Přehlídka Prix Bohemia Radio na Moravě

Od 10. do 13. října 2022 se v Olomouci koná hudební festival Prix Bohemia Radio. Jedná se o mezinárodní festival rozhlasové tvorby. Dalšími významnými mezinárodními rozhlasovými soutěžemi jsou např. Prix Italia a Prix Marulič.

Název akce vzhledem k místu konání na Moravě některé pozorné sledující zarazil. Ze strany Tomáše Skoumala byl dotazován Český rozhlas v Praze. Zajímal se, proč tato událost, když se tentokrát místo konání již nenachází na území Čech, stále nese název Prix Bohemia Radio. V překladu to znamená Rozhlasová cena Čech.

Milan Pokorný (ombudsman; Český rozhlas, Kancelář ombudsmana, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2) vysvětlil, že název soutěže se tu používá jako kterákoli (obchodní?) značka. Ta se nezmění, i když se místo konání festivalu přesunulo. Prix Bohemia se předtím konala v Praze, Plzni a Poděbradech. V roce 2022 je místem konání Olomouc.

Následně se na podzim 2022 sportovní svazy dohodly s Českým olympijským výborem (ČOV), že na dresech bude namísto Czech republic napsáno Czechia. K tomu bylo v diskuzi k článku na novinky.cz podotknuto, že "Morava a Slezsko, není žádné Česko.". V tom smyslu s drobnou úpravou interpunkce a v množném čísle to řekněme takto: "Morava a Slezsko nejsou žádné Česko.".

Náš postoj je tento: "kdyz Czechia/Bohemia, tak i Moravia a Silesia".

Pokud by to někoho zajímalo, o případném přejmenování "ceny Čech" se z pohledu Českého rozhlasu nedá uvažovat (kvůli jeho tradici). Tím pádem, dle našich poměrů, k přizpůsobení pojmenování dle názvu země, ve které se festival právě odehrává, čili když na Moravě tak "Prix Moravia Radio" (= Rozhlasová cena Moravy), hned tak nedojde.

V této souvislosti je to dnes takto: "cena Čech" v Čechách a na Moravě ano, "cena Moravy" ne, a v Čechách už vůbec ne. Provokaci v tom hledat nemáte. Stejně jste o tom patrně až doteď nečetli (neslyšeli). O žádné ceně "Bohemia, Moravia et Silesia" jsme neslyšeli. Na Prix Czechia Radio  (= Rozhlasová cena Čech) to hned tak, aby se tím Moravany zase jednou pokusili zmást, zřejmě také nepřejmenují. Zatím tedy v klidu.

Rozhlasová cena Moravy (tj. Prix Moravia Radio) samosebou může jednou být. Pokud ovšem o ni bude ze strany Moravanů zájem, a zájem některých bude tak velký, že ji na slušném základě založí, protože každá činnost, aby se udržela potřebuje mít svůj význam a obsah.


Jsme vděčni za jednorázové podniky, jakým byl koncert k výročí 1200 let Moravy na brněnském výstavišti. Janáčkovo divadlo bylo tou dobou obsazeno. Zeptáte-li se, jestlipak z byl z koncertu pořízen záznam, který by si bylo možno poslechnout? S přihlédnutím ke zprávě o koncertu říkající, že v pavilonu G2 je dost místa, ale akusticky příliš vhodný není, je otázkou, jestli by jeho pořízení mělo z hlediska pozdějšího přehrávání nahrávky smysl: "poměrně nízký sál se stropem, pod kterým se všude táhly roury a masivní technické vybavení, které rezonovalo, byl silně neakustický. Zvuk se točil pod stropem a amplifikace způsobovala jeho roztříštění a elektroakustický témbr. Žestě v tomto prostředí zněly ostře až řezavě, což ale právě u tohoto díla znásobovalo žádoucí efekt.".

Význam nahrávky pro dějiny Moravy si představit dovedeme: "Akce uctila památku dávných Moravanů, ale také znovu potvrdila, co víme už téměř sto let. Brno potřebuje koncertní sál!".

PS: a všichni se zajímejme o tričko, které si na sebe můžeme ve svátek a ve všední den vzít. :-)