Codex Manesse, mezi 1305 až 1340

Mezi léty 1305-1340 vznikl Codex Manesse, kde na foliu 10r, které je věnováno českému králi a moravskému markraběti Václavu II., jsou po stranách nahoře zachyceny znaky Čech (český lev) a Moravy (moravská orlice). Na gotickém štítu znaku Moravy je posazena hrncová přilba s přikrývadly a klenotem křídla; Codex Manesse, UB Heidelberg, Cod. Pal. germ. 848.

Wenzel von Behein - Václav II.

Stříbrná barva bílých polí šachování orlice vlivem času (a chemické změny) poněkud ztmavla. Obraz je i jinak poškozen. Na více místech znaku Moravy se nám dnes představuje jiná barva, původně podkladová vrstva? Je otázkou, zda je možné objektivně říct, že v místě, kde má moravská orlice zlatou korunu, byl původně opravdu nakreslen (alespoň malý) tvar koruny. Je vnímání jakoby zbytku koruny jen fantasií (můžeme si, chceme-li, s trochou snahy představit náznak jejího zbytku), nebo skutečně jen kvůli poškození už není zřetelně vidět?

Originál je zjevně zoxidovaný (stříbro je prostě černá), takže v původní vrstvě malby mohlo být cokoliv - zlatý zobák i odprýsknutá korunka. Malovalo se tehdy skutečným kovovým práškem v pojidle.

Ostatně, když se podíváme na českého lva v Gozzoburgu, tak uvidíme, že mu chybí dolní čelist. U znaku Štýrska (poškozeného zeleného štítu s panterem) je dodnes patrná mladší přemalba přilby. U té chybějící čelisti je docela možné, že to není důsledek odpadnutí malby a přelíčení, ale že po bitvě na Moravském poli záměrně někdo znak poškodil, protože český král se stal "bezzubým" (již Rudolfa nekousla), neb byl žel pro nás mrtev.