Moravská orlice v Knize práv města Znojma z let 1523-1525

František Pícha se v článku  K 550 letům erbovní listiny císaře Fridricha III. pro moravské stavy, in: Genealogické a heraldické informace 2012, Moravská genealogická a heraldická společnost, Brno 2013, s. 60-80, zabývá znaky odvozenými od moravské orlice. Z doby 16. století pochází několik barevných vyobrazení městských znaků. Na přebalu Knihy účtů města Olomouce z let 1530-1540 nebo v knize práv města Znojma z let 1523-1525 se nachází zlatočerveně šachovaná orlice. Kniha práv města Znojma je archivní kulturní památkou, za niž byla prohlášena 16. prosince 1986, která je dnes uložena v Moravském zemském archivu v Brně, Státním okresním archivu Znojmo, v archivním fondu Archiv města Znojma. Její výzdobu provedla dílna olomouckého miniaturisty Sigmunda Froehlicha.

Kniha práv města Znojma, fol. I b a II a

Vedle "poněkud troufalejší úvahy" k olomouckým a znojemským měšťanům, kteří byli z většiny Němci a katolíci a jejich zvláštního zájmu, kterou František Pícha pokračuje ve výkladu vyobrazení v těchto knihách, znázornění moravské orlice a zlatočerveně šachované orlice, v případě knihy města Znojma orlice zlatočerveně šachované zlatě korunované a se zlatou zbrojí v modrém poli štítu doprovázená šesti zlatými liliemi (folium I b) vykládá: "To je naprosto zřejmá ilustrace toho, že Fridrichova listina byla chápána samotnými stavy úplně stejně, jak ji chápe tato práce. V erbu moravského markraběte (a tedy ani moravské země) nedošlo k žádné změně, a stavové tuto skutečnost respektovali. Na druhou stranu znojemští měšťané, jako moravští stavové, pokládali za oprávněné, že barvy původně zeměpanské orlice, užívané jako erbovní figury městského znaku, mohou nyní změnit v souladu s Friedrichovým povolením. Takováto interpretace erbovní listiny Fridricha III. je plně v souladu se zněním listiny."

Kniha práv města Znojma, fol. VIII a

V knize práv města Znojma je totiž vyobrazení stříbrnočerveně šachované orlice v modrém štítu součástí sbírky erbů, které odpovídají titulatuře krále Ludvíka Jagellonského, kdežto zlatočerveně šachovaná zlatě korunovaná orlice se zlatou zbrojí v modrém štítu doprovázená šesti zlatými liliemi vyjadřuje tehdejší podobu městského znaku. Nad vlevo hledící stříbrnočerveně šachovanou orlicí v modrém štítu na fol. I b je nápis "Morauia", přepsáno jako Moravia: Morava.

Znak Moravy, moravská orlice
Znak Znojma, začátek 16. století


Znojmo a Olomouc byly jedinými městy, která symbol zlatočerveně šachované orlice nějakou dobu prokazatelně používala, jedinými městy, která ve svých znacích změnu provedla, a obě města se později vrátila k původnímu stříbrnočervenému šachování.

Nyní je možno si celou knihu prohlížet na internetu.

Je paradoxní, že dnes město užívá stříbrno-červené šachování orlice ve znaku (jako historický vydržený znak s monogramem), málokdy se oficiálně objeví zlato-červené, ale na vlajce je v karé regulérně žluto-červené šachování! Když bylo kdysi město vyzváno ke sjednocení šachování (tak či tak), vůbec do toho nechtěli rýpat ... Přijetí vlajky byl letitý proces devadesátých let 20. století (má obsáhlou složku v Archivu Poslanecké sněmovny České republiky), s problémy (jako pak přijetí Jihomoravského krajského znaku), a velmi se angažoval doc. Bílý.

Historii symbolů města Znojma se (mimo jiné) věnovala  např. Šárka Tržilová v práci Komunální heraldika okresu Znojmo vletech 1993-2016 na stranách 164-165, kde městský znak popisuje takto: "Jedná se o modrý štít, ve kterém je červeno-bíle šachovaná rozkřídlená korunovaná  orlice,  hledící  vpravo,  se  zlatou  zbrojí.  Na  prsou  nese modrý štítek se zlatým písmenem „Z“."

Toto má být znak Znojma. Že tvar ocasu není přiz-
působen tvaru štítu, je jedna věc, ale že barva
jazyka je jiná, než má znak města, už je podstatný
rozdíl proti popisu. Správný je červený jazyk.

Znojmo je nejviditelněji rozděleno – prvotní historický znak (s moravskou orlicí), ale udělená vlajka se žluto-červeným šachováním orlice ... A na internetové stránce města raději nic z toho a obě barvy (bílá i žlutá)

Škoda, že se je nepodařilo (nikdy/zatím?) přesvědčit o přijetí jen jedné oficiální podoby (tj. registrace historického znaku v jedné podobě) a případné revokaci orlice na vlajce. Na Wikipedii již orlici na městské vlajce k 31. červenci 2020 překvapivě někdo přebarvil oproti zákonnému stavu.

Vlajka Znojma - neoficiální, upraveno karé: modré
karé s řádnou orlicí (ze znaku města)

Autorem grafiky nahrané do úložišť Wikipedie teprve nedávno, 31. července 2020, a použité toho 31. července 2020 je "Isidor Welti". Ví, co dělá, nebo je to záměrné, nebo si jen všiml rozdílu mezi znakem a znakem v poli na vlajce, a tak začal uvažovat logicky? Třeba o tom doteď znojemští ani netuší. Každopádně do 31. července 2020 v infoboxu hesla Znojmo byla vlajka dle Registru komunálních symbolů: "List se dvěma vodorovnými pruhy, horní žlutý, dolní červený. Modré karé se žlutoᾢčerveně šachovanou korunovanou orlicí se žlutou zbrojí, nesoucí na prsou modrý štítek se žlutým písmenem "Z". Poměr šířky k délce je 2:3." (datum rozhodnutí: 15. 5. 1994).

Opravdu je možné, že jde o cizince, nebo laika, kterému prostě přišlo divné, že se orlice ve znaku a vlajce liší a považoval to za chybu grafika. Je to samozřejmě absurdní (schizofrenní) situace, vlajku tehdy protlačil právě "žlutý" doc. Bílý. Přitom stávající vlajka by mohla existovat v daných pruzích (žlutý může být chápán i za monogram Z) a v modrém karé s řádnou moravskou orlicí (ze znaku města). Ovšem to by muselo město podat žádost o revokaci záznamu ve Sněmovně, a to se asi nikdy neodváží. Pan K. by se jim asi připoutal k radnici. :)

A proto raději ani v praxi "nepoužívají" žádný znak ... Šílené.

S nejnovějším vývojem, který má zatím jedno své vyjádření v textu Jiřího Kacetla datovaném dubnem 2021 Nástin vývoje podoby znaku města Znojma, kterým navrhovatel změnu obhajuje, seznamuje příspěvek Příprava změny znaku města Znojma.