Moravské vlajky zveřejněném na stránce věnované moravskému národu

Dne 6. října byl na stránce moravskynarod.cz zveřejněn příspěvek nazvaný Moravské vlajky, v němž jeho autor klade sobě a ostatním několik otázek. Odpovězme na ně.

Odpověď je jednoduchá. Není to žádná konspirace proti "žlutým", kde politická strana Moravané chce federalizaci na dvě republiky a Moravské zemské hnutí konfederaci, obojí nereálné, protože nemáme dostatek zemí, jako Rakousko:

  • Prostě vše stojí a padá s (oficiální) moravskou orlicí (znakem). Cokoliv jiného/odlišného "chce něco jiného" ...
  • "Moravská zemská vlajka" neexistuje, tak jako neexistují žádné zemské vlajky u nás. Byla (neoficiálně) používána žluto-červená vlajka (dnes zákonná vlajka Prahy), po roce 1848 (v duchu tehdejší doby "bývalých jednotlivých zemí monarchie" a nacionalismu), protože byla neuváženě dopuštěna "dualita" znaků (z pohledu politického i národnostního). Stávající (s neplatným znakem Moravy) se uměle za moravskou zemskou vydává s politickými cíli. Proto ji logicky používá ten, kdo je separatistou. Viz oficiální (heraldická) vlajka Katalánska a neoficiální separatistická vexilologická vlajka Katalánska (s klínem a hvězdou) ... 
  • "Markraběcí standarta" neexistuje, tak jako neexistuje markrabě. Navíc co je to "standarta" = většinou vyztužený jezdecký praporec menšího obvykle čtvercového formátu. Není jí vlajkový/praporový list o poměru stran 2:3. Čili takto užívané označení je demagogií "žlutých" moravistů chtějících dehonestovat odborně i právně samozřejmou heraldickou vlajku Moravy opakující platnou moravskou orlici. Nic více nic méně.

Téma je probíráno rovněž v příspěvcích Shrnující poznámky k vyvěšování moravské vlajky 5. července a Odpověď na častý dotaz ve „sporu o podobu tzv. moravské vlajky“ a především vhodnost užívání tohoto symbolu.

Barvy moravské orlice. Moravské barvy. Moravská trikolóra

Kdo jsou lidé, kteří této standartě dávají přednost před moravskou zemskou vlajkou a proč?

Všichni ti, kteří prostě jenom respektují (historicky i právně) oficiální moravskou orlici (de iure znak Moravy). Tomu neoficiální zemská vlajka z 2. poloviny 19. století a začátku 20. století mající podobu žlutočervené, resp. červenožluté bikolóry, jak byla vyvěšována, neodpovídá (vylučuje se).

Není to náhodou snaha přivést moravské dušičky na českou stranu?

Naopak, jak dokládají volební výsledky, moravský volič je rozumný, nepotřebuje přivádět na "žlutou stranu". Hrdost Moravanů (mluvících česky; německé (německy mluvící) Moravany na Moravě v takovém množství, jako tomu bylo do roku 1945 a krátce po něm, už nemáme, a tak zde nepíšeme o těchto německy mluvících Moravanech, kteří se ke svému moravanství třeba i stále hlásí, ač již jsou dlouho domovem v cizině, a "moravština" neexistuje (jazykově v tom smyslu, že by byla jiná než spisovná čeština, proto, pokud jazyk, jímž mluvíme, chceme označovat za moravský, jak nám to umožnilo sčítání lidu 2021, tak zajisté můžeme; jsou ovšem popsány různé přístupy k tomu, jak náš jazyk (= moravština) chápat) jasně vyjadřuje jejich právoplatný znak, viz velký státní znak České republiky, ustanovený domácí dynastií Přemyslovců, pokřtěných na Moravě a právně respektovaný republikou, a jemu odpovídající prapor (vlajka).

Čechy (česká strana/část republiky) nejsou žádný nepřítel (kdo toto tvrdí je potencionální "bratrovrah a vlastizrádce"). Pamatujme na Svatoplukovy pruty, osud zemí České koruny i osud Československa. A nepřítelem není ani ta "dekadentní" Praha (jako každé hlavní město té které země), z většiny dnes obývaná původem Moravany. Naše státní barvy jsou jednotné a provázané s barvami všech Slovanů i demokratických velmocí. Vážným problémem České republiky je pouze absurdní stávající krajská soustava, ale to musí moravisté vysvětlit všem těm Zlínům, Jihlavám a dalším podobným, ať ustoupí ...