Vyšívaná nášivka s moravským zemským znakem

Strojní výšivka se považuje za nejkvalitnější způsob "zdobení", protože se na rozdíl od méně kvalitních potisků neloupe. Je stálobarevná a pořád je krásná.

Vyšívaná nášivka s moravským zemským znakem, Pávek

Jedním z výrobců celovyšívaných nášivek s moravským zemským znakem je Pávkova dílna v Žamberku. Výšivka s moravskou orlicí s rozměry 95 x 75 mm je tak navržena, zpracována a vyšita v České republice. Ocas orlice (převzatý z velkého státního znaku) by bylo dobře upravit do tvaru (gotického/španělského) štítu.


Vůbec zajímavě při prvním zhlédnutí vypadá nabízený výrobek uvedený pod označením "Moravská orlice - maskovaná vz. 95 les". Zde známé tinktury moravské orlice sice nebyly dodrženy a na spojení se znakem Moravy, které v nás tato výšivka vyvolává, tak přicházíme díky rozpoznání tvarové podobnosti s moravskou orlicí Jiřího Loudy ve státním znaku, ale pak je nám napovězeno, že to celkem ujde a že je to logická černobílá vojenská maskovací verze, jako u černobílé vojenské vlajky ČR na rukávu uniforem v poli (maskovací verze vlajky ČR používaná armádou ČR).

Maskovací verze moravské orlice, "vzor 95 les"

Dodejme, že podobně je ve zpracování strojním vyšíváním nabízena i maskovací verze s českým lvem.

Dne 1. března 2023 byl zveřejněn návrh na vydání zákona o zemských znacích a vlajkách.