Gelrův erbovník

V závěru 14. století byl vytvořen Gelrův erbovník (Armorial de Gelre; přibližně v letech 1370-1395). Je to sbírka asi 2000 znaků z celé Evropy sebraných vlámským heroldem. Jedná se o jeden z nejdůležitějších středověkých erbovníků, který se dochoval až do dneška. Je uložen v bruselské Královské knihovně. Skládá se ze 121 folií, rozdělených do šesti částí. Části I. až V. tvoří pozdější dodatky k hlavní části (VI.).

Originál je dostupný na stránce belgické národní knihovny (The Royal Library of Belgium), nyní známé jako KBR. K autorovi KBR udává "Gelre (fl. 1334-1372) - Heraut, Claes Heynen".

Gelrův erbovník, folium 26v
Znak Moravy na foliu 26v
 
Až doteď, i když si na internetu šlo prohlédnout, jak kresby vypadají, nepodařilo se dříve dohledat originál - obrázek folia 26v, které obsahuje znak moravského markrabího. Až nyní. Ke shlédnutí tu tak byly předtím dostupné jen moderní kresby znaku. Na stránkách Mundus Heraldicus se v popisu dočteme, že jde o: 5. Marcgrave van Mereren, Jean-Henri, margrave de Moravie, D’azur à l’aigle échiquetée d’argent et de gueules, couronnée, becquée, languée et membrée d’or. Nové zpracování podoby znaku s moravskou orlicí vypadá např. takto:

 
Na stránkách Héraldique européenne je pro Armorial de Gelre (index) k vidění zase toto znázornění:


V literatuře k erbovníku: Wapenboek, ou Armorial de 1334 à 1372 contenant les noms et armes des princes chrétiens ecclésiastiques et séculiers : suivis de leurs feudataires selon la constitution de l'Europe et particulièrement de l'empire d'Allemagne, conformément à l'édit de 1356 appelé la Bulle d'or / par Gelre, héraut d'armes ; publié pour la première fois par M. Victor Bouton,... ; [et continué par Noël Bouton], 1883-1885, se ke znaku označovanému číslem 5 uvádí:

"5. Moravie. Le sceau de Josse marquis de Brandebourg, marquis et sgr de Moravie portait une aigle échiquetée au bas de l'accord entre lui et le comte de St-Pol à Prague, le 12 avril 1397"

Obsah folia 26v si lze prohlédnout i na této stránce (2). Pokud by se grafika opravdu blížila originálu, napadne nás, že tento vzhled moravské orlice připomíná další provedení, jakoby jím byla ovlivněna nebo tato grafika jimi, viz např. pařáty. Může to mít něco společného s Gelrovým erbovníkem, ale proti tomu je nutno poznamenat, že tuto grafiku stránka používá i při zachycení obsahu dalšího erbovníku, např. Grand Armorial équestre de la Toison d'or (1429-1461), takže je to zřejmě jen zástupný obrázek.


Znak českého krále se v Gelrově erbovníku nachází na foliu 68v. Erbovník má víc kopií, neboli, co zachycují ty obrázky?