Folklorika - televizní pořad o naší kultuře

Díly pořadu Folklorika, který zatím stále ještě přibližuje projevy tradiční kultury v dnešní době, naleznete v archivu České televize. První záznamy v něm jsou z roku 2003. Je to téměř čtyři sta natočených a odvysílaných dílů. Třeba v tom bude tento pořad nebo nějaké jiné vysílání ještě nějakou dobu pokračovat. Předchůdcem Folkloriky byl Folklorní magazín.

Údajně ale má Folklorika již poměrně brzy skončit. Aby se tak nestalo, byla vydána výzva k podepsání internetové petice, jíž se její původce, známý hudebník a hudební vědec Jiří Plocek (hudebník a publicista, bývalý rozhlasový redaktor, hudební producent, autor projektu Moravské hlasy) v této věci obrací na veřejnost, aby se přihlásila k podpoře pořadu Folklorika. Petice má název Petice proti zrušení pořadu ČT o tradiční kultuře Folklorika. Má být prostředkem, který pořadu pomůže.

Jako adresáti petice jsou uvedeni: generální ředitel České televize Petr Dvořák, ředitel programu České televize Milan Fridrich, finanční ředitel České televize David Břinčil, ředitel Televizního studia Brno Jan Souček, ředitel Televizního studia Ostrava Miroslav Karas a Rada České televize.

A co uděláme my ostatní, kteří jsme o pořadu Folklorika teď uslyšeli poprvé, a kromě klasiky reprodukovaně posloucháme většinou rock, pop, metal, protože lidová píseň a společná skupinová zábava v jejím duchu (kdo by si konečně nepřál i na diskotéce rozumět tomu, o čem se zpívá), to je v dnešní době poměrně exotika. Nejlepší je něco dělat. Jelikož s naším zpěvem, aniž by nám kdo zakazoval zpívat, je to v důsledku nicnedělání (nezpívání) často (domněle, to dá rozum) o dost horší, podívejme se na stránky Folklórní akademie na projekt uměleckých besed pro teenagery (mladistvé, mladíky a mladice :-), kde se odpověď na otázku "co teď, co potom", už našla. Tam je vysvětlen přístup, který všem mladým od dvou do sta let, když zaujme, ukazuje, že opravdu nejlepší je něco dělat, že to k něčemu je. Nejprve se tak jako ostatní něco naučme. Na těch stránkách jsou písničky: noty, slova, nahrávky, předpoklady k tomu, abychom si na začátku řekli, to zvládneme. Pak se nám s tím, co se naučíme, půjde za druhými lehce a snadno, až nebude třeba být zalezlí doma. Já si myslím, že i pouhým poslechem těch záznamů, se vám zvedne nálada. Naplní vás radost a dostanete ještě větší chuť do života.

Petice je podána v tomto znění:

"Preambule:

Tradiční kultura je strukturálním základem společnosti. Od nejútlejšího mládí až po smrt provází její členy ve formě rituálů a rozličných kulturních statků. Je základem pro budování kulturní identity a sebevědomí jednotlivce i regionů v dnešním pestrém světě.  Česká televize jako médium veřejné služby má za úkol dle zák. o České televizi 483/1991 Sb. v pozdějších zněních, a z něj  dle § 2 a zejména odstavců c) a d) poskytovat vyváženou nabídku pořadů všem skupinám obyvatel, mimo jiné i se zřetelem na kulturu, etnický a národnostní původ a se zřetelem k rozvíjení kulturní identity všech obyvatel České republiky.

Nesouhlasíme s plánovaným zrušením Folkloriky, dlouhodobě jediného publicisticko-dokumentárního pořadu věnovaného tradiční kultuře a jejímu vývoji.
Folklorika vznikla v brněnském studiu ČT roku 2003 z  potřeby dokumentovat nepřehlédnutelný a dynamický fenomén – tradiční duchovní kulturu,  zjednodušeně označovanou jako folklor. Rozměry tohoto fenoménu jsou i pro neznalce viditelné díky tisícovým i desetitisícovým účastem na slavnostech a festivalech (Strážnice, Kyjov, Horňácko, Rožnov, Strakonice a dalších), díky existenci stovek folklorních souborů, největšímu nárůstu nových tradičních lidových muzik na světě (podle statistiky  UNESCO) a aktivit v obcích a regionech. Stejně tak jsou projevy (nejen moravské) tradiční kultury zjevné v uměleckých projevech – hudbou počínaje, filmem, divadlem a literaturou konče.

Folklorika naplňuje všechny atributy jedinečné veřejnoprávní produkce ve vrchovaté míře – spojuje prvky vzdělávání, zábavy i podpory lokální, regionální a národnostní kulturní identity. Od roku 2003 do dnešního dne bylo vyrobeno 390 dílů a vznikla tak unikátní vizuální encyklopedie tradiční kultury z celého území České republiky. Současně je do budoucna  nedocenitelným archivem  dokumentů o důležitých jevech a lidech. Zcela nenahraditelně ukazuje aktivní duchovní život  občanů, koncesionářů veřejnoprávního média,  lidí a skupin z českého, moravského, slezského venkova. Při své rozpočtové nenáročnosti je opravdovým   kulturním bohatstvím dneška i zítřka.

Chápeme ekonomickou argumentaci vedení ČT, zejména s ohledem na dlouhodobé nezvyšování koncesionářských poplatků, ale v případě zrušení Folkloriky jde o zásah do samé podstaty veřejnoprávního obsahu vysílání, který stejně rozpočtové problémy nevyřeší.  Nevěříme, že vedení České televize není schopno najít úspory ve výrobě pořadů, které jsou formátem nahraditelné v privátních televizích. Žádáme vedení České televize o pokračování výroby a vysílání pořadu Folklorika."

Petice bude dána na vědomí médiím a kulturním výborům v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, Senátu, v krajských zastupitelstvech a ministrovi kultury České republiky.

Výsledek petice: byla vyslyšena a byl natočen a 3. října 2021 byl na ČT3 odvysílán nový díl pořadu: Jízda králů po hanácku.