Náš kraj by se měl správně nazývat Slezskomoravský

Tomáš Pustka: Rozhovor. Náš kraj by se měl správně nazývat Slezskomoravský, říká bývalý ředitel Zemského archivu v Opavě Karel Müller, in: Region Opavsko.

V rozhovoru Tomáše Pustky s Karlem Müllerem zazněla otázka: Když už jsme u toho dělení, nedávno se na parlamentní půdě probíral návrh zákona, podle kterého by se mimo jiné nově na silnicích označovaly hranice mezi Čechy a Moravou. Slezsko se tam přitom vůbec neřeší. Vy jste se proti tomu oficiálně vymezil, že ano?

Odpověď na ni nás samozřejmě zajímá. Karel Müller stál od roku 1990 až do března 2023 více jak třicet let v čele Zemského archivu v Opavě jako jeho ředitel. Přes třicet let je rovněž členem podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

"Se samotným zákonem problém nemám. Ale je koncipován naprosto špatně. Mimo jiné obsahuje věcné chyby. Například je v něm rozpor v popisu znaku Slezska a jeho vyobrazení. V popisu stojí, že Slezsko má orlici se zlatou zbrojí, zatímco na přiloženém vyobrazení má správně červenou zbroj, což platí už od roku 1918. Ale věc, která je pro heraldika naprosto nepřijatelná, je umožnění dvojí podoby znaku Moravy. Ta může být samozřejmě jen jedna. Je definována dokonce zákonem o státní symbolice. A není možné teď říct, že moravská orlice je v jednom případě stříbrno-červeně šachovaná, a jindy, když si to někdo přeje, zlato-červeně. To je naprostý nonsens i z právního hlediska. A konečně, jak říkáte, je v tom zákoně bito Slezsko."

Jak je bito?

"Tím zákonem se řeší nějaký problém vztahů mezi Moravou a Čechami, ale rozhodně se tam neřeší problém mezi Moravou a Slezskem. Zákon hovoří o tom, že mají být vyznačovány pomocí znaků historické zemské hranice podél našich cest, přičemž se řeší hranice mezi Moravou a Čechami, které byly platné v roce 1949. Vůbec se zde však neřeší problém Slezska a Moravy, což znamená hranice, které platily ještě do roku 1928. Jestli tedy máme podle preambule Ústavy tři historické země, tak se musíme vrátit až do roku 1928 a vymezit stejným způsobem i hranice mezi Moravou a Slezskem. Tato skutečnost je ovšem v daném zákoně přehlížena."