Den české státnosti 28. září 2016 - historická moravská vlajka vyvěšena na hradě Veveří o státním svátku

V Den české státnosti byla 28. září 2016 historická moravská vlajka vyvěšena na hradě Veveří, na Prachové věži. Svátek má Václav. Svatý Václav (asi 907 – 28. září 935, příp. 929, německy Wenzel von Böhmen) byl český kníže a světec, který je dnes podle internetové stránky "Světci k nám hovoří..." hlavním patronem Čech a Moravy a symbol české státnosti. Ve Staré Boleslavi se toho dne koná Národní svatováclavská pouť.

Historická moravská vlajka (28. září 2016)
Historická moravská vlajka (28. září 2016)

Na fotografiích je červenobíle šachovaná žlutě korunovaná orlice se žlutou zbrojí v modrém listu vlajky. Že byla během focení obloha nad Veveřím zrovna zatažená? Nevadí. Znamená to, že teď už může být opět krásně jasná, modrá, jako je to na časově zřejmě přesně nezařaditelném snímku nalézajícím se na stránkách průvodcebrnem.cz, s podtitulem "vše, co potřebujete vědět", v článku Hrad Veveří.

Historická moravská vlajka vyvěšená
28. září 2016 na Prachové věži
hradu Veveří
Prachová věž v roce 2016?

Kalendář z roku 1947 se na (hlavní) zemské patrony v Československé republice dívá takto:

Kalendář z roku 1947 - zemští patroni

"Zemští patronové v Československé republice.

V Čechách: Svatý Václav (28. září).
Na Moravě: Svatí Cyril a Metoděj (5. července)
Na Slovensku: Svatí Cyril a Metoděj (5. července)."

Morava má za patrona ještě sv. Petra. Svatý Václav byl  Karlem IV. prohlášen patronem Zemí Koruny české. To je podobné tomu, že sv. Cyril a Metoděj jsou spolupratrony Evropy. Za Karla IV. ovšem do Zemí koruny české patřily: Království české, Markrabství moravské, Biskupství olomoucké, Knížectví opavské, slezská knížectví - zejména Vratislavsko a Hlohovsko, Horní Lužice a Dolní Lužice, Braniborsko, Chebsko, část Horní Falce, a drobná zahraniční léna v Sasku, Horní Falci a Míšni, bezprostředně nesousedící s Českým královstím, a Lucembursko.



Vypadá to, že historická moravská vlajka je zachycena na fotografii věže z roku 2005, a vidíme ji tam vlát, když trochu zapátráme na internetu, v roce 2009 i 2013.



Jsou to často takové poměrně malé obrázky, neřkuli obrázečky, a bez pořádné EXIF informace, nebo bez řádného vročení alespoň v názvu. Někdy se dá údaj přece jen zjistit. Další obrázek je z 6. června 2015 a dokazuje, že moravská vlajka vlaje nejen o státních svátcích, a že vypadá skvěle každý den.


Veveří, Prachová věž, 6. června 2015