Sál Komenium v Olomouci se znakem Moravy se spornými tinkturami, starými znaky Brna a Olomouce a císařským znakem

V Olomouci byl pod vedením Radomíra Surmy zrestaurován a na podzim 2018 slavnostně otevřen slavnostní sál Komenium (Fakultní základní škola Komenium). Slavnostní sál v budově z 2. poloviny 19. století (na stránce školy se dočteme, že "Její historie sahá až do roku 1875" - postavena byla v letech 1873-1875) byl malířem Josém Hilberem na všech stěnách i na stropě vyzdoben ve stylu neorenesančního dekorativismu s prvky barokního iluzionismu. Rekonstrukce probíhala od roku 2016. V článku k probíhající rekonstrukci z roku 2017 stojí, že: "Hlavním autorem freskové výzdoby, na níž se podílelo více tvůrců, je pravděpodobně malíř José Hilber, a vznikla roku 1892."

Střední znak Rakouských zemí

Na obrázku výše je střední státní znak. Hraje roli zda se užívá jen v rámci Předlitavska, nebo celého Rakouska-Uherska, a pak samozřejmě (omezená) praxe po roce 1915. Střední znak je toto a toto je velký státní znak Rakouska-Uherska v letech 1915-1918. Na české Wikipedii je to zmatečné, hezky přehledně to mají logicky Němci: malý společný znak do roku 1915, malý společný znak v letech 1915-1918, střední společný znak do roku 1915, střední společný znak v letech 1915-1918.

Na obrázku níže je vidět bývalý (polepšený) "tereziánský" znak Olomouce (tj. moravská orlice s rakouským štítkem), malý znak císařství (orel) a moravská "stavovská" orlice (vzor 1848) - červeně a zlatě šachovaná orlice používaná zemskými úřady a jejich orgány a ústavy, a vůbec tam, kam všude dosáhl jejich vliv, ve 2. polovině 19. a na začátku 20. století (ačkoli ne všemi, jak je vidět na jejich hlavičkových papírech; že by to v závěru 19. století ovlivňoval i tehdejší spor česko-německý, resp. rozdělení moci podle tohoto klíče?). Pod císařskou korunou (Františka Josefa I.) je panovnický monogram FJI.


Je to stejná situace jako (kdysi) v sále Nové zemské sněmovny v Brně otevřené v roce 1878 (Ústavní soud), kde je dodnes znak Moravy - používaný ve 2. polovině 19. a na začátku 20. století (viz ovšem sporné tinktury), starý znak Olomouce a starý znak Brna (dnes jsou oba používány bez oněch císařských polepšení) a malý státní císařský znak (po roce 1918 přemalován českým lvem).