Eduard Millén, 1918, plakát: domoviny válečníků

Zatímco německá verze plakátu, který v roce 1918 na podporu válečných domovin (domů pro válečné invalidy) vydal Moravský zemský výbor: Kriegerheimstätten, vytištěného  tiskárnou  Rudolfa  Maria  Rohrera, používá  orlici  se zlatočerverným šachováním, v roce 1918 již dříve vytištěný plakát Přispějte na domoviny válečných invalidů!, který vytiskla  tiskárna  Bilík a spol., obsahující český text, je stříbnočerveně šachovaná orlice s červeným jazykem. Autorem tohoto plakátu je Eduard Millén (Eduard Milén). Moravská galerie, v jejíchž sbírkách se plakát také nachází, uvádí k plakátu tyto údaje: šířka 104 cm, celková výška/délka 136,4 cm, litografie.


"V krvavém a slavném boji o zachování naší vlasti uchránili naši udatní synové posvátnou půdu drahého markrabství před hrozícím vpádem nepřátel jakož i před válečným spustošením. Za to jim jsme povinni projevovat díky nejen pouze slovy, nýbrž máme i povinnost odvděčiti se jim skutky. Máme ji především k těm, kteří se při chrabrém vykonávání své válečné povinnosti zmrzačili a nyní nemají již plně sil, aby se domohli ve společnosti samostatného postavení a zařídili si vlastní krb rodinný. Těmto chrabrým synům, jsou-li ještě aspoň poněkud práce schopni, má býti co nejvíce usnadněno, aby si ve své domovské obci, pokud lze na vlastní hroudě, zjednali vlastní domov "válečnou domovinu" nikoliv bezplatně, přece však za takových podmínek, které by odpovídaly jejich hospodářské síle. Jejich pracovní síla, i když byla zmenšena, budiž řádně vyškolena, zachována otčině, která ji tak nevyhnutelně potřebuje po této válce síly lidské tolik vyčerpávající. Zřizování domovin válečníků soustředil mor. zemský výbor ve vlastním zemském úřadě pro domoviny válečníků, jemuž rady a pokyny dávati bude za tím účelem zřízený poradní sbor, složený ze všech vrstev, jež se zajímají o věc a rozdělený v národnostní odbory. Mor. zemský výbor věnoval na tento vznešený účel dva miliony korun, od státní správy pak se očekává značná podpora. Jest však zapotřebí ještě milionů jakož pozemků nutných na zřízení válečných domovin. Moravané, rodáci, jest opravdu Vaší povinností, abyste toto dílo, jimž své díky nejlépe projevíte a jež je vlastním zájmem Vaším podporovati jak příspěvky peněžitými, tak i věnováním pozemků. Své příspěvky buď oznamtež u kteréhokoli obecního úřadu aneb přímo u zemského úřadu pro domoviny válečníků v Brně - Zemský dům I., aneb je ihned tamtéž složte. Na případná přání co do jejich použití vezme se v rámci celé této akce náležitý zřetel.

Otto hrabě Serényi
zemský hejtman

Dr. Karel svob. pán Heinold c. k. místodržitel

Dr. svob. pán Baratta - prelát Fr. S. Bařina - Dr. J. Budínský - Dr. V. Freisler - Josef Jelínek - Dr. L. Pluhař - Prof. J. Šrámek - Kuneš Sonntag
Přísedící zemského výboru"

Text české verze je možno porovnat s textem a překladem německého znění, jež jsme kdysi přeložili pro účel samostatného příspěvku k plakátu.