Vyvěšení moravské vlajky 4., 5. a 6. července 2022

I ve třináctém ročníku iniciativy vyvěšování moravské vlajky se tak jako v předchozích letech setkáváme s místy, kde na obecním úřadu moravskou vlajku nevyvěsili. Zároveň jsou uvedeni v přehledovém seznamu Moravské národní obce zachycujícím účastníky tzv. vlajkové iniciativy. 5. července tam vedle vlajky České republiky, popřípadě obecní či další vlajky, moravskou vlajku ani jinou (žlutočervenou bikolóru s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky) není vidět. A jsou samozřejmě místa, kde moravskou vlajku vyvěsili. Tak to příkladně udělali v obci Železné.


Obecní úřad v Železném 5. července 2022

V informativních příspěvcích k tématu se tak jako v předchozích letech setkáváme s používáním ilustračních obrázků neodpovídajících skutečnosti nadcházející události, se kterou je informace spojována, ke které na místě mělo teprve dojít. Tak je tomu např. v případě radnice ve Velkém Meziříčí, kde bylo v oznámení stránek Velkomeziříčsko z 29. června, jež předcházelo samotnému vyvěšení, možno vidět použitu fotografii z roku 2021, kdy se Velké Meziříčí tzv. vlajkové iniciativy zúčastnilo poprvé. Popisek k obrázku, který se zobrazí, když náhled na stránce s příspěvkem klepnutím na něj zvětšíme, uvádí správně, že fotografie byla pořízena v roce 2021. NovinyVM.cz téhož dne rovněž použily obrázek z roku 2021, což je pochopitelné, protože jiný v tu dobu redakce neměly. V příspěvku ze 7. července již v galerii vidíme snímky ze začátku července 2022.

Radnice ve Velkém Meziříčí (4.-7.?) července 2022
Radnice ve Velkém Meziříčí (4.-7.?) července 2022

Radnice ve Velkém Meziříčí 4. července 2022

Radnice v Přerově 4. července 2022? Nedatovaný obrázek použitý 4. července 2022
v oznámení o vyvěšení moravské vlajky na stránkách města Přerova

Obrázek níže je převzat z Facebook stránky města Dolní Kounice. Pokud by města a obce, tak jako to udělali v tomto případě v Dolních Kounicích, hned aktualizovala svoje reprezentativní stránky, bylo by více srovnávacího materiálu. Byl by v dnešní době přístupnější. Místní by potěšilo fotografické zvěčnění jejich radnice.

Radnice v Dolních Kounicích 5. července 2022

Někdy se však v informativních příspěvcích (záměrně?) používají daleko starší fotografie, ačkoli situace v místě se již dávno změnila.

Z informace v článku Ivana Motýla Stovky oklamaných radnic vyvěšují 5. července falešnou moravskou vlajku. Expert to nechápe zveřejněném stránkami CNN Prima News, který ve vztahu k aktérům vyvěšování (bráno z jedné i z druhé strany podniku) není tak docela shovívavý a používá i nikterak vybíravá slova, jsme pochopili, proč v jeden okamžik celkové číslo účastníků tzv. vlajkové iniciativy zapsaných v tabulce MNO dosahovalo 1589 zapojených, aby bylo poté o jednotku poníženo. 

Pokud by ovšem organizátorům skutečný stav věci nahlásili všichni pozorovatelé, muselo by v naší milované tabulce, co se týče součtu řádků (při tom velkém množství), dojít k jisté (doufejme že jen menší opravě). Nebyl by to snad až zas tak podstatný převrat, když by se často ukázalo, že pozorování souhlasí s tím, co se k tomu v tabulce uvádí. Totiž, že jakkoli se na jiných místech (příspěvky zveřejněné na jiných stránkách) děkuje všem zúčastněným za vyvěšení moravské vlajky, chápe se, že moravskou vlajku vyvěšují jen někteří. Ostatní se vědomě účastní neboli zapojují. Vedle popisku "Seznam radnic 2022" na příslušné stránce totiž hned vedle čteme doplňující popisek "Radnice zapojené do iniciativy nebo opakovaně vyvěšující moravskou vlajku".

Ne vše, co bylo zařazeno do článku Ivana Motýla, jenž se kvůli odpovědím obrátil vedle místopředsedkyně MNO Lenky Holaňové jak na profesionálního heraldika, tak i na starostu moravské obce s kladným postojem k vyvěšování moravské vlajky, nám obyvatelům Moravy zní vyloženě libě:

Lenka Holaňová místopředsedkyně Moravské národní obce: „Každý starosta má zcela legální možnost vyvěsit na radnici moravskou vlajku. Je to úplně stejné, jako když vyvěsí třeba ukrajinský prapor, který teď vlaje na mnoha úřadech.“. K jejímu názoru je v článku hned poskytnuto upřesnění: Nemá tak docela pravdu, protože ukrajinský prapor je státní zástavou Ukrajiny. Moravská vlajka oficiálně neexistuje..

Heraldik a vexilolog Karel Müller: „Rozhodně mi nevadí, že se moravské obce chtějí nějak přihlásit k historické zemi moravské. Vždyť do stávajícího státního znaku jsme také zakomponovali vedle českého lva i moravskou a slezskou orlici jako upomínku na tři historické části takzvaných českých zemí.“. K žlutočervené bikolóře se znakem říká: „Bohužel, tenhle spolek dokázal radnicím vsugerovat úplný nesmysl. To, co radnice vyvěšují, není moravská vlajka, jak se domnívají starostové. Nikdy nebyla, a ani nebude.“ a „Ve skutečnosti teď nad Moravou vlaje nesmyslná vlajka, která nikdy nebyla, a také se nikdy nemůže stát moravskou vlajkou. Je to paskvil vytvořený moravskými nacionalisty po sametové revoluci“.

Starosta městečka Hluk Martin Křižan: „Zatím jsem o vlajce nepřemýšlel v historických souvislostech, to není můj obor a nemám dostatek informací k tématu. (...) Přišlo mi sympatické přihlásit se takto k Moravě, ale pokud je to jen vlajka, která má zviditelnit činnost Moravské národní obce, tak se mi celá akce už tolik nelíbí.“.

Ale jinak je to skvělý text (díky důraznosti ředitele Zemského archivu v Opavě Karla Müllera), v němž je naprosto vše, co si často kladete za otázky. Chybí tam jediné upozornění, totiž, že "žluto-červená" je (řádnou) symbolikou moravistických politických stran či hnutí.

Moravská vlajka vlála 5. července 2022 na hradech Pernštejn a Veveří. Na jejich věžích vlaje moravská vlajka dlouhodobě, trvale.

Hrad Pernštejn 5. července 2022
Hrad Veveří 5. července 2022

Následující údaje byly získány zejména v oblasti na sever, západ a východ od Brna.

Z navštívených míst na obecním úřadu, nebo úřadu města či městyse, moravskou vlajku ani žlutočervenou bikolóru se znakem nevyvěsily tyto obce: Borač, Crhov, Čebín, Doubravice nad Svitavou, Drásov, Drnovice (okres Blansko), Chrudichromy, Chudčice, Knínice (u Boskovic), Kořenec, Kunice, Kuničky, Kuřim, Letovice, Lipovec, Lomnička, Makov, Míchov, Moravské Knínice, Ostrovačice, Petrov, Petrovice, Předklášteří, Rájec-Jestřebí, Ruprechtov, Říčany, Sloup, Suchý, Sulíkov, Sulkovec, Šebetov, Štěpánovice, Ujčov, Unín, Veverské Knínice, Vír, Voděrady, Všechovice, Žďárná.

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí a se žlutým jazykem v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky, již Moravská národní obec označuje za vlajku Moravy, se 5. července 2022 nacházela v těchto obcích: Benešov, Boskovice, Drnovice (okres Vyškov), Dvořiště (místní část Bystřice nad Pernštejnem), Lhota u Lysic, Lysice, Rohozec, Rozseč nad Kunštátem, Tišnov, Žďár.

Radnice v Boskovicích 5. července 2022

Obecní úřad ve Lhotě u Lysic 5. července 2022
Radnice v Lysicích 5. července 2022

Radnice v Nedvědici 5. července 2022
Radnice v Tišnově 5. července 2022

Moravská vlajka byla vedle Brna (již 4. července na budově krajského hejtmanství) vyvěšena v Kunštátu, Sebranicích, ve Štěpánově nad Svratkou, Velkém Meziříčí, Veverské Bítýšce, Vyškově, v Železném.

Obecní úřad v Železném 5. července 2022

Kunštátská radnice 5. července 2022
Obecní úřad v Sebranicích 5. července 2022

Radnice ve Štěpánově nad Svratkou 5. července 2022
Radnice ve Veverské Bítýšce 5. července 2022

Radnice ve Vyškově 5. července 2022

Z 6. července 2022 jsou záběry radnic v Moravských Budějovicích, Náměšti nad Oslavou a Zastávky s vyvěšenou moravskou vlajkou.

Radnice v Moravských Budějovicích 6. července 2022

Radnice v Náměšti nad Oslavou 6. července 2022

Obecní úřad v Zastávce 6. července 2022

Dále tak jako loni následuje podrobný přehled o dalších navštívených místech v jiných, východně od Brna položených částech Moravy. Ten na rozdíl od informací výše sleduje i obce, kde nebyla vyvěšena moravská vlajka ani žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky.

Výzkum zahrnul 114 navštívených obcí, jež jsou uvedeny v mapce MNO. Z toho žlutočervený prapor či vlajku se znakem vyvěsilo 13 obcí, moravský prapor či vlajku vyvěsilo 8 obcí. Letos tak byla z celkového počtu pozorování pětina ne pouze žlutočervených, ale žlutočervených a modrých dohromady.

Poznámka: co se týče zde vypsaných obcí, jež byly navštíveny, kde vedle státní či státní a obecní vlajky nebyla vyvěšena moravská ani jiná vlajka, jsou vyjmenováni pouze údajní vyvěšovatelé, nikoli obce neuvedené v seznamu MNO.

V letošním roce byla situace ovlivněna tím, že kromě občasného vyvěšení vlajky Evropské unie vedle jiných vlajek byla na některých místech vyvěšena i/nebo ukrajinská vlajka (modrožlutá bikolóra).


M
oravská vlajka: Bílovice, Domanín, Josefov, Luhačovice, Ostrožská Nová Ves, Těmice, Velehrad, Veselí nad Moravou

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Bánov, Boršice, Dolní Bojanovice, Kostice, Martinice, Prlov, Staré Město, Tvrdonice, Valašské Klobouky, Veselá, Zahnašovice, Zádveřice, Žeranovice

Dělení vzorku dle okresů, modře jsou zvýrazněny obce, jež vyvěsily moravskou vlajku

Okres Zlín:

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Bělov, Bohuslavice, Bratřejov, Březnice, Březová, Březůvky, Dešná, Dolní Lhota, Drnovice, Fryšták, Halenkovice, Haluzice, Horní Lhota, Hrobice, Hvozdná, Jasenná, Jestřabí, Karlovice, Křekov, Lípa, Lipová, Loučka, Lukoveček, Lutonina, Machová, Napajedla, Návojná, Neubuz, Oldřichovice, Ostrata, Petrůvka, Podhradí, Pohořelice, Rokytnice, Rudimov, Sehradice, Slopné, Šanov, Šarovy, Štítná nad Vláří, Tečovice, Tichov, Tlumačov, Újezd, Vizovice, Vlachovice, Všemina, Vysoké Pole, Žlutava

Radnice v Luhačovicích 6. července 2022

Moravská vlajka: Luhačovice

Moravská vlajka - přesněji korouhev, vyvěšena na budově úřadu města
Luhačovic 6. července 2022 Vítr si s ní pohrál

Viz Zprávy z 12. schůze Rady města Luhačovice konané 20. června 2022, Usnesení 188/R12/2022: "Rada města Luhačovice schvaluje zapojení města ke dni slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, který proběhne dne 05.07.2021 formou vyvěšení moravské vlajky před budovou radnice." V roce 2021 viz Usnesení 230/R12/2021.

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Valašské Klobouky, Veselá, Zádveřice

Okres Vsetín:

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Janová, Leskovec, Lhota u Vsetína, Liptál, Lužná, Pozděchov, Ústí

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Prlov

Okres Kroměříž

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Holešov, Kurovice, Kvasice, Ludslavice, Míškovice, Přílepy

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Martinice, Zahnašovice, Žeranovice

Okres Uherské Hradiště:

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Bánov, Bojkovice, Břestek, Buchlovice, Bystřice pod Lopeníkem, Hostětín, Kněžpole, Komňa, Kunovice, Modrá, Nedachlebice, Nezdenice, Pitín, Polešovice, Tučapy, Uherský Ostroh, Vážany, Záhorovice

Moravská vlajka: Bílovice, Ostrožská Nová Ves, Velehrad

Obecní úřad v Bílovicích 6. července 2022

Obecní úřad v Ostrožské Nové Vsi 6. července 2022

Obecní úřad na Velehradě 6. července 2022

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Boršice, Staré Město

Okres Hodonín

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Bzenec, Lužice, Mikulčice, Moravský Písek, Ratíškovice, Rohatec, Strážnice, Sudoměřice, Vacenovice, Vnorovy, Vracov

Moravská vlajka: Domanín, Josefov, Těmice, Veselí nad Moravou

Obecní úřad v Domaníně 6. července 2022

Obecní úřad v Josefově 6. července 2022

Obecní úřad v Těmicích 6. července 2022

Městský úřad ve Veselí nad Moravou 6. července 2022

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Dolní Bojanovice

Okres Břeclav:

Nevyvěšena žádná vlajka nebo jen státní nebo státní a obecní: Břeclav, Hrušky, Lanžhot, Týnec

Žlutočervená bikolóra s červenožlutě šachovanou orlicí se žlutou korunou a zbrojí v modrém poli štítu uprostřed listu vlajky: Kostice, Tvrdonice