Prapory s tak zvanými ocasy v Lužici a na Svojanově

Z 10. července je záběr zahradní instalace v Lužicích (Lužice u Hodonína). Tak jako je stožár, který vidíme na snímku, kovový i moravská vlajka je zřejmě plechová a slouží jako větrná korouhvička. Viz též modelové lopatky větrného mlýna zdobící štít objektu (ty jsou asi netočící se).

Moravská vlajka v Lužici

Pouze na rubu (jak ukazuje fotka) by moravská orlice měla ideálně hledět k žerdi. Na lícní straně (kterou nevidíme) tomu tak jistě správně bude.

Na snímcích z hradu Svojanova z 5. července 2022 jsou to klasické jezdecké (látkové) korouhve s výztuhou, kvůli zřetelnosti, tj. žerdi mají horní kolmá ráhna; korouhve s kolmým ráhnem a ocasem (typické pro vojenské prapory), na rozdíl od korouhví s příčným nebo křížovým ráhnem (žerdě např. kostelních/církevních (procesních) korouhví).
 
Český prapor
 
Moravský prapor
 
Český lev (na rubu) předpisově hledí k žerdi. Moravská orlice je vidět na lící, ale jistě bude správně hledět k žerdi i na rubu (jako lev).
 
Český a moravský prapor na Svojanově

Jsou to prostě prapory s tzv. ocasy (plechová) a ocasem (u látkových zakončených střapcem), jen v různém materiálovém provedení a na stožáru či žerdích s ráhny.