Titulní list Přehledu činnosti Zemské organizace pokrokových žen moravských v letech 1910-1949

Na titulním listu Přehledu činnosti Zemské organizace pokrokových žen moravských v letech 1910-1949 je znak Moravy v provedení červeno-stříbrně šachovaná orlice s červeným jazykem, se zlatými pařáty a zobákem v modrém poli štítu.


Přehled sepsala a rejstříkem jej vybavila Miroslava Dorazilová. Vazbu navrhl a vyzdobil Josef Solar, provedl Otto Blažek.

23. května 1948 se konala výroční valná schůze ZOPŽM. Ve druhé části byly podány zprávy funkcionářek a referát Albíny Šilhové "O vzniku, historii a budoucí funkci Rady českoslov. žen." Na valné schůzi bylo jednomyslně usneseno, že: "Vzhledem k žádoucímu soustředění práce žen končí Zemská organizace pokrokových žen moravských svou téměř čtyřicetiletou činnost a provede likvidaci. Dosavadní výbor bude výborem likvidačním. Likvidační výbor pověřen, aby se jměním spolkovým naložil ve smyslu spolkových stanov."

Poslední schůze likvidačního výboru se konala v Brně 17. května 1949. Předsedající Františka Šídlová se při ní srdečnými slovy rozloučila se všemi, kdož v ZOPŽM pracovaly.

Likvidace ZOPŽM byla úředně vzata na vědomí v Úředním listě republiky československé 21. srpna 1949, č. 195.

Citace zdroje dokumentu: MZA v Brně, G 86 Moravské ženské spolky, karton č. 8, Přehled činnosti Zemské organizace pokrokových žen moravských v letech 1910-1949