Samolepky a odznaky s moravskou orlicí

Když potěšeni úspěchy na poli bádání týkajícího se moravské orlice, zatoužíte po odznáčku se znakem Moravy, můžete si toto přání snadno splnit. Při průzkumu brzy zjistíte, že moravskou orlici se zavíracím špendlíkem (zde s trošku jiným zajišťovacím uchycovacím systémem, než jak jsme možná jinak zvyklí) nebo s jiným takovým bezpečnostním špendlíkem, aby se nositel nepíchl (nebo "aby se Moravan špendlíkem nadšením „nepropíchl“", jak bylo poznamenáno), začal v pěkném provedení nabízet Alerion (provedení a) na klasickou jehlu s násuvným válečkem pro bezpečné užití, b) na bezpečnostní knoflíček).

Odznak s moravskou orlicí (typ: Louda)

Z drobných předmětů využitelných při jiných příležitostech je v nabídce již nějakou dobu samolepka s odolnou povrchovou úpravou. Znak je tvořený modrým štítem se stříbrno/bílo-červeně šachovanou orlicí se zlatou/žlutou korunou a zbrojí.

Samolepka s moravskou orlicí

Odznak a samolepka jsou vyráběny nejen pro nadšené sběratele. Zaujmou, potěší. Jsou mimochodem nabízeny i společně v "balíčku pro moravské nadšence". Náročné i všechny ostatní. Odznak s moravskou orlicí se hodí pro slavnostní příležitost, kde se obyvatelé Moravy chtějí ukázat nápaditě a v dobrém světle. A napadne nás, že se dá jako každý pěkný dárek darovat. Snadno se přichytí, jednoduše se nosí.


Je třeba říct, že na vlastní oči vypadá odznak líp než na reklamní fotografii představeného kousku. Dá se předpokládat upravení pořízeného obrázku v editoru, kde při tomto rozlišení "vynikne" právě to bílé oko orlice, když si obrázek prohlížíte nalepeni na obrazovku počítače. Obrysové linie jsou jaksi vystouplejší než při přímém pozorování, když držíte odznak v ruce v určité vzdálenosti od očí. Ono je totiž celkem obtížné něco nafotit, aby to udělalo dojem. I po všem vynaloženém úsilí zbývají všelijaké odlesky, stíny, něco je výraznější než na denním světle apod., a toho si při soustředěném pozorování obrázku všimnete. Skutečné rozměry odznaku jsou menší, než jak se jeví na snímku. Když jej držíte v ruce, působí ve výsledku dobře. Pokud je to při výrobě možné, můžeme snad v budoucnu očekávat podrobnější naznačení oka orlice maličkou tečkou (?).


To v případě odznaku nabízeného velkoobchodem AlphaTraz poznáváme podobu moravské orlice, jakou vidíme na vlajce používané v předchozích letech o svátku sv. Cyrila a Metoděje 5. července Magistrátem města Brna. A oko moravské orlice na něm dokonce soudě dle obrázku viditelně ani není.

Odznak s moravskou orlicí

České země dnes tvořící Českou republiku a okolní země.
Čechy, Morava a (České/Moravské) Slezsko (ČR), ostatní
Slezsko v Polsku, Sasko, Durynsko, Bavorsko v Německu,
Rakousko, Slovensko, Maďarsko