Dvanáctiletá slivovice Žufánek se stylizovanou figurou moravské orlice

Ve spolupráci s Jihomoravským krajem a studiem Little Greta (příprava etikety) byla u příležitosti výročí 1200 let Moravy připravena výroční slivovice (nejtypičtější moravský destilát). Vybrán byl Lihovar Žufánek z Boršic u Blatnice.

K oslavám 1200 let od první písemné zmínky o Moravě stočena dvanáctiletá slivovice Žufánek v limitované edici 1200 lahví (50%, 0,5 l) v dárkové krabičce (složena při expedici).

Vzhled etikety vyšel z obrazu ze Slovanské epopeje. Dílčím motivem je „ruka držící obruč“. Je jasným odkazem na obraz od Alfonse Muchy a nese pro nás zásadní poselství – jednotu Moravanů.

Motiv ruky držící obruč je po obvodu zdoben rostlinnými prvky (odkaz na iluminace, liturgie) a plody švestek (odkaz na výrobek).

Část lahví si vzal přímo Jihomoravský kraj, další láhve byly pro zákazníky uvolněny 1. října 2022.

V levém horním rohu se na etiketě nachází text „m 1200 let Moravy“. V pravém horním rohu vidíme vystupovat písmeno „m“.

V levém dolním rohu najdeme stylizovanou figuru moravské orlice. Při spodním okraji je uprostřed umístěn název podniku: Žufánek.

Na etiketě je to jen stylizace moravské orlice. Nejedná se o znak, jaký najdeme například na tričcích se zemskými znaky Čech a Moravy nabízených od roku 2022 firmou Alerion, (chybí štít) a nemá řádné (předpisové) tinktury figury moravské orlice (znamení/odznaku).

Okamžitě si všimneme, že obruč uprostřed etikety zůstává prázdná a plně umožňuje využít tvořivý záměr, jímž je jakési „okno do duše Moravy“, nebo „pohled do budoucnosti Moravy“.