Pod perutěmi moravské orlice. Práce, kázeň, odvaha. Blaho vlasti budiž nejvyšším zákonem

Pohlednice s texty: Pod perutěmi moravské orlice. Práce, kázeň, odvaha. Blaho vlasti budiž nejvyšším zákonem. Autor či vydavatel: K. Polášek, Tišnov. Datum vydání: 1928.

Pohlednice s moravskou orlicí z roku 1928
 
Moravská orlice na této pohlednici leckomu připomene jiný obrázek s orlicí dostupný v současnosti na internetu, kde však jsou bílá pole žlutá. Aby také ne, jsou obecně až na tu záměnu bílé barvy kostek a bílého pruhu trikolóry v barvách moravského znaku (nebo československé trikolóry) za žlutou, nahrazení symbolu fasces (svazek prutů obepínající sekeru) za PF 2013 a odstranění spodní části se slovy PRÁCE KÁZEŇ ODVAHA stejné. Žlutá barva mohla být renovována (nově přetřena) i ve zbytku obrázku, aby ladil výsledný odstín. Tento případ je zajímavý tím, že autorova stránka výslovně odpovídá na otázku, kdy (asi) a jak pozměněná grafika vznikla a proč vznikla, což náhodnému divákovi prohlížejícímu si obrázek nalezený internetovým vyhledávačem často uniká. Cenné je to, že se dozvídáme více o původní pohlednici.

Novoročenka s orlicí z roku (asi) 2012/2013

Příspěvek s názvem "Pod perutěmi moravské orlice i v roce 2013" z 1. ledna 2013 vznikl kvůli představení péefka pro rok 2013 (PF - pour féliciter), přání šťastného nového roku, a slovy příspěvku: "(Podkladem mi byla pohlednice vydaná v roce 1928, kromě přidání přání k letošnímu roku jsem obarvil bílé kostky orlice na žluté a také jsem stejným způsobem pomoravštil československou trikolóru ve spodní části.)".

Díky podání vysvětlení k novoročence z konce roku 2012 (?) tak můžeme napsat, že byla poměrně nedávno vytvořena z původní pohlednice s moravskou orlicí a že autor si tehdy myslel, že i tak stále jde o moravskou orlici. Pomoravšťovat moravskou orlici a dosáhnout tím vzhledu orlice, která se jako "moravská orlice" heraldicky nepopisuje, je zvláštní výsledek, který vznikl proto, že odpovídal představě autora o tom, jak má moravská orlice vypadat (jeho způsobu používání jazyka).