Vyvěšení moravské vlajky 4., 5. a 6. července 2020

Oproti loňskému roku jsme se vydali za radnicemi, městskými úřady a obecními úřady, a jejich fasádními držáky a stožáry umístěnými na a před jejich budovami již 4. července 2020, abychom na vlastní oči viděli, jak pojali letošní vlajkoslávu, protože vlajky jsou často vyvěšovány den a více před vlastním státním svátkem. Splnění požadavku na vyvěšení vlajky ČR se očekává ve státní svátek 5. července.

Nejprve si zopakujeme pojmosloví: prapor je pevně spojen s žerdí, vlajka se vytahuje na stožár pomocí lanka. Obvykle na stožár před budovou. O vlajku se ale jedná i v případě, kdy žerďové tyče jsou šikmo umístěny na budově a na první pohled vypadají podobně jako obvykle prapory s žerdí zasunutou do držáků. Toto řešení má například Staroměstská radnice v Praze, kdežto u nás, když vidíme stožár, jde často o vyvěšení vlajky, a když fasádní držák, jde o vyvěšení praporu. Jediným důkazem, jestli to byl prapor nebo vlajkam by tak byla fotografie. Pro účel tohoto příspěvku ale tuto charakteristiku tak přísně nesledujeme, proto označení prapor/vlajka berte s rezervou, pokud se to časem neodladí.

V textu bývá správně uvedeno: vlajka (prapor), to znamená, že se může jednat o kterýkoliv z těchto způsobů vyvěšení. U snímků je však záběr praporu a v popisku je užito slova vlajka (např. moravská vlajka). Ve většině případů snímků se však jedná o prapory. V běžné praxi se často setkáváme nejen s chybami při používání vlajek a nesprávnými představami o způsobech jejich vyvěšování, ale také v názvosloví. Nepomáhá tomu ani legislativa. Nedostatkem právních předpisů byla právě nedůslednost v základní odborné terminologii. Zatímco zákon o státních symbolech a zákon o užívání státních symbolů píše v podstatě jen o vlajkách, pokud nezmínil účelový neodborný termín "napodobenina státní vlajky" (čímž byl myšlen také např. prapor nebo korouhev), zákon o krajích, zákon o obcích a zákon o hlavním městě Praze uváděly do roku 2004 pojem prapor. Při důsledné aplikaci zákona v původním znění by tak vedle sebe ať už před budovou nebo na budově vlály vlajky i prapory, což je pochopitelně nesmysl. Proto 9. března 2004 schválila Poslanecká sněmovna PČR zákon, kterým se v zákonech o krajích, obcích a o hlavním městě Praze pojem "prapor" nahradil vhodnějším pojmem "vlajka". Prezident zákon podepsal 14. dubna 2004. Nicméně názvosloví zůstává podle vexilologických pravidel vodítkem ke způsobu vyvěšení vexilologického symbolu.

Moravská orlice - znak Moravy

Praxe je často zřejmě taková, že vlajka (prapor) je vyvěšena poslední pracovní den před svátky, ať už kdykoliv během dne. Na konci pracovní doby se úřad zakóduje a vlajky se sundávají až první pracovní den po svátcích, když se otevře úřad. Někdy tam vlajky zůstanou i déle, neboť po svátcích mají jinou práci a vyřizování než sundávat vlajky. Že by někdo během svátků schválně šel na úřad odemykat úřad jen kvůli sundání jedné vlajky, protože státní zůstává i 6., 7., to někde - často - zřejmě - určitě ne. Mohli jste se totiž setkat s tím, že jste se šli letos projít kolem své dědiny 4. července, v sobotu, a ještě po poledni u vás vlajka nevlála, a když jste se vraceli, už vyvěšena byla.

Moravská vlajka vyvěšena na budově městského
úřadu města Moravský Krumlov 4. července 2020

Při průjezdu moravskými dědinami, městysi a městy jsme se setkávali s tím, že: někde vyvěsili jen vlajku (prapor) České republiky, nebo měli vlajku (prapor) Jihomoravského kraje a městskou jako v Bučovicích, někde vlajku (prapor) ČR a žlutočervenou bikolóru s přidaným znakem, jinde vlajku (prapor) ČR a heraldický prapor s moravskou orlicí, někde také vůbec nic, někde kombinaci vlajka (prapor) ČR, obecní, žlutočervená bikolóra se znakem, někde některé z uvedeného ve spojení s vlajkou (praporem) EU.

Moravská vlajka vyvěšena na budově městského
úřadu města Dolní Kounice 4. července 2020

Závěr z toho plynoucí byl, že žlutočervených bikolór se znakem bylo na trase k vidění o něco víc než vlajek s moravskou orlicí. Ale jako u každé statistiky je to přesný součet nepřesných čísel (pozn. na který si snad časem uděláme čas). Je to totiž jen určitá množina sídel (vzorek), která byla během tohoto jednoho dne objeta. Výsledek vychází ze zvolené cesty. Někdy byla snaha najít místní obecní úřad s pomocí navigace nebo také bez ní, když nebyl spatřen hned u hlavní silnice. K tomu se přidalo další doplňkové kulturní vyžití v některých z hlavních cílů cesty s ohledem na časové možnosti, např. návštěva vodní tvrze v Miroslavi a prohlídka kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích. Ostatní průzkumníci měli na programu a stihli zase něco jiného.

Bučovice 4. července 2020. Co bylo na budově
vyvěšeno následujícího dne, zda to samé nebo
něco jiného, by zdokladovala 5. července 2020
pořízená fotografie

Měst a městysů je menší počet než vesnic. U vesnic byla vlajka jiná než vlajka obecní, České republiky, Evropské unie, nebo Jihomoravského kraje v porovnání s celkovým počtem viděného (a s ohledem na tabulku MNO očekávaného - muselo by se ovšem zkontrolovat, zda každý zde uvedený případ je nebo není v tabulce) vyvěšena ve zlomku případů. Stejná situace se opakovala i následující den 5. července 2020.

Následující informace vycházejí z poznámek pořizovaných průběžně během cesty. V Bučovicích byly na budově městského úřadu prapor Jihomoravského kraje a  městská. Slavkov u Brna se iniciativy „Za vyvěšování moravské vlajky na radnicích“ neúčastní, a tak na budově městského úřadu byla EU, ČR, městská (?). V Kobylnici EU, ČR, obecní.

Dům v Židlochovicích poblíž městského úřadu 4. 7. 2020
V první chvíli nás může napadnou, že se toto provedení
moravského znaku podobá grafice výše. Jak ale vidíte,
tyto moravské orlice nejsou stejné. I toto je zcela
bezchybné a přitom originální, heraldicky velmi výrazné
provedení, akcentující primární znaky heraldického
zvířete (a nedržící se jen Jiřího Loudy). Jen pozor na
barvy, aby nešly do oranžova (šachování) a do (fialového)
purpuru u štítu ... jistě vypadá jinak v reálu a jinak na
různých obrazovkách počítačů

V Židlochovicích byla na stožáru vlajka ČR. Zajímavý je zdejší dům, který překvapil znakem Moravy na fasádě. V Pohořelicích byla 4. července jen městská vlajka. V Branišovicích byla bikolóra se znakem. V Trnovém Poli jen vlajka ČR. V Jiřicích u Miroslavi jen obecní. V Damnicích bikolóra se znakem.

Městský úřad v Miroslavi 4. července 2020. Vlajka České republiky,
Jihomoravského kraje a Miroslavi ve fasádním dvojdržáku,
a červenožlutá bikolóra se znakem

Ve městech Miroslav a Rajhrad byla vyvěšena žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky.

Moravská vlajka vyvěšena na budově obecního úřadu
obce Sokolnice 4. července 2020

Heraldický prapor s moravskou orlicí byl vyvěšen na budově obecního úřadu v Sokolnicích a ve městech Moravský Krumlov a Dolní Kounice. Byl 4. července vyvěšen ve městech Bzenci, ve Veselí nad Moravou a v Napajedlích.

Moravská vlajka vyvěšena na budově městského
úřadu města Bzenec 4. července 2020
Moravská vlajka vyvěšena na budově městského
úřadu města Veselí nad Moravou 4. července 2020

Oproti loňskému roku Staré Město vyvěsilo žlutočervenou bikolóru se znakem.

Žlutočervená bikolóra se znakem byla v obcích Ratíškovice a Ostrožská Nová Ves. Ani bikolóra se znakem ani vlajka či prapor s moravskou orlicí nebyla 4. července v obcích Otrokovice, Vracov, Vacenovice, Lužice, Mikulčice, Kunovice, Bílovice, Šarovy a Bohuslavice u Zlína.

V Hostěradicích jen vlajka ČR. V Horních Dunajovicích bikolóra se znakem. V Mikulovicích černý prapor. V Němčičkách bikolóra se znakem. V Džbánicích vlajka ČR a obecní. V Moravském Krumlově vlajka ČR a moravská vlajka. V Olbramovicích vlajka ČR a obecní. V Dolních Kounicích vlajka ČR a moravská vlajka. V Mělčanech obecní a vlajka ČR. V Ořechově vlajka ČR a obecní. Ve Vojkovicích jen vlajka ČR. V Holasicích vlajka ČR a obecní. V Rajhradě bikolóra se znakem. V Rajhradicích vlajka ČR a obecní. V Rebešovicích nebyla žádná vlajka. V Lulči to bylo stejné. V Drnovicích vlajka ČR a bikolóra se znakem.

5. červenec:

Když nebudeme podrobně sledovat, co vše a v jakém pořadí bylo na místě, a zaměříme se jen na to, jestli byla vyvěšena bikolóra se znakem nebo vlajka s moravskou orlicí, anebo také nic, tak žlutočervená bikolóra se znakem byla v obcích Velký Ořechov, Kelníky a Zlámanec. Žádnou vlajku nevyvěsili v Březnici, Svárově, Částkově, Nedachlebicích, Topolné, Kněžpoli, Karlovicích (u Malenovic), Oldřichovicích, Pohořelicích (u Napajedel). Měli tam buď státní a obecní, jenom státní nebo dokonce vůbec žádnou.

Moravská vlajka vyvěšena na budově radnice
města Vyškov 5. července 2020
Ta šmouha u moravské vlajky je právě
prolétající pták, zřejmě místní holub


Ale buďme zase podrobní, potom (dle úrovně zpracování poskytnutých údajů a lokalizace míst logicky s tím, že jsou vedle sebe nebo poblíž; a s tím, že budeme shovívaví k možné záměně označení vlajka při použití tam, kde je to ve fasádním držáku prapor či naopak označení prapor, když by to byla při vyvěšení na stožár vlajka) na radnici ve Vyškově byl prapor s moravskou orlicí, vlajka ČR a městský prapor. V Nezamyslicích bikolóra se znakem. V Mořicích vlajka ČR a (?). Ve Vrchoslavicích bikolóra se znakem, vlajka ČR a obecní. Ve Stříbrnicích jen vlajka ČR. V Křenovicích. V Kojetíně vlajka ČR a městská. V Bezměrově bikolóra se znakem a obecní.

Moravská vlajka vyvěšena na budově radnice
města Napajedla 5. července 2020

V Napajedlích vlála vlajka ČR a prapor s moravskou orlicí. K tomu, zda psát v Napajedlích nebo v Napajedlech viz článek V Napajedlech nebo Napajedlích? Obojí je správně. V Otrokovicích vlály vlajka EU, ČR a městská. Ve Kvasicích byly vyvěšeny vlajka ČR a vlajka Moravy.

Moravská vlajka vyvěšena na budově obecního
úřadu obce Kvasice 5. července 2020

V Tlumačově vlajka ČR a obecní. Tlumačov ovšem v tabulce Seznam radnic 2020 není. Asi neví, že tam mohou být, že to bude dobře vypadat. Tak někdy příště opět na shledanou v Tlumačově. :-)

Moravská vlajka vyvěšena na budově radnice
města Holešov 5. července 2020

V Holešově byla na budově městského úřadu ve dvou fasádních držácích vlajka ČR s vlajkou EU a vlajka Moravy s vlajkou Holešova. V Kroměříži, která se k účasti ve vlajkové iniciativě přihlásila poprvé, výslovně tak, že nelze říct, že by se "jen" zapojila, vlály vlajka České republiky a městská. "Japato?" může si kdokoli z nás říct. Přece v Usnesení z 47. schůze Rady města Kroměříže konané 4. června 2020 a zveřejněném 10. června na stránce města Kroměříže jsme se dočetli, že:

"Žádost o vyvěšení moravské vlajky při příležitosti státního svátku – č. 1256
Rada města Kroměříže po projednání
s c h v a l u j e
vyvěšení moravské vlajky dne 5. července 2020 při příležitosti státního svátku - Dne příchodu slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu."

Z toho vycházela vyjádření MNO pro tisk, který je zpracoval tak, jako je to například v článku Magazín.cz "Na Moravě je už jen přibližně 350 obcí, které nevyvěšují moravskou vlajku":

"Největším městem, které si letos s hrdostí připisujeme na seznam, je město významně spojené s historií Moravy, hanácké Athény – KROMĚŘÍŽ. Věhlasné město díky unikátním památkám zejména Arcibiskupskému zámku, Květné a Podzámecké zahradě, zapsané od roku 1998 na prestižním seznamu světových památek UNESCO. Kroměříž patří k nejnavštěvovanějším památkám v České republice."

Kroměřížská radnice 5. července 2020

Co se stalo, že rozhodnutí bylo následně zrušeno? Představte si, že v neděli 5. července jdete k radnici ve směru od zámecké zahrady. Na opačné straně náměstí se dychtivě zahledíte na radniční věž v rohu náměstí. Stojí tam, kde vždycky, když jste do Kroměříže přijeli, stála. První, čeho si všimnete, je, že vedle vlajky České republiky, je ve druhém vlajkovém držáku vlajka, z níž vidíte červenou a žlutou. Srdce vám začne bít rychleji, protože si na chvíli rozrušeně pomyslíte, že by to mohla být ta červenožlutá bikolóra se znakem. Další myšlenkou je: "no, co naděláme", a budete se chtít jít uklidnit do Květné zahrady. Ale když uděláte pár kroků, všimnete si, že ta vlajka zahrnuje i bílou. Ano, je to vlajka Kroměříže. "To se mi ulevilo." Vaše pocity se v okamžiku změní a s úsměvem od ucha k uchu se jdete zeptat do Turistického informačního centra, jak se věci mají.

Kroměřížská radnice 6. července 2020

Takto věc ale můžete bezprostředně nahlížet vy jako poučení, ale co lidé, z nichž někteří pak poprosí o vyjádření k vlajce, která visela na radnici v Kroměříži 5. července. Vyfotí si ji následující den, pošlou a ptají se: "Jedná se o vlajku Moravy?" Že se jedná o prapor Kroměříže, je snadné vysvětlit. Ale co ti, co se nezeptají? Řeklo by se, jak vidno, mnohým opravdu stačí uvidět jen žlutou barvu s červenou a "mají jasno" ... Dokazuje to, že co je pro nás a vás samozřejmé a jasné, rozlišitelné a poznatelné, je možná stále pro většinu, hodně nebo menšinu (?) laiků "neznámou" .... toho pochopitelně kde kdo využívá. Někdo prostě něco přinese, řekne, že je to vlajka Moravy, a někomu to tak stačí?

V Lutopecnách nic, žádná vlajka. Ve Zlobicích, jejichž součástí jsou Bojanovice, byla vlajka ČR a obecní. Ve Věžkách vlajka ČR. V Počenicích-Tetěticích vlajka ČR a bikolóra se znakem. V Morkovicích-Slížanech bikolóra se znakem, vlajka ČR a obecní. V Litenčicích jen vlajka ČR. Ve Chvalkovicích jen vlajka ČR.

Moravská vlajka - přesněji korouhev vyvěšena
na budově úřadu městyse Hvězdlice
5. července 2020
Správnějším termínem je v tomto případě
korouhev, než vlajka. Vlajka je dobře vidět,
když vlaje, korouhev i když visí. Je-li textilní
list kratší stranou přichycen k vodorovnému
ráhnu, na kterém je zavěšen svisle, jde
o vyvěšení v podobě korouhve.


V městysi Hvězdlice (v Nových Hvězdlicích) byly na stožárech vyvěšeny korouhve Moravy, ČR a městyse. V Kozlanech byla bikolóra se znakem a obecní.

Jiný průzkum situace ve dny státních svátků nalezneme u Jindřicha Žaludka, který o něm v polovině července 2020 podal zprávu v příspěvku Velká blamáž Moravské národní obce.

6. červenec:

Moravská vlajka vyvěšena na budově obecního
úřadu obce Lípa 6. července 2020


Z 10 obcí projetých 6. července byla žlutočervená vlajka se znakem pouze ve městě Vizovicích. Vlajku s moravskou orlicí vyvěsili v Lípě (Lípa nad Dřevnicí). Žádnou z těchto nevyvěsili ve Veselé, Ostratě, Hrobicích, Březové, Neubuzi, Všemině, Liptále a Lhotě u Vsetína.