Slavnostní setkání poslanců a senátorů v Brně 23. září 2022 ve sněmovním sále bývalého moravského zemského sněmu

Zdeněk Koudelka ve svém příspěvku podal zprávu o slavnostním setkání poslanců a senátorů narozených na Moravě 23. září 2022 v Brně ve sněmovním sále bývalého moravského zemského sněmu v budově dnes užívané Ústavním soudem České republiky. Tímto setkáním účastníci připomněli výročí dvanácti set let, které uplynuly od roku 822, k němuž se vztahuje první zmínka o Moravanech, kteří jí byli poprvé písemně zachyceni. Díky Zdeňkovi Koudelkovi o setkání máme podrobnou zprávu.

Slavností setkání moravských zákonodárců bylo uskutečněno Poslaneckou sněmovnou České republiky. Událost byla připravena výborem poslanců vedených Radkem Vondráčkem (Kroměříž, ANO). Dalšími členy výboru byli Stanislav Bláha (Uherské Hradiště, ODS), Martin Hájek (Radějov, STAN), Lucie Šafránková (Brno, SPD), Vlastimil Válek (Brno, TOP09) a Miroslav Zborovský (Těšany, KDU-ČSL). Jednání ve sněmovním sále bývalého moravského zemského sněmu bylo řízeno Radkem Vondráčkem. O dějinách Moravy promluvil historik doc. Jiří Pernes. Za nepřítomnou předsedkyni Poslanecké sněmovny České republiky Markétu Adamovou Pekarovou (narozena ve Svitavách, TOP09) promluvil vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek (narozen ve Znojmě, TOP09). Za senátory pronesl řeč Jiří Čunek (Vsetín, KDU-ČSL), bývalý hejtman Zlínského kraje. Přednášku o vývoji moravského znaku pronesl doc. Zdeněk Koudelka (Brno, Trikolora). Jednotlivá vystoupení byla proložena velmi pěknými zpěvy smíšeného pěveckého souboru MORAVAN.

Mnozí ze zákonodárců na setkání přišli v krojích. Jejich rozličnost vyjádřila různost moravských oblastí. Do hanáckého kroje se oblékl Radek Vondráček (replika kroje dlouholetého poslance Moravského sněmu i Říšské rady Františka Skopalíka, 1822-1891). Slovácký kroj měli Lucie Šafránková a z Valticka Miroslav Janulík (ANO).

Radek Vondráček ohlásil, že podá návrh zákona o zemských znacích a vlajkách, jejž připravil Zdeněk Koudelka, a vyzval poslance z Moravy k jeho podpisu jako spolunavrhovatelů. Jak bude vypadat?

Poznámka: někdo by zase šel cestou nutné novelizace zákona o užívání státních symbolů ČR. Zde by se dalo lépe ošetřit (vymezit) užívání velkého a malého státního znaku. A daly by se zakotvit historické heraldické vlajky (červená s českým lvem, modrá s moravskou a žlutá se slezskou orlicí).

Řada účastníků měla poprvé možnost prohlédnout si osobně sněmovní sál, v němž zasedal moravský zemský sněm, v účelové budově stojící od roku 1878 na Joštově ulici v Brně. Sál dnes slouží pro jednání pléna Ústavního soudu.

Zdeněk Koudelka ve svém příspěvku poznamenal, že je smutné, že "Ústavní soud si nevzpomněl na výročí země, jejíž majetek užívá, například vyvěšením moravské vlajky. Snad přijde den, kdy se budova Moravského zemského sněmu vrátí svému původnímu poslání – zákonodárnému sboru moravskému.".

Po ukončení zasedání se účastníci přesunuli do budovy Nového zemského domu, nyní sídla Jihomoravského kraje, kde je přijal hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Koncert 1200 let Moravy, 23. září 2022. Brněnské výstaviště, pavilon G2

Deklarace moravských zákonodárců 

Přítomní zákonodárci jednomyslně aklamací povstáním přijali deklaraci zákonodárců zvolených na historickém území Moravy k 1 200 letům první písemné zmínky o Moravanech. Autorem deklarace byl Zdeněk Koudelka.

Tuto deklaraci stvrdili svým podpisem spolu s přítomnými hosty a představiteli veřejného života: "My, poslanci, senátoři a další představitelé veřejného života, při příležitosti výročí 1 200 let první zmínky o Moravanech, prohlašujeme, že jsme si vědomi historického dědictví Velké Moravy i tradic státnosti zemí Koruny české, kde vždy Morava spolu s Čechami tvořila základ společné státnosti. Znát historii vlastní země je základem dobrého vztahu občana ke státu, v němž žije. Současnost vyrůstá z minulosti a směřuje do budoucnosti. Toto máme na paměti i vůči dobrým tradicím vážícím se k Moravě a jejím dějinám."