Nové elektrické vlaky Moravia od společnosti Škoda Group na hlavním nádraží v Brně

V Brně byly 28. srpna 2022 na hlavním vlakovém nádraží představeny nové elektrické vlaky Moravia postavené společností Škoda Group.

Jednotlivé vlakové jednotky budou pojmenovány podle odrůd vinné révy. Na místě byly po desáté hodině dopolední slavnostně pokřtěny (s fanfárami) Fratava a Pálava. Nato si návštěvníci vlaky mohli projít a prohlédnout zevnitř.






Provedením vlaků Moravia jsme se zabývali v roce 2020 v příspěvku Logo Jihomoravského kraje a nové vlakové soupravy, v němž se vedle grafik jednotek, kde zaujal moravský znak, o rok později objevily snímky vnitřního zařízení (zveřejněny stránkami zdopravy.cz 14. července 2021) aj. Byla vysvětlena spojitost zvoleného názvu těchto vlaků Moravia s moravskou historií. Jak dokazují fotografie z 28. srpna 2022, potvrdilo se, že přítomnost moravské orlice na soupravě není jen fantasie grafika.






"Jedná se o 31 čtyřvozových (333 míst k sezení) a 6 dvouvozových jednotek (146 míst k sezení) s moderním evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS, dosahujících rychlosti až 160 km/hod. Jednotky jsou vybaveny novými pohodlnějšími sedadly umístěnými na cantilevrech (tzn. připevněné do boku vozidla). V kombinaci s uchycením sedadel do bočnic tak vznikl nový prostor pro zavazadla nebo případně i koloběžky. Ve vozech je také výrazně větší prostor pro kočárky a kola. Poličky nad hlavami jsou podélné, zlepšuje to přehlednost i vzhled interiéru. Na sociálním zařízení bude k dispozici přebalovací pult, součástí vozidla jsou odpadkové koše pro větší objem odpadu. Samozřejmostí je klimatizace, Wi-Fi a zásuvky na 230 V i USB porty. Nově je řešený informační a kamerový systém. Z důvodu zvýšení bezpečnosti se záběry z různých míst vozidla mohou náhodně promítat do displejů cestujícím i strojvedoucímu. Na displejích se pak občasně objeví i záběry z přední vnější kamery. Zajímavostí jsou okna prostupnější pro mobilní signál. Interiér designově dotváří grafické prvky Jihomoravského kraje. Pravděpodobně poprvé v naší železniční i městské dopravě pak budou Moravie vybaveny přístroji AED (defibrilátory), které mohou pomoci zachránit život při srdeční zástavě přímo ve vlaku."



Bylo by samozřejmě hezké, kdyby na boku vlaku ztvárněná moravská orlice měla ocas, který bere ohled na zvolený tvar štítu. Na obrázku moravského znaku níže vidíme, jak krásně to vypadá.

Znak Moravy - moravská orlice