Deklarace moravského národa - používaná grafika 2, diskuze

Na konci ledna 2017 vznikla na Facebooku stránka Deklarace moravského národa, která přebírá texty zveřejněné na stránce moravský národ. V únoru na této stránce zaujal vývoj, který se odehrál v diskuzi pod příspěvkem "LOGO: Deklarace Moravského Národa. ... jak se Vám líbí ?", a tak na základě tohoto zdroje vznikl zdejší příspěvek Deklarace moravského národa - používaná grafika zachraňující zajímavou část oné diskuze, která byla "odejita".

Jak tyto názory (a rozsah přístupových práv k obsahu stránky jejich nositelů) ovlivňují to, co je na této Facebookové stránce zveřejněno a ponecháno? Když se tam, jako se to stalo 5. dubna 2017, objevil příspěvek s ilustrativním obrázkem skupinky lidí držící "modrou" historickou vlajku Moravy, v diskuzi k oznámení publikace textu Antonína Ševčíka z roku 2015 4. dubna 2017 pod názvem Naplňují státní symboly ČR Ústavu? na stránce moravskynarod.cz (sekce novinky): "Jara Volný Nesouhlasím článek je účelově zavádějící a naprosto ignoruje nejstarší historické vyobrazení moravského znaku a tu skupinu lidí pro které je moravská vlajka modrý list s bíločervenou orlicí ty stejné barvy které jsou na státním znaku odhlasovaným i zástupci Moravy , kde i Morava má svoji modrou i modrá proto patří k Moravě. Morava si zaslouží krásné zářivé slovanské barvy žádný vliv Němců , Habsburků a Pražanů, nic zažloutlého..", byl smazán, ještě než jsem dočetl odpověď na svoji zprávu, ve které jsem informoval o jeho překvapující existenci na oné stránce, která jej hodnotila takto: "Krásná slova prostého občana a Moravana, Járy Volného, hlavně ten konec o zažloutlých … (…) :-) Jak krásně hájí vlajku ČR třebaže píše o znaku … Prostě, ať si pánové a dámy hrají, k tomu je virtuální realita, ne …".

Příspěvek označený Solidarita Všech "Takovou ústavu si mohou dodržovat ti, kteří si takovou odhlasovali, já u hlasování nebyl a proto nemám nic proti tomu, když se zavede ústava nová. http://aktualne.moravska-vlajka.eu/" odkazující na starší článek, který byl v roce 2014 zveřejněn na stránce spojené se sdružením Za Moravu, o.s., spravované patrně jeho jednatelem Pavlem M. Josífkem, byl smazán jen chvíli nato.


Jara Volny to další den o půl druhé odpolední (?) zkouší znovu a přidává stejný obrázek. Jak dlouho asi tak v tamní diskuzi vydrží příspěvek se zněním: "NESOUHLASÍM*** Článek je účelově zavádějící, protože naprosto ignoruje nejstarší vyobrazení barev Moravy. Naprosto ignoruje i tu vlajku ke které se i na Moravě dost lidi hlásí. to je MODRÝ LIST A BÍLOČERVENÁ ORLICE. Slovanské barvy které jsou na současném znaku ČR odhlasovaném i zástupci Čech Moravy a Slezska. I modrá barva proto patří na Moravu. A tedy i k současné vlajce ČR I současnou vlajku přece odhlasovali zvolení zástupci a to že se současná vlajka ČR , podobá vlajce bývalého Československa na věci nic nemění. Např. vlajka Monaka se taky podobá vlajce Indonesie. Vlajka Čech se podobá vlajce Polska. atd Nikde není napsáno, že musíme přijímat barvy lidí u kterých působil duch Habsburků a Němců žijících na Moravě.. Morava si zaslouží zářivé slovanské barvy, nic zažloutlého."? Do večera asi ne.