Znaky Čech, Moravy a Slezska v Plzni

Otokar Walter krátce po vzniku Československé republiky 28. října 1918 pro plzeňský dům "U Hudlických" v Barrandově ulici na Petrohradě vytvořil břizolitový reliéf se znakem českého lva se svatováclavskou korunou a moravské a slezské orlice.


Tento reliéf je dokladem vlastenectví a oslavou vzniku samostatného českého (československého) státu. Reliéfy na domě zůstaly dodnes v nezměněné podobě.

Můžeme si všimnout, že šachovaná orlice jako znak Moravy mj. nemá zlatou korunu. Stejně tak není korunována orlice představující znak Slezska, a tato nadto nemá červené pařáty, jaké má slezská orlice mít. U znaku Čech se zase zdá, že nejen zbroj ale i koruna jsou bílé. Přísně vzato to tedy není do písmene ani moravská orlice, ani slezská orlice, a ani český lev. Jako znaky Čech, Moravy a Slezska ale fungují. :-)

Toto je asi plaketa dle pečeti (a typáře) Plzně,
viz též články Symboly města Plzně - Městská pečeť,
Pečeť města Plzně pro Jiřího Pokorného
a obrázky zachycující pečeť města Plzně (1, 2)

Tak v Plzni to nepřekvapí. Ostatně starý znak/pečeť města (v kontextu s počátky za Václava II.), kde panna drží praporce českého krále a moravského markraběte, rytíř v bráně (s erbem českého lva a klenotem křídla) je pak de facto Václav II. Pak se praporec špatně vybarvoval (orlice černá-svatováclavská), ale to je nesmysl ...! Podobně bohužel dopadly orlice ve znacích královských měst - Mělník, Polička aj., kde se z nich staly říšské, ale v kontextu (čestného) pořadí a doby vzniku šlo rozhodně o symboliku Čech a Moravy (Přemysl Otakar II., Václav II. atd.) z jejich panovnických pečetí.

Dnes ve středním štítku čtvrceného polepšeného znaku.

Ovšem pečeť Plzně, tím že je z konce 13. stol. je vlastně dalším krásným (navíc domácím) dokladem moravského praporu.

Opět, jako v bitvě u Kressenbrunnu, zde našeho krále a markraběte doprovází oba (heraldické) prapory. Takže možná první doklad těchto praporu/ů (navíc z našeho území) ze 13. století - vedle kroniky Jindřicha Štýrského, který ovšem psal až zpětně.