Cedule se znaky Moravy a Slezska cestou z Ostravice na Lysou Horu

Tři turisté původem z Poruby si na začátku března 2018 udělali vlakem výlet do Ostravice. Odtud se z nádraží v Ostravici vydali do Bezručovy chaty na Lysé Hoře. Hned z kraje putování vyfotili na (u) mostu přes řeku Ostravici cedule se znaky Moravy a Slezska. Značky tu oznamují zemskou hranici na řece Ostravici.

Ostravice, znak Moravy při mostu přes řeku
Ostravici, moravská orlice
Ostravice, znak Slezska při mostu přes řeku
Ostravici, slezská orlice

Z textu na stránce Po medvědích tlapách se dozvídáme, že: "Ostatně dávná hranice mezi Moravou a Slezskem protíná dnešní Ostravici přesně tak, jak se klikatí řeka stejného jména. Dnes se to připomíná i návštěvníkům této podhorské obce, protože na každém mostě přes řeku jsou smaltované tabulky s historickými znaky obou zemí, tedy Moravy a Slezska. Jako kdybyste překračovali skutečnou hranici dvou zemí."


Nabízí se srovnání s označením zemské hranice mezi Čechami a Moravou u Sirákova a po vyměnění hnědých obdélných cedulí za barevnější oválné na okraji místní části Hamrů - Šlakhamrů, poblíž Žďáru nad Sázavou. Tam je použito textů Vítá vás Království české a Vítá vás Markrabství moravské odkazujících na historické státní útvary na území dnešní České republiky.

Sté výročí vzniku Československé republiky je tu, a tak se hodí si při jakékoli vycházce oděv vyzdobit slušivým odznakem ve státních barvách, o kterém bylo informováno v příspěvku Tři společné barvy trikolóry, tři naše historické země, jedna krásná republika.

Dne 1. března 2023 byl zveřejněn návrh na vydání zákona o zemských znacích a vlajkách.

Pracovní zasedání kulatého stolu k zemským symbolům, jehož se účastnili vedle poslanců odborníci a pozvaní hosté, se konalo v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky 20. dubna 2023 v místnosti číslo A23.

Můžeme podpořit přijetí zákona o zemských znacích a vlajkách? Můžeme, podpořme.

Řeč PhDr. Zdeňka Kubíka pronesená při setkání tzv. kulatého stolu k zemským symbolům v Praze 20. dubna 2023 v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, v místnosti číslo A23